sub

Információk, érdekességek

A kávé segíthet karcsúnak maradni?

2023. november 30.

A napi kávéivás az egyik legegyszerűbb módszer lehet a nem kívánt kilók leadására, mutat rá egy közelmúltban készült tanulmány. Érdemes hát közelebbről megismerni, hogy a kutatók szerint mi állhat a háttérben.

A fotó illusztráció: pixabay.comA kávéfogyasztás általában vegyes kritikát vált ki az azzal foglakozó szakemberek körén. A pozitív tanulmányokhoz rendszerint társulnak negatív alternatívák, különféle, sokszor eltérő információkat hagyva kedvenc italunkról. Az a hír azonban, hogy a rendszeres kávéivás segíthet a testsúly csökkentésében, bizonyára nem vált ki ellenérzést. 

Megfelelő zsírégetés

Testünk kétféle zsírt tartalmaz: fehéret és barnát. A kalóriát raktározó, fehér zsír az, amelytől a legtöbben szeretnénk megszabadulni, ha fogyni szeretnénk, vagy fogynunk kell a zsírtöbblet egészségkárosító hatása miatt. A barna zsírszövet viszont előnyös a testsúly csökkentése szempontjából, mivel a kalóriák égetésével vesz részt a szervezet hőtermelésében (hidegben aktiválódik). Minél több van belőle, annál kevesebb fehér zsír rakódik le szervezetünkben. Bár sajnos a leggyakrabban csak a nyaktájékon található meg. Érdekes módon azonban sok karcsú embernél viszonylag magas a barna zsír aránya, míg a túlsúllyal rendelkezőknél általában alacsonyabb.

A hőtermelés érdekében a barna zsír égeti a cukrot és más zsírokat, és általában csak akkor aktiválódik, ha testünk hideg, fázunk. Egy angol tanulmány, mely az első a maga nemében, a kávéivásnak a barna zsírra gyakorolt hatását vizsgálta, érdekes eredményeket elénk tárva. A kutatócsoport non-invazív (külső beavatkozás nélküli) hőképet készített abból a célból, hogy megnézze a barna zsírtartalékokat a vizsgált személyeknél, mielőtt ittak egy csésze kávét, és utána is. Így a hőképen megfigyelhették, hogy a kávéfogyasztás hatására aktiválódott-e a nyak körül található zsír, látható-e pl. felforrósodás.


6 hatásos házi arcpakolás és maszk

2023. november 27.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Amit nem ehetnék meg, azt nem kenném a bőrömre sem! Természetes bőrápolási tanácsok 6 bőrtípusra, hiszen némi odafigyeléssel olcsóbb és a gyáriaknál hatásosabb pakolásokat készíthetünk, jól bevált régi módszerekkel.  

Ezeket a szépítkezési módszereket egyáltalán nem a paraszti világban találták ki, hiszen ott elképzelhetetlen lett volna, hogy a drága tejfel, túró, vagy más étek ilyen cifra módon kerüljék felhasználásra. Eredetileg a bőrre, bőrhibák ellen gyógyító céljuk volt, a füvesasszonyok értettek ezekhez is, s az úrasszonyok, nagygazdák asszonyai használták elsősorban szépítkezésre.

Luxus – odahaza

Számos wellness központban készítik ezeket a recepteket a vendégek számára, borsos árakon, azzal a szlogennel, hogy helyben kevert 100% természetes anyagot tartalmazó készítmények. A nők többsége akkor fordul ezekhez a praktikákhoz, ha kényeztetni akarja magát, vagy ha valami fontos esemény előtt pihenni és szépülni szeretne. Ám a barátnős partik egyik legklasszabb pontja is lehet, ha a magatok készítette maszkok alatt, puha plédekbe takarózva dumáltok mindenféle csajos témáról. Minimális előkészület szükségeltetik hozzá!

A házi kozmetikumok is két módon hatnak:

  1. Maszk: Teljesen befedik a bőrt, majd megszáradnak, esetleg megkeményednek. A maszk alatt „dunszt” keletkezik, mely élénkéti a vérkeringést és feszesíti a bőrt, mélyebbre juttatja a hatóanyagokat.
  2. Pakolás: teljesen befedik a bőrt, pótolják az elveszett nedvességet, hidratálnak, a bőr tónusos, ragyogó, élettel teli lesz használatuk által.

Mézsör - édes afrodiziákum

2023. november 18.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A méz nem csak a világ első édesítőszere és az egyik legrégebbi szépségápoló szer, de alkoholtartalmú italok alapja is. Friss vízben feloldva pár óra alatt erjedésnek indul és rövid időn belül sörré érik.  

A bibliai időkben a boldog házasság titka egy mézből erjesztett alkoholos ital volt. Jó párezer évvel ezelőtt ugyanis Babilonban a friss házasok között az volt a szokás, hogy a nász után következő holdhónapban (két újhold között eltelt időszak) minden éjjel mézsört ittak. Innen eredhet a mézeshetek ("honeymoon”) kifejezés is, mivel a babiloniak holdhónapot használtak.

A mézsör olyan alkoholtartalmú ital, amelyet méz és víz keverékéből erjesztenek. Babilonban már 4000 évvel ezelőtt nem kizárólag friss házasok fogyasztották, hanem a katonák is, mivel azt tartották, hogy sebeik gyorsabban gyógyultak, ha az itallal kenegették őket.

Régebben egyes helyeken, a fiatalasszonyok az esküvőjük után egy hétig ezt itták, mert úgy vélték, hogy növeli termékenységüket.

A méz aszparaginsavat és E-vitamint tartalmaz, melyek jó hatással vannak a női nemi mirigyekre. Kis mennyiségben, de található ösztrogén is benne, ami szintén fontos szerepet játszik a női nemi működésekben. 


Így lehet több az otthonunk, mint szimpla "alvóhely"

2023. november 17.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Még ha reggeltől estig a munkahelyünkön töltjük is az időt, akkor sem mindegy, hova térünk haza az esti órákra: milyen környezet, színek, formák és hangulat fogad minket, hogy kiadjuk a napi stresszt és megfelelően feltöltődjünk. Éppen ezért az otthon kialakítása még akkor is fontos, ha tudjuk, nem örökre szól az elköteleződés adott lakás vagy ház felé. Miképpen tehetjük komfortossá, személyessé környezetünket egyszerűen és praktikusan, hogy ne csupán egy alvóhely várjon minket otthon?  

Mindegy, hogy rövidebb vagy hosszabb ideig tervezünk egy adott házban vagy lakásban élni, minden esetben fontos figyelmet fordítani arra, hogy otthonná varázsoljuk a lakóhelyünket. Ez ugyanis hozzájárul a közérzetünkhöz, a megfelelő pihenéshez, így nemcsak lelki, de fizikai egészségünkre is jótékonyan hat. Nézzük, mely fontos praktikákkal tehetjük személyessé és komfortossá a teret!

Színek a falakon és a textileken

Ha saját lakásunk van, és magunk dönthetünk, akkor ne sajnáljuk az időt a kedvenc színeinkkel körülvenni magunkat. Persze nézzünk utána, mely színek milyen helyiségbe illenek inkább, illetve mit nem tanácsolnak a szakértők élénkségük, intenzitásuk miatt.

Ha lakberendezésről van szó, akkor általában legkedvesebb színeink pasztell árnyalatai mellett érdemes dönteni. A hálószobában vagy alvósarokban preferáljuk a hideg színeket, hiszen ezek nyugtató hatásúak, míg a társasági terekben használhatunk élénkebb árnyalatokat, például napsárgát. Ha béreljük a lakást, a kiegészítőkkel tudjuk becsempészni saját ízlésünket: párnák, ágytakaró, babzsákok, tárolók, egy jól látható helyen kirakott bögreszett, vagy akár egy egyedi olvasóláma is segíthet abban, hogy otthonosan érezzük magunkat.


Termálvíz, relaxáció, immunerősítés!

2023. november 07.

Így október közepén mindenhonnan az immunerősítés fontosságáról olvashatunk. Számtalan praktikát és még több csodaszert, tuti receptet ajánlanak, amiket valljuk be, néha ki is próbálunk. Pedig van egy nagyon egyszerű képlet, így szól: ami a lelket kényezteti, az a testet is erősíti.

Köztudott, hogy az immunrendszer erősítésében az egészséges életmódnak is kiemelkedő szerepe van. A szabad levegőn végzett mozgás és a tudatos táplálkozás szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai vitathatatlanok, de léteznek más alternatívák, kiegészítő lehetőségek is. A fürdőzés jótékony hatása már az ókorban ismert volt, nem csoda hát, ha a modern, integratív orvoslás egészségügyi koncepcióinak is alapvető elemévé vált. Az Ensana szállodákban használt egyedülálló termálvizek és gyógyászati szakértelem kombinációja kifejezetten előnyös házasság. A gyógyvízzel végzett kezelések egész arzenálja megtalálható kínálatukban, köztük olyan különlegességekkel, melyekről tán sose hallottunk. Épp itt az ideje, hogy megtudjuk, mire jók ezek a preventív célra is alkalmas csomagok. 

A gyógyvízzel végzett kezelések, illetve a szénsavas-fürdő a vendégek egyik nagy kedvence. Nem véletlen a népszerűsége, ugyanis használata javíthatja a szív egészségét, sőt a bőrünket is tisztítja, hidratálja. A szénsavas fürdőzés során egy 32-34 °C hőmérsékletű kádba merülhetünk el, amibe az élelmiszeriparban is használt széndioxid gázt vezetnek, amelyek apró buborékokat képeznek. Ezek a bőrön keresztül felszívódnak, s azon túl, hogy kellemesen csiklandoznak, csökkentik a vérnyomást, oldják a stresszt. A 15 perces kezelés végén megújulva szállhatunk ki a vízfürdőből.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...234...111