sub

Információk, érdekességek

Segítség! Gyógyszerallergiás a gyerekem?

2024. március 09.

A gyógyszerallergia a túlérzékenységi reakció egy fajtája, amely akkor fordul elő, amikor az immunrendszer tévesen káros anyagként azonosítja a bevett gyógyszert, és ellenanyagot termel. A valódi gyógyszerallergiák viszonylag ritkák a gyermekek körében, ezért is fontos, hogy szakember segítségével járjunk utána annak, hogy pontosan mi okozta az allergiás reakciót. Melyek a leggyakoribb panaszt okozó készítmények, és milyen tünetekkel jár a gyógyszerallergia? Dr. Balogh Ádám csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa válaszolt a felmerülő kérdésekre.

Fotó: 123rf.comMellékhatások tekintetében kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! 

-Allergiás reakciót a szájon át szedett, injekció formájában kapott vagy a bőrre felvitt gyógyszerek egyaránt okozhatnak, az adott hatóanyaggal szembeni túlérzékenységi reakció azonban számtalan tényező együtthatásától (a gyógyszer vegyi összetétele, a gyermek életkora, genetikai állománya, vírusfertőzések stb.) függ. Gyógyszerallergia esetén a gyermek szervezete a bevitt hatóanyagot tévesen káros anyagként azonosítja, amire heves reakcióval válaszol, és speciális ellenanyag termelésbe kezd – mondja dr. Balogh Ádám.

Melyek a gyógyszerallergia tünetei?

A gyógyszerekre adott allergiás reakciók az enyhétől az életveszélyesig terjednek, és a következő tünetekkel járhatnak:

  • Bőrtünetek (csalánkiütés, bőrkiütés vagy viszketés)
  • Az ajkak, a száj és a torok duzzanata
  • Szem körüli viszketés
  • Légzési nehézség, zihálás
  • Köhögés
  • Hányinger vagy hányás
  • Hasi fájdalom

Hasmenés

-A reakciók egy része közvetlenül a gyógyszer bevétele után, míg mások néhány nappal (általában több, mint 72 órával) a kezelés után jelentkeznek Nagyon ritkán életet veszélyeztető állapot, ún. anafilaxia is kialakulhat, ami gégeödémával, hirtelen vérnyomáseséssel, sípoló légzéssel, fulladással, valamint eszméletvesztéssel járhat, és azonnali orvosi beavatkozást tesz szükségessé – figyelmeztet Balogh doktor.

Milyen gyógyszerek váltanak ki allergiát gyermekeknél?

Számos gyógyszer okozhat allergiás reakciókat a gyermekeknél, a leggyakoribb hatóanyagok és készítmények a következők:  

  • Penicillin
  • Szulfonamidokat tartalmazó antibiotikumok 
  • Barbiturátok
  • Görcsroham elleni gyógyszerek
  • Inzulin
  • Aszpirin, ibuprofen és más nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID-ok)
  • Kemoterápiás gyógyszerek
  • Védőoltások

Fontos megjegyezni, hogy ha a gyermeknek már más allergiája is van, vagy a családjában előfordult allergiás megbetegedés, akkor bizonyos gyógyszeralapanyagok (pl. segédanyagok, színezékek, tartósítószerek) is kiválthatnak allergiás reakciót nála.   


Égő érzés a nyelven és a szájpadláson – mi okozhatja?

2024. február 14.

Fotó: 123rf.com

Ha nemrég fogászati kezelésen járt és ilyen tüneteket tapasztal, elképzelhető, hogy allergiás valamelyik felhasznált anyagra. Tartós tünetek lehetnek az implantátum, a fogtömés miatt, de átmeneti panaszokat okozhat az érzéstelenítő vagy fertőtlenítőszer is. Dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, mit tegyünk ilyen esetben.

Fémallergiás tünetek

Az implantátumok, a tartós fogpótlások, koronák, hidak és a kivehető protézisek is gyakran okoznak allergiát, ezért annak, aki ilyen komoly beavatkozásra készül, érdemes ellenőriztetnie, hogy nem allergiás-e az implantátumra. Mivel ez egy költséges és hosszadalmas procedúra, még a beültetés előtt javasolt megbizonyosodni arról, hogy a fém nem fog allergiás tüneteket okozni. Ha az allergia csak később derül ki, akkor a kellemetlen panaszok megszüntetéséhez mindenképp el kell távolítani az implantátumot.

A fémallergia vizsgálata epicutan teszttel történik. Az allergént kamrás tapaszra viszik fel, majd ezt ráragasztják a beteg bőrére. Bizonyos időközönként – 24-48-96 óra és 1 hét múlva – ellenőrzik, hogy a tapaszok alatt jelentkezett-e bármilyen allergiára utaló tünet – bőrpír, viszketés, kiütés. Amennyiben igen, akkor arra az adott fémre a beteg szenzitizált, azaz túlérzékenyített. (Allergiát akkor lehet megállapítani, ha a betegnek vannak olyan tünetei, ami a pozitív teszttel egybevág.) Ilyen esetben a pótlást úgy kell megválasztani, hogy az adott fémet ne tartalmazza.

Egy fogtömés is kellemetlen tünetekkel járhat

Az implantátumok mellett sok egyéb, a fogászati kezelések során használt anyag is allergiás tünetet okozhat. Gyakran okoznak kellemetlen tüneteket például a fényre kötő tömőanyagok. A fogpótlások rögzítéséhez használt ragasztók, a kezelésekhez szükséges fertőtlenítő szerek, a lenyomatok készítéséhez használt alapanyagok, polírozó szerek, sőt még a fogkrémek egyes összetevői is allergiás tüneteket okozhatnak.

A fogászati allergiák kivizsgálása a fémallergiával megegyező módon történik. Lehetőség van a kettőt egy időben is vizsgálni, ez esetben a teljes fém és fogászati epicutan teszt elvégzésére kerül sor.


Kedvelt karácsonyi fűszerek is okozhatnak allergiás tüneteket

2023. december 27.

Fotó: pixabay.com

Illóolajok, illatos gyertyák, fahéjas, vaníliás sütemények – az ünnep kellékei. Sajnos sokan mégsem élvezhetik az illatokat, használhatnak bizonyos kozmetikumokat vagy fogyaszthatják a fűszerek hozzáadásával készült ételeket, mert allergiás tüneteik jelentkeznek.

Ízek, illatok

A fűszerek okozta allergiás tünetek igen változatos formában jelentkezhetnek. Amennyiben az elfogyasztott étel tartalmazza az allergént, úgy a panaszok jellemzően a gyomor- és bélrendszert érintik – hasmenés, hasfájás, puffadás jelentkezhet -, de gyakran bőrkiütést is okoznak– magyarázza dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Krémekben, kozmetikumokban található, főként illatanyagként használt allergének, bőrrel való érintkezés útján csalánkiütést, ekcémát, belélegezve orrfolyást, légzési nehézséget okozhatnak. Allergiás tüneteket leggyakrabban a fahéj, vanília, fokhagyma, fekete bors, kakukkfű, kömény, fűszerpaprika és koriander okoznak.

Rejtett allergének

A fűszer-allergia diagnózisát nehezíti, hogy a betegek sokszor maguk sem gondolnak arra, hogy panaszaikat az ízesítéshez, vagy illatanyagként használt növények okozzák. Becslések szerint azonban az ételallergiák közel 2 százalékáért a fűszerek a felelősek, így ez sokak számára okoz nehézséget a mindennapokban. A betegség felismerését és a megfelelő kezelést egyaránt nehezíti, hogy nincs külön szabályozás arra vonatkozóan, hogy a gyártók kötelesek feltüntetni a fűszereket az összetevők közt, a termékek csomagolásán.

Gyógynövény vagy allergén?

Az American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI) egyesület arra is felhívja a figyelmet, hogy a panaszok főként nők körében jelentkeznek. Nem árt, ha óvatosan választunk kozmetikumokat, sok esetben ugyanis épp a természetesnek vélt natúr, vagy gyógynövényeket tartalmazó termékekkel ártunk a legtöbbet magunknak. A kozmetikumok, fogkrémek mellett a gyógyhatású készítmények is panaszokat okozhatnak. A nyírfapollen és a fekete üröm például rendszeres összetevői a gyulladásos folyamatok csökkentésére használatos gyógykészítményeknek, azonban mindkét növény igen erős allergén is egyben.


Tüsszögés a karácsonyfa alatt?Mi lehet a bűnös?

2023. december 27.

Fotó: 123rf.comAllergiások megfigyelhették már, hogy panaszaik olyankor is erősödnek, amikor nincs semmilyen jele annak, hogy az allergén-koncentráció megemelkedne a környezetükben. A panaszok oka ez esetben a keresztallergia is lehet, mivel ilyenkor a bizonyos növények pollenjére érzékeny szervezet számos élelmiszert is allergén anyagként kezelhet.

Hazánkban minden negyedik embert érint az allergia valamilyen formában, parlagfű allergiától pedig a lakosság közel 20%-a szenved. A szénanáthás panaszokkal küzdő betegek száma a kilencvenes évek eleje óta 27-szeresére emelkedett.

Keresztallergia télen?

Keresztallergia akkor lép fel, amikor a szervezet összetéveszti a fő allergént egy másik hasonló szerkezetű allergénnel. Az ilyenkor megjelenő tünetek megegyeznek a főallergén által kiváltott reakcióval. A keresztallergia megjelenése a pollenszezonban a leggyakoribb, azonban a téli időszakban is jelentkezhet, mert ilyenkor étrendünkben gyakrabban fordulnak elő olyan magas hisztamin tartalmú ételek és italok, amelyek keresztallergénekként viselkedhetnek.

Milyen ünnepi ételek fogyasztására figyeljünk?

  • Például a parlagfű pollenjére allergiásak fahéj, gyömbér, paradicsom és gesztenye, a nyírfa pollenjére allergiásak pedig dió, mogyoró, mandula, gesztenye, sárgarépa, burgonya és zeller fogyasztásakor tapasztalhatnak allergiás reakciót.
  • Akiknél a fűpollen vált ki allergiát, azok keresztallergiát tapasztalhatnak földimogyoró, szója, bab, borsó, mandula burgonya és paradicsom fogyasztásakor.
  • A latex allergén esetében a citrusfélék, egzotikus gyümölcsök, gesztenye okozhatnak keresztallergiát.

Mit tehet, ha allergiás házi kedvencére?

2023. október 20.

Fotó: 123rf.com

Sokan akkor sem szeretnének lemondani a háziállat tartásáról, ha lakásban laknak. Így viszont óhatatlanul szoros közelségben élnek kedvencükkel, ami nehézségeket okozhat akkor, ha valaki allergiás lesz az állat szőrére. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa tippeket ad a lakás allergénmentesítéséhez, és azt is elárulja, hogy létezik-e hatékony kezelés állatszőr allergia ellen.

Valójában nem csak a szőr a gond

Állatszőr allergiaként ismerjük, de tudnunk kell, hogy valójában nem csak az állat szőre okozza a panaszokat. Allergiás tüneteket válthat ki az állat tolla, a nyálában, faggyújában, vizeletében található fehérjék, sőt a leváló hámsejtek darabjai is.

Ezek az apró részecskék okozzák a legtöbb gondot. Bekerülnek a lakás levegőjébe, ülepedő porába, a bútorok huzatába, a szőnyegekbe és a drapériákba. A beszáradt nyál és faggyú feltöredezve, elporladva sokszor a lakás állattól elzárt, távoli részeibe is eljut a légáram útján és még a legalaposabb takarítás mellett is akár évekig is kimutatható és tüneteket okozhat.

Milyen tüneteket okoz?
A házi kedvencek által okozott panaszok is a jellegzetes allergiás tünetek formájában jelentkeznek: köhögés, tüsszögés, szemviszketés. Az állat ketrecének, fekhelyének tisztán tartása, vagy az állattal történő érintkezés hatására bőrreakciók is jelentkezhetnek.

Tippek a lakás allergén-mentesítéséhez
Ha nincs lehetőségünk kedvencünket kertben tartani a szabadban és megválni sem szeretnénk tőle, akkor át kell gondolni, hogy milyen stratégiával tudjuk csökkenteni allergiás tüneteinket.
– Az első, hogy nem engedjük teljes mértékben szabadjára a lakásban, bizonyos helyiségekbe – elsősorban a hálószoba ilyen, illetve az a helyiség, ahol a frissen mosott ruhákat szárítjuk – ne engedjük be, azokat amennyire lehet, tartsuk allergénmentesen.
–  Rendezzük át a lakást olyan szempontól, hogy minél egyszerűbben és gyorsabban tudjuk tisztán tartani. Szabaduljunk meg a felesleges szőnyegektől, ahol allergének megtapadhatnak. Gyakori takarításra ugyanis szükségünk lesz, erre készüljünk fel. Heti 1-2 alkalommal történő porszívózás nagy teljesítményű, HEPA szűrős porszívóval és rendszeres felmosás ajánlott.
– Állatorvossal konzultáljuk, milyen gyakran érdemes/javasolt fürdetni és fésülni az állatot, hogy a lakásban elszórt allergénjeit ilyen módon is csökkentsük.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...68