sub

Információk, érdekességek

Gondolatok a fogkímélõ táplálkozás fontosságáról

2008. február 09.

RágógumiA fluor

 

A tudósok szerint sok országban a fogszuvasodásra vonatkozó diétás szabályok jelentõsége már egyre inkább csökken, miután elterjedtté vált a megfelelõ szájhigiénia, a fluoridos fogkrémek és szájvizek használata. A fluorid - amelyet a fogszuvasodás elleni védelem egyik leghatékonyabb eszközének tartanak - fõ forrása az ivóvíz. A fluorid sokféle élelmiszerben megtalálható, de leggazdagabb forrásainak a tea és azok a tengeri halak számítanak, amelyek halszálkával együtt fogyaszthatóak.


Gondolatok a fogkímélõ táplálkozás fontosságáról 1.

2008. február 07.

fogpasztaA szervezetünkbe kerülõ étel útjának elsõ állomása a száj. Itt megy végbe - többek között - az élelem felaprítása, amelynek alapvetõ jelentõsége van az emésztés és a táplálék felszívódása szempontjából.


A szájban zajló folyamatok fõszereplõinek, a fogaknak az épsége, megtartása ezért kulcsfontosságú. Sokan talán úgy gondolják, hogy ez mindössze azon múlik, hogy mennyi édességet fogyasztunk, és milyen rendszerességgel mosunk fogat. Az újabb tudományos eredmények szerint azonban nem elég csupán ezekre a szempontokra figyelni, mivel táplálkozásunknak, életmódunknak más jellemzõi is hatással vannak fogaink állapotára.


Nem teszik zsebre a vizitdíjat

2008. február 01.

Nem változott az orvosok véleménye a vizitdíjról, és még mindig fönntartják álláspontjukat, hogy a háziorvosi praxisokat a mainál lényegesen jobban kellene finanszírozni. Fölhívják a figyelmet a küszöbön álló népszavazással kapcsolatos nyilatkozatok veszélyeire is. A szaktárca szerint nem lesz mibõl pótolni az esetlegesen megszûnõ vizitdíjat.

Hogy jobban forogjon az agy

2008. január 31.

KockacukorMindaz, amit megeszünk, minden bizonnyal befolyásolja kedélyállapotunkat, de hatással van szellemi teljesítményünkre is. Legyen szó memorizálásról, koncentrációról vagy tanulásról, az ún. kognitív funkciókat aktivizálni lehet attól függõen, hogy milyen tápanyagokat jutattunk be a szervezetünkbe... A szójától a teljes kiõrlésû gabonából készült kenyérig, egyes táplálékaink meghatározhatják, hogyan forog "az agyunk kereke".

Városi élet - kevesebb stresszel

2008. január 30.

Városi életEgyre nehezebben viseli el a város zaját, lüktetõ forgatagát, és úgy érzi, az állandó, sõt fokozódó stresszhatást vált ki önben? Már-már azon a ponton van, hogy vidékre, vagy legalábbis a nagyváros valamelyik külsõ kerületébe költözik?

 

Csak semmi sietség! Mielõtt még a városból való "kivonulást" választaná, gondoljon arra, hogy léteznek módszerek urbánus életformánk nyugodtabbá tételére. Íme néhány stresszoldó megoldás, hogy elviselhetõk, sõt kellemesek legyenek a mindennapok a városi élet zaklatott légkörében is.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...409410411...453