sub

Információk, érdekességek

Láthatatlan energia

2006. augusztus 08.

A homeopátia olyan gyógyítási rendszer, amelynek célja a szenvedés enyhítése, a különféle bántalmak orvoslása – mondta Samuel Hahnemann német orvos és gyógyszerész, a modern homeopátia megteremtője.

 

Ha az emberi test védekező rendszerébe hiba csúszik, a szervezet különböző tünetekkel jelzi ezt. A homeopátia, a főként növényi alapanyagokat alkalmazó módszer a legyengült szervezet reakcióinak felerősítésével mozgósítja a szervezet saját gyógyító mechanizmusát – az önmagát gyógyítja –, és egyben stimulálja az immunrendszert is. Nagy előnye, hogy nemcsak felnőtteknél, hanem gyerekeknél és csecsemőknél is alkalmazható. (Újabban már állatorvosok is alkalmazzák.) A hagyományos orvoslás kiegészítéseként alkalmazható rendszer egyre jobban terjed.


Felgyorsított gyógyszerkutatás

2006. július 25.

A kísérleti gyógyszerek hatásait gyorsabban és kevesebb számú betegen lehet vizsgálni. Az angol-svéd AstraZeneca gyógyszercég újfajta vezetési módszereket vezet be, amelyekkel legalább két évvel lerövidíthető az új gyógyszerek fejlesztésére fordított idő s csökkenthetők a költségek is.


A stratégia a gyógyszeripar azon erőfeszítéseit tükrözi, hogy már meglévő orvosságaik szabadalmának lejárta előtt növeljék értékesítésüket, illetve féken tartsák az új gyógyszerek kutatásának és fejlesztésének növekvő költségeit.


Fehérje kristályok az újfajta gyógymódért

2006. július 23.

Egy brit tudóscsoport olyan újfajta technikát fejlesztett ki, melynek segítségével kristályosítani lehet a fehérjéket. A kutatók remélik, hogy ennek segítségével a gyógyszerek új generációja születhet meg.

 

A proteinek a test munkásai, ezért elengedhetetlen, hogy ismert legyen szerkezeti felépítésük és szerepük.


Keveset alszanak az emberek

2006. július 17.

Az emberek kevesebbet alszanak, mint kellene, és kevesebbet annál, mint azt ők maguk hiszik - állapította meg a Chicagói Egyetem egyik tanulmánya.

 

Az American Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban közölt elemzés szerint a nők kevesebbet alszanak, mint a férfiak, az pedig mindkét nemre vonatkozik, hogy a napi alvásidő tartama évtizedek óta csökken, márpedig ez árt az egészségnek. A felmérésben részt vevő alanyok átlagosan naponta hét és fél órát töltenek ágyban, ám a karjukra rögzített mozgásjelző készülék, az úgynevezett aktigráf adatai szerint ebből az időből is ténylegesen csak 6,1 órát alszanak.


Sikeres gyorsteszt a lisztérzékenység kimutatására

2006. július 16.

Otthon is használható gyorstesztet fejlesztettek ki a lisztérzékenység (coeliakia) kimutatására nemrégiben magyar és finn orvosok.

 

A köznyelvben csak lisztérzékenységnek nevezett coeliakia a népesség egy százalékát sújtja, vagyis száz emberből egy képtelen arra, hogy a búzában, árpában, rozsban, illetve az ezeket tartalmazó ételekben, így például a sörben is megtalálható glutén nevű fehérjét feldolgozza. Kezelése egy életen tartó megfelelő diétát jelent, amit kizárólag szakorvos állíthat be.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...404405406...416