sub

Információk, érdekességek

Ételallergia és kerti grillparty! Mire figyeljünk?

2023. augusztus 14.

Fotó: 123rf.comA nyári időszakban gyakoriak a családi összejövetelek, a baráti társaságok találkozói, a kerti grillpartyk. Mivel egyre több embert érint az ételallergia vagy ételintolerancia, így könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy egy-egy meghívott vendég kapcsán a mentes étkezésre is ügyelnünk kell. Rajcsik Enikő, a Budai Allergiaközpont dietetikusa néhány pontban összefoglalta, hogy mire figyeljünk.
 

Joghurtos öntetek és turmixok

Nem mindegy, hogy valaki tejfehérje, vagy tejcukormentes diétát tart. Ezek a fogalmak gyakran keverednek és az érintetteknek sajnos nagyon kellemetlen tüneteket okoz, ha – akár kis mennyiségben is – de fogyasztanak a számukra problémás összetevőtől. Ha valaki a tejcukorra érzékeny, laktózmentes tejtermékeket fogyaszthat, de ha tejfehérje mentes diétát tart, akkor semmilyen tejterméket nem ehet. Ilyen esetben növényi tejhelyettesítőket használhatunk, de ha biztosra akarunk menni, akkor a salátára inkább olívaolaj alapú öntetet készítünk, turmix helyett víz vagy jég alapú smoothie-t. Fontos tudni, hogy a késztermékek – pékáruk, kekszek, ropi, csokoládék és felvágottak – is tartalmazhatnak tejszármazékot, vásárlás előtt mindig olvassuk el az összetevőket!

Egészséges és mentes köretvariációk

Ha saláta mellé vagy helyett valami mást is készítenénk, akkor se kizárólag a rizsre vagy krumplira gondoljunk. Gluténmentes és magas rosttartalmú, lassan felszívódó köretet quinoából, kölesből, hajdinából és amarántból is készíthetünk.


Parlagfű allergiára gyanakszom, mit tegyek?

2023. augusztus 02.

Fotó: gettyimages.com

Hazánkban továbbra is vezető allergén a parlagfű, évről-évre egyre több a beteg, allergia gyerekeknél és felnőttkorban is jelentkezhet. Dr. Balogh Katalin allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát arról kérdeztük, hogy mit tegyen, aki ebben az évben először gyanítja, hogy a tünetei hátterében allergia lehet.

Milyen tünetekre figyeljünk?

  • A parlagfű allergia szénanáthás tüneteket okoz. Ha huzamosabb ideje tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, orr- és szemviszketés, könnyezés jelentkezik, forduljunk allergológushoz.

Ha tüneteink vannak, végeztessünk allergiatesztet?

  • Általános tévhit, hogy allergiára utaló tünetek kapcsán az első lépés az allergiateszt elvégzése. Ilyenkor allergiaszezonban nem végzünk Prick-tesztet (bőrpróbát), csak vérvizsgálatra van lehetőség. Ennek során a vérben keringő allergének ellen termelt specifikus IgE antitestek szintjét mérjük. Azonban legyen szó akár a bőrpróbáról, akár a vérvizsgálatról, a tesztek csak a szervezet szenzibilizációját jelzik, önmagukban nem igazolják és nem is zárják ki az allergiát.
  • Az allergia diagnózisához a klinikai tüneteknek is összhangban kell lenniük a pozitív allergiateszttel. Pusztán a lelet alapján tehát senkiről sem jelenthetjük ki, hogy allergiás a parlagfűre és negatív lelettel sem mondhatjuk, hogy nem allergiás, miközben a tünetei egyértelműen arra utalnak.

Mit lehet tenni a krónikus csalánkiütéssel?

2023. július 06.

A csalánkiütés többnyire akut reakcióként jön létre, főként egy allergiás reakció részeként, de van, amikor tartósan van jelen. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus a krónikus csalánkiütés okaira és kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Fotó: 123rf.comMi minden okozhat csalánkiütést?

A csalánkiütés (utricaria) a bőr felsőbb rétegeinek duzzanatával, kipirosodásával, viszketésével járó tünetegyüttes, amelynek oka a hisztamin nevű anyag felszabadulása a bőrben. Egyes esetekben arc-, szemhéj-, ajak-duzzanat, súlyos esetekben nyelvduzzanat, légzési nehezítettség is társulhat hozzá. A hisztamin felszabadulását számos tényező kiválthatja, íme, a leggyakoribbak:

– Gyógyszerek, beleértve bizonyos antibiotikumokat, gyulladáscsökkentőt, magas vérnyomás gyógyszert.
– Bizonyos ételek, például diófélék, tenger gyümölcsei, apró magvas gyümölcsök, csokoládé, feldolgozott húskészítmények, tojás, stb.
– Fertőzéses megbetegedések, például influenza, húgyúti fertőzések, torokgyulladás.
– Egyes krónikus betegségek, például pajzsmirigy betegségek, lupus.
– Magas külső- vagy belső hőmérséklet.
– Állatokon élő élősködők, poratkák, csótányok.
– Pollenek, kemikáliák, napsütés, víz, egyes növények.

Az esetek közel felében ugyanakkor nem derül fény a csalánkiütés konkrét kiváltó okára.

Az akut tünetek krónikussá is válhatnak

A csalánkiütés könnyen felismerhető a velejáró jellegzetes tünetekről, mint a pirosság, a viszketés, a bőrből való kiemelkedés. A kiütéses foltok néhány milliméterestől a néhány centisig terjedhetnek, jobbára az arcon, a kézen, a karokon, a lábakon, a lábfejeken jelennek meg. Az is jellemző lehet rá, hogy folyamatosan változtatja a helyét, szinte óráról órára elmúlik, és egy másik helyen jön ki. Ezek az erős, zavaró problémák általában 24 órán belül eltűnnek, de néhány esetben hónapokig, évekig fennmaradhatnak – ezt nevezzük krónikus csalánkiütésnek.

– Természetesen a kezelést is befolyásolja, hogy akut vagy krónikus esetről van-e szó. Akut esetben elsősorban antihisztaminokat alkalmazunk, amelyek – ahogyan nevük is mutatja – visszaszorítják a hisztamin termelődésének hatásait. Mivel ezen gyógyszerekből vannak vény nélkül is elérhető szerek, tudni kell, hogy bizonyos esetekben, például alkohol-betegeknél és terheseknél nem szabad bármilyen antihisztamint „bevetni”. Más kezelést igényel, ha angiödéma is van a tünetek közt, különösen, hogy ez potenciálisan légzési nehézséget is okozhat. Amennyiben ez utóbbi tünet jelentkezik, esetleg hányás, felgyorsult szívverés, rosszullét, ájulás mellett, azonnal mentőt kell hívni – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus. – Más a helyzet, ha krónikus csalánkiütést diagnosztizálunk. Ilyen esetben a tünetek hosszú távon is komoly kellemetlenséget jelentenek az érintettnek, ezért fontos a célzott kezelés.


Eperszezonban gyakrabban jelentkezik csalánkiütés

2023. július 05.

Bizonyos ételek fogyasztását követően allergiás panaszok jelentkezhetnek. A bőrtünetek közül is kimagasló, a lakosság közel 20 %-át érintő probléma a csalánkiütés, Az arra érzékenyeknél csalánkiütést okozhat a magas hisztamin tartalmú ételek, így például az eper fogyasztása is.

A fotó illusztráció: pixabay.comA bőr felsőbb rétegeinek duzzanatával járó tünetegyüttes

Az ödéma kialakulásának oka a hisztamin nevű anyag felszabadulása – magyarázza dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus,a Budai Allergiaközpont orvosa. A csalánkiütés, másnéven urticaria jellegzetes tünetei, a testszerte jelentkező, viszkető csalánfoltok – az akár hónapokig is fennálló krónikus csalánkiütés kivételével – rendszerint gyorsan, akár percek alatt kialakulhatnak, és pár óra, bizonyos esetekben napok alatt elmúlnak. Súlyosabb esetekben a kiütések mellett az ajkak, szemhéjak és nyelv duzzanata is megfigyelhető.

Hisztamin és bőrtünetek

Az arra érzékenyeknél csalánkiütést okozhat a magas hisztamin tartalmú ételek, így például az eper fogyasztása is. Az ún. hisztamin-liberációt okozó anyagok allergiás reakció nélkül is képesek a hízósejtekből hisztamint felszabadítani. Az eper mellett ilyen tulajdonságokkal rendelkezik még a sajtokban is megtalálható tiramin, a tartósítószerként használt szalicil, illetve számos gyógyszer (aspirin, nem szteroid gyulladásgátlók) is.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Amennyiben az eper fogyasztását követően szokatlan tüneteket észlelünk, akár a szájüregben, a bőrön, vagy gyomor-bélrendszeri panaszok jelentkeznek, az első teendő a tüneteket okozó étel elhagyása. Ez azért szükséges, mert ha ezekkel az ételekkel a rájuk érzékeny egyén újra találkozik, a csalánkiütések ismételten megjelennek, esetleg a kiterjedésük fokozódhat, ödéma jelenhet meg az ajkakon, füleken, szemhéjakon, akár a gégében is. Ez bizony már nem veszélytelen állapot, sürgős orvosi ellátást igényelhet – figyelmeztet a doktornő.


Ezekkel a nyári ételekkel vigyázzanak az allergiások

2023. június 24.

Az allergiával küzdőknek érdemes résen lenniük, hogy mit esznek vagy isznak, ugyanis a magas hisztamintartalmú gyümölcsök, zöldségek, és italok kellemetlen allergiás tüneteket produkálhatnak. Dr. Borbély Katalin funkcionális medicina orvos, háziorvos, mentőorvos, homeopata szakorvos azt javasolja, hogy a parlagfűre érzékenyek lehetőség szerint kerüljék a görögdinnyét, sárgadinnyét, paradicsomot, uborkát, cukkinit, tököt, banánt, napraforgómagot. De egyeseknek még a kamillateával, sőt a vörösborral is érdemes vigyázni.

De egész életünkben el kell elkerülni ezeket? Valóban a hisztamin az ellenség?

Fontos tudnivaló! Az emberi szervezet egyik legelső védelmi vonala a hisztamin! Ennek a védelmi vonalnak a szükségtelen aktiválódása hétköznapi ételekkel, italokkal, növényekkel szemben biztos jele a bélflóra kiegyensúlyozatlan működésének. Ez a bélflóra pusztulás évekig, évtizedekig tarthat egyre több tünettel jelentkezhet eleinte enyhébben a bőr, a légutak vagy az emésztőrendszer részéről, később akár igen súlyos, több szervrendszert is érintő allergiás jelekkel. Minden tünetet, ami a fent említett szervrendszereinket érinti, komolyan kell venni az első perctől fogva és azonnal törekednünk kell a bélflóra, a szervezet egyensúlyának visszaállítására!

Ha már kialakult, az úgynevezett eliminációs diéta segít!

Aki allergiás, vagy bármely ételintoleranciában érintett, annak érdemes az allergia-szezonban odafigyelnie, hogy minimális mennyiséget fogyasszon a magas hisztamintartalmú ételekből, italokból úgy, mint az érlelt sajtok (ementáli, gouda, penészes sajtok, füstölt sajtok), kolbászok, füstölt sonkák, savanyú káposzta, kovászos uborka, spenót, paradicsom, halak (főleg a tonhal, szardínia), rák, szárazhüvelyesek, diófélék, mogyoró, csokoládé és kakaó alapú termékek. Az alkoholos italok között első helyen a vörösbor áll, amely a legmagasabb hisztamintartalommal rendelkezik, de a sör és a pezsgő is kerülendő.

A keresztallergia okai

Az egyik legismertebb keresztallergia a görögdinnye-parlagfű. De a pollenallergiások esetében is megfigyelhető, hogy egyes gyümölcsök, növények fogyasztását követően perceken belül szájviszketés, duzzadás, szem- és orrcsorgás, vagy akár rekedtség, köhécselés alakulhat ki. Bizonyos anyagok ugyanis képesek más anyagot utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. Testünk viszont csak egyféle módon tud reagálni: váladék kiválasztás útján “kimosni”, felköhögni, kiprüszkölni, kikönnyezni a támadónak érzékelt anyagot.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...234...68