sub

Információk, érdekességek

Új gyógyszerkombináció a diabétesz kezelésében

2007. április 08.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) engedélyezte egy új gyógyszer forgalmazását, mely a 2-es típusú cukorbetegség terápiájában már korábban bevált és egy új hatóanyag kombinációja.

 

A szer a sitagliptin (dipeptidil peptidáz-4 gátló) és a metformin hatóanyagok kedvezõ hatásait egyesíti. A siatgliptin emelkedett vércukor érték esetén annak csökkentésére készteti szervezetüket, szedését eddig is más gyógyszerrel való kombinációban ajánlották. A metformin az USÁ-ban a cukorbetegség kezelésében legszélesebb körben alkalmazott gyógyszer. A kombinációs gyógyszer forgalmazását az FDA 2006 októberében, az Európai Bizottság hétfõn engedélyezte.


Malária elleni gyógynövényt termesztenek Dél-Afrikában

2007. március 31.

A kínai kultúrában már kétezer éves múlttal rendelkezõ Artemisia annua (egynyári üröm) nevû növény most a malária ellen küzdõk figyelmének középpontjába került.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 60 oldalas ismertetõt adott ki a növényrõl, amiben a termesztésérõl, aratásáról és felhasználásáról minden fontos információ megtalálható. A Dél-Afrikai Köztársaság, Mozambik és Zimbabwe még az idén el is kezdi a növény termesztését.


Trükkök takarításhoz

2007. március 27.

Mikor nevezhetõ az otthon egészségesnek? Legelõször is akkor, ha tiszta. De sokszor hiába takarítunk, mert alighogy elkészültünk, az az érzésünk támad, hogy máris minden csupa por. A hathatós és tartós portalanításhoz ajánlunk az alábbiakban néhány kitûnõ fegyvert.

A pornak sokféle alkotórésze van: lehet benne pollen, állatszõr, penészgomba, poratka, piszokszemcse, matrac-, szõnyeg- vagy párnaszösz... Megannyi - különösen az allergiások számára - irritáló anyag...

 

A por akadályozza a légutak normális mûködését, annak ellenére, hogy orrunk légszûrõként mûködik. Ennek a természetes szûrõnek a kapacitása sajnos véges, egy idõ után telítõdik. Mivel a belélegzett por gyengíti az orr nyálkahártyájának ellenállóképességét, a baktériumok és vírusok könnyebben megtámadják a szervezetet, különösen a kisgyermekét, akinek az immunrendszere még nem teljesen fejlett.


Õsi gyógymód Ausztráliában - közpénzbõl

2007. március 25.

Közismert tény - és néha talán még érthetõ is - hogy vannak olyanok, akik a tudomány és technika világában is inkább az õsi gyógymódokban hisznek. Az azonban már meglepõ, ha ezt egy kormányzat is elfogadja és az adófizetõk pénzén támogatja.


Pedig pontosan ez történik Ausztráliában: a canberrai kormány 20 ezer dolláros (3 millió forint) keretet biztosít a dél-ausztráliai Ceduna-beli aborigin gyógyítóknak, miután a helyi õslakosokkal foglalkozó egészségügyi szervezetek sikerrel lobbiztak a támogatásért. A gyógyítók 50 dollárt (kb. 7.500 forint) kapnak minden „kezelésért” - annyit, amennyit egy családorvos vizitdíja - de néha bizony csak sokadik alkalommal sikerül kiûzni a gonoszt a páciensbõl. A kormányzat a gyógyítók esetleges szállás- és benzinköltségét is kifizeti.


Érzékeny ön az idõjárásra?

2007. március 22.

Kiújuló fájdalmak testünk különbözõ részein, változó kedélyállapot, álmatlanság… Lehet, hogy a hideg idõ okozza ezeket a panaszokat? Mind több szakember foglalkozik az idõjárás egészségre gyakorolt hatásaival, de mi magunk is szeretnénk tájékozottabbak lenni. Különösen vonatkozik ez a téli hónapokra, amikor tanácsos tudnunk, mit kell tennünk a fagyos idõ okozta bajok kivédése érdekében.

 

"Amikor az északi szél fújni kezd, majdnem biztos, hogy migrénem lesz." "Ez a borús idõ, szürkeség búskomorságot okoz nálam." "Ha kibújik egy kis napsugár a felhõk mögül, több kedvet érzek mindenhez." Ki ne hallott volna már ilyen megállapításokat az idõjárás hatásaival összefüggésben? És bizonyára mi magunk is tapasztaltuk, hogy a meteorológiai elõrejelzések nem is olyan haszontalanok, hiszen sokszor közérzetváltozásaink "beharangozói" lehetnek. Gyakran elõfordul, ha érzékenyek vagyunk rá, hogy jobb vagy rosszabb formában érezzük magunkat egy-egy légköri front nyomán.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...425426427...450