sub

Információk, érdekességek

5+1 tipp a tavaszi allergia ellen

2022. május 05.

Fotó: 123rf.com

Az allergiásoknak a tavasz eljövetele nem olyan örömteli, hiszen számukra egyenlő az allergia kellemetlen tüneteivel. Egy kis odafigyeléssel azonban enyhíthetők az olyan bosszantó tünetek, mint tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, köhögés, szemviszketés vagy könnyezés!

„Az allergia szinte bármikor ránk törhet, tavasszal leggyakrabban a különféle növények váltják ki. Egyesek már gyermekkoruk óta küzdenek vele, másoknál csak felnőttként jelentkeznek a tünetek. A megfelelő készítmények alkalmazásával azonban enyhíthetők a kellemetlen tünetek. A hatásos kezelési mód kiválasztásában segít a szakorvos, így érdemes a panaszok jelentkezésekor felkeresni. Fontos, hogy ne hanyagoljuk el a kezelését, mert a tünetek súlyosbodhatnak, akár asztma is kialakulhat” – mondta dr. Madarasi Anna, a Budai Egészségközpont allergológus szakorvosa.

Mivel a kezeletlen allergia évről-évre hevesebb tünetekkel jelentkezhet, fontos, hogy mihamarabb elkezdjük a kezelést.

A leggyakoribb tavaszi allergének:

• nyírfafélék – mogyoró, nyír
• bükkfafélék – szelídgesztenye, tölgy
• szilfafélék
• hárs

Ezek mellett azonban sok embernek okoz komoly allergiás panaszokat a tiszafa és a fűzfa virágzása is.


Pollenallergiások figyelem: kezdődik a csúcsidőszak

2022. május 02.

Fotó: gettyimages.com

Már most 7-8 allergén fa virágzik egyszerre, néhány héten belül pedig elindul a nyír, a gyertyán, a tölgy, a fenyőfélék, a bükk, a dió és a platán pollenszórása is. Áprilisban, a tavaszi szezon csúcsidőszakában akár 15 fa virágpora lesz jelen egyszerre a levegőben.

A pollenszezon kezdeti szakaszát elsősorban a megelőző téli és az aktuális hőmérséklet határozza meg. A tavasszal virágzó fáknak szükségük van a téli fagyra – ha ez elmarad, virágzásuk a magasabb hőmérséklet hatására hamarabb elindul, azonban pollentermelésük gyengébb lesz. Ilyen helyzet alakult ki például 2008-ban.
Idén a tél enyhe volt, decemberben és januárban nem volt jelentős fagy. Így az elsőnek virágzó mogyoró és éger már január elején elkezdte szórni a polleneket. Februárban hosszantartó, erős lehűlés következett, ami visszavetette a virágzást. Március közepétől melegszik az idő, a természet is feléledt. A mogyoró és az éger szerencsére mostanra már elvirágzott – így pollenszórásuk az előző két évben tapasztaltnál jelentősen gyengébb volt.

A ciprus- és tiszafafélék csúcsidőszakánál tart most a szezon. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának friss mérési adatai kissé magasabb napi átlagértékeket mutatnak az előző két évhez képest, amikor ebben az időszakban a hűvösebb idő miatt csökkent a pollenszórás is. Idén az erős felmelegedés hatására előbb virágzik a szil, a nyár és a fűz. A juhar és a kőris 2010-hez képest korábban, 2011-hez képest viszont pár nappal később kezdte szórni virágporát.

Fű- és fafélék virágzása

Már most 7-8 allergén fa virágzik egyszerre, néhány héten belül pedig sorban elindul a nyír, a gyertyán, a tölgy, a fenyőfélék, a bükk, a dió, végül a platán pollenszórása is. Áprilisban, a tavaszi szezon csúcsidőszakában egyszerre akár 15 fa virágpora lesz jelen a levegőben, melyek közül több 3 csillagos besorolású, vagyis gyakori allergénnek számít. Az átlagos napi pollenkoncentráció értékek pedig magasabbak a parlagfű szezonra jellemző napi átlagértékeknél. Fontos még kiemelni, hogy a tavaszi csúcsidőszakba beleér a magas allergénnek (4 csillagos) számító pázsitfűfélék virágzásának kezdete is.


Nem mindegy, milyen orrcseppet használunk allergia esetén!

2022. április 20.

Fotó: gettyimages.com

Még tart a parlagfűszezon, a növényre allergiásoknál ebben az időszakban szem-, torok- és orrviszketés, tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, fáradtság jelentkezhet. A kezdeti nazális tüneteket akár recept nélkül kapható készítményekkel is csillapíthatjuk. dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus írásunkban olvasóinkat arról is tájékoztatja, mi a teendő, ha az orrcsepp kevésnek bizonyulna…

A megfázás és nátha esetén használt orrcseppekkel valószínűleg már mindenki találkozott élete során. Remek segítséget nyújtanak egy-egy betegség idején, ha az orrdugulással orrfolyással is jár. Ezek a készítmények azonban csakis a betegség idején, a betegtájékoztatóban megadott ideig, általában 7-10 napig használhatóak. Ha ennél tovább használjuk a készítményeket, akkor azzal az orrnyálkahártyát is tönkretehetjük.

Ezért  allergia esetén ne ezeket keressük, hanem olyan, kimondottan allergia elleni orrcseppeket, orrspray-ket (antiallergikumokat)  kérjünk a gyógyszerésztől, amelyeket huzamosabb ideig, akár egész szezonban használhatunk.
Segítségükkel hatékonyan gátolható többek között az orrnyálkahártya megduzzadása, a fokozott orrváladékozás és a kínzó tüsszögés inger. Mivel hatásukat közvetlenül az orrnyálkahártyán fejtik ki, az allergiás tüneteket gyorsan és hatékonyan szüntetik meg – mondta a Budai Allergiaközpont orvosa.

Alternatív lehetőségek

Kiegészítő kezelésként hasznos lehet a tengervizes orrspray használata is, amelyekkel a polleneket eltávolíthatjuk az orrnyálkahártyáról.

Allergiás időszakban e célra az orrmosó is bevethető. Használata során az irrigátorba meleg vizet töltünk, majd ebben feloldjuk az optimalizált sóarányú keveréket. A nagyobb mennyiségű oldat a teljes orrüreg átmosását lehetővé teszi. Fontos, hogy ne kísérletezzünk otthoni előállítással, orrirrigáláshoz csak az erre a célra kifejlesztett, a szervezet számára ideális pH-értékű izotóniás oldatot használjunk.


Allergiás a tojásra? – Így helyettesítse!

2022. április 10.

Tojásallergia felnőtteknél és gyerekeknél is jelentkezhet. Kezelésének egyetlen módja, ha a tojást kiiktatjuk az étrendből, de ez nem jelenti azt, hogy a tésztafélékről, édességekről is le kell mondani. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa hasznos tanácsokkal, és egy sütemény recepttel is segíti a tojásmentes diéta összeállítását.

Durum

A tojás számtalan, a hazai konyhában is gyakran előforduló étel alapanyaga. A rántotta és omlett mellett a rántott hús, tészták és sütemény is elképzelhetetlen lenne nélküle, ha nem létezne ma már több összetevő és praktika is a helyettesítésére. A tojásmentes diétát tartó betegeim számára több alternatíva is rendelkezésre áll, hogy ne kelljen egy alapanyag kiesése miatt drasztikusan változtatni étkezési szokásaikon – mondja Varga Dóra.

Durumtészta például a legtöbb üzletben kapható. Ízében teljes mértékben a hagyományos, tojást is tartalmazó tésztákkal megegyező termék, a különlegessége abban rejlik, hogy mivel a durumliszt fehérje tartalma magasabb, ezért tojás hozzáadása nélkül is készíthetünk vele ételeket. Súlyos tojás allergia esetén arra azért érdemes figyelni, hogy a legtöbb durum tészta nyomokban tartalmazhat tojást, így a címke olvasását sose mellőzzük vásárlás előtt!

Lenmag, gyümölcsök és keményítő

A sütemények készítésénél használhatjuk tehát az említett búzafélét, de ha szeretnénk például zabpehely liszttel is sütni, mint az alábbi recept esetében, akkor szükségünk lesz egy plusz hozzávalóra, amivel a tojást kiválthatjuk: ez jelen esetben a lenmag. Egy tojást megközelítőleg 3 evőkanál vízbe áztatott és aztán összeturmixolt, egy evőkanálnyi lenmaggal helyettesíthetünk. Ennél egyszerűbb megoldás a lenmagpehely, amit közvetlenül a hozzávalókhoz adhatunk.

Kevert süteményeknél a banán és az alma is jó alternatíva a helyettesítésre: kb. 80g gyümölcs egyenlő egy tojással. A tojás kukorica- és burgonyakeményítővel is kiváltható – panírozáshoz például jól bevált a kukoricakeményítőt vízzel elegyítve, habverővel felverve kapott tojásfehérje állagú anyag – de létezik erre a célra speciálisan tojáshelyettesítő por, amit a csomagolásán leírtaknak megfelelően használunk fel.

Piskóta tojás nélkül

Bár első hallásra elképzelhetetlennek tűnik piskótát készíteni tojás nélkül, ám egy kis konyhai trükkel ez sem lehetetlen.  Ha a szokásos tésztánkhoz tojás helyett szódabikarbónát, citromlevet vagy ecetet használunk, akkor hasonlóan magas, laza, buborékokkal teli piskótatésztát kaphatunk.


Az ételallergiák lelki háttere - Melyik élelmiszer mit szimbolizál?

2022. március 10.

Ahogy egy-két évtizede még a hiperaktivitás és az autizmus vezette a slágerlistát a gyermekbetegségek és problémák terén, úgy ma az ételallergiák és táplálkozási kórok, lebontási nehézségek szaporodtak el. Mi lehet a háttérben, miért küzd ezzel minden harmadik gyermek?  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az ételallergiások száma rohamosan nő

Hiperaktivitás, Down-kór, autizmus, talán leggyakoribb és a szülő számára gyakran legtöbb kihívást jelentő problémák. Ma már persze létezik Ritka Gyermekbetegségek Konferenciája, és az Internet segítségével megismerhetjük, megérthetjük a problémákat. 

Eltelt néhány év, talán néhány évtized is, és a leggyakrabban arról hallani, hogy egy-egy gyermek nem képes lebontani a tejet, a gabonaféléket, liszt-érzékeny, nem ehet olajos magvakat, vagy esetleg mindet egyszerre. Mi áll a háttérben, mi a valódi probléma? Két fő vonalon indulhatunk el.

1. Ez a probléma nem az a probléma

A manduladió, a búza, a rozs, az árpa egészséges és finom termékek, a gyermeknek a leggyakrabban nem magával a termékkel van problémája, hanem a feldolgozáskor használt adalékokkal, gyárilag beletett alkotórészekkel. Sokszor adalékanyagok nélkül is az élelmiszer fertőzötten, koszosan kerül az asztalra, vagyis a nem megfelelő kezelés miatt olyan dolgokat juttatnak vele a gyermek szervezetébe, amely megmételyezi a gyermeket, és a gyermek problémáját, allergiáját nem a kosznak, hanem a terméknek, nem a termékkel kapott adalékanyagnak, hanem magának az élelmiszernek tudjuk be. Ezért az adott allergiát igyekezzünk körbejárni, ha nem túl súlyos tünetekkel jár!!!!

Ezt példázza az a vicces igazság, amikor a városi leányt, aki tehenet csak nyaraláskor látott és akkor is legfeljebb egy tucatszor, negyedévszázados létére allergiássá válik a tehénszőrre. Kérdem én, hol lelünk tehénszőrt nagyobb koncentrátumban a metropolisokban? Természetesen a dobozos tejben! Hiszen nem megfelelően kezelt tej, sajnos gondokat okozhat. Az utánajárás ez esetben segített, nem tejallergiáról van szó, csak nem megfelelő kezelésről a táplálék esetében.

2. Amikor valóban ételallergiáról beszélhetünk

Azután ott van valóban ételallergia, lisztérzékenység, tejcukor-érzékenység, allergia, allergia hátán. Ez esetben sokszor laboratóriumi vizsgálatokat javasolnak, vérvételt és szövettan mintát. Az emésztést vizsgálják, a fiziológiai folyamatokat. Csakhogy mi marad el? Természetesen a dolgok lelki oldala.

Az egyes tápláléktípusok megfeleltethetők családtagjainknak, érzéseinknek, gondolatainknak. Amikor valaki a cukorral nem boldogul, akkor általában szeretetről, amikor a tejjel és tejtermékekkel, akkor az anyával való kapcsolatról gondolkodik nehezen, szorongásai, elfojtásai lehetnek e téren. A tejcukor-érzékenység az anyától kapott szeretet el nem fogadását is jelenti jelképesen.

Melyik táplálék mit szimbolizál?

A lisztérzékenység és gabonákkal kapcsolatos energiák a férfierőhöz, az életerőhöz, az élet elutasításához, az életerő el nem fogadásához áll közelebb, elsősorban az édesapával kapcsolatos problémákat jelzi.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...63