sub

Információk, érdekességek

Éhezni emberi dolog? 2. rész

2007. december 19.

Az éhezés "stációi"


A krónikus alultápláltságra a kis testtömeg mellett jellemzõ az ún. éhezési ödéma kialakulása, amely a fehérjeszegény táplálkozás következtében a vér alacsony fehérjetartalma miatt a szervezetben fellépõ víz felszaporodását (a vérplazmafolyadék sejten kívüli térbe áramlását) jelenti. Ennek tünete, hogy a lábak, vagy fekvõ helyzetben a hát megduzzad. A védekezõrendszer fehérje-ellenanyagainak mennyisége szintén kevesebb lesz, aminek következtében az éhezõ szervezet fogékonyabbá válik a különbözõ fertõzõ megbetegedésekre. Mindezek mellett - a kevesebb konyhasóbevitelnek is köszönhetõen - csökken a vérnyomás, amely fekvõ vagy ülõ helyzetbõl felállás esetén átmenetileg hiányos agyi vérellátást, ájulást is eredményezhet. Elkezdõdik a csontok leépítése, károsodik a máj, a vese, a hormonokat termelõ belsõ elválasztású mirigyek. A savas kémhatású bomlástermékek nagymértékben felhalmozódnak. Végül az olyan életfontosságú szervek lebontása is kezdetét veszi, mint a szív, amelynek kimenetele a halál.


A boldogság hétköznapjai

2007. december 14.

Elég-e a boldogsághoz, ha egész életünkben kiváló teljesítményt nyújtunk? Elég-e, ha úgy érezzük, megtaláltuk az igazit? Boldogok leszünk-e, ha sikeresek vagyunk a munkában? Úgy tûnik, döntõbb, miként érezzük magunkat, miközben élünk.

 

Bármilyen furcsán is hangzik, a munka sokkal boldogabbá teheti az embert, mint a szabadidõ. Csíkszentmihályi Mihály magyar származású amerikai pszichiáter vizsgálatai azzal a meglepõ eredménnyel jártak, hogy a munkavégzés során sokkal gyakrabban élik át az emberek a boldogságra jellemzõ áramlatélményt, mint szabadidejükben.


A transz-zsírok

2007. december 12.

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület 2007. május 4.-én közös felhívást adott ki a transz-zsírok korlátozására. S a napokban teszik közzé kampányuk eredményeit.


Hogy miért fontos a transz-zsír veszélyeirõl tudnunk és törekedni a visszaszorítására? Errõl olvashat az alábbiakban.


Kivágott pokrócban divatozni

2007. december 07.

DivatA virággyerekek hazai követõi most elmélázhatnak a rég volt idõk boldog emlékein: a hippikorszak poncsója visszatért. De az egykori, horgolt, háromszögletû kendõt is érdemes elõbányászni a szekrények mélyérõl, mert továbbra is divat minden, ami etno és retro.

 

A poncsó zseniálisan egyszerû találmány, valójában egy lukas takaró. Legelsõ alakja a divattörténészek szerint az a bõrdarab volt, amit kilyukasztottak középen, s a fejen keresztül felhúzva borították a vállukra. Ez minden nõi ruha közös õse.

 

A poncsó, ahogyan ma ismerjük, hagyományos közép- és dél-amerikai viselet, amit az indián asszonyok a lámák gyapjából készített élénk színû fonalakból szõnek már több mint négyezer esztendeje. A különbözõ népek régi viseleteinek jellegzetességeit mutató poncsók és pelerinek jól társíthatók az úgynevezett városi öltözékekkel.


Rekedtség - a gége segélykiáltása

2007. december 04.

RekedtségTalán meglepõ, de a gége az egyik legérzékenyebb szervünk. Zavartalan mûködésére pedig nagyon is szükségünk van. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy milyen gyorsan munkaképtelenné tud válni az, akinek munka közben sokat kell beszélnie - még ha csak egy banális vírusfertõzéstõl is reked be.


A gége érzékenységének okai


A gégének ez az érzékenysége több okra vezethetõ vissza. Egyrészt a bõr alatt felületesen helyezkedik el, másrészt percenként 6-8 liter levegõ áramlik át rajta. Sõt fizikai megerõltetésnél ennek többszöröse is. Ráadásul a levegõ száraz, hidegebb szervezetünk hõmérsékleténél és a külvilág megannyi kémiai ártalmát (füstök, gázok, por nemû szennyezõdések) is tartalmazhatja. És akkor még nem beszéltünk a fertõzésekrõl!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...410411412...451