sub

Információk, érdekességek

Világjárvány: lesz, de mikor?

2008. április 04.

Influenza világjárvány biztosan lesz az elkövetkezõ tíz évben, már nem az a kérdés, hogy várható-e, hanem, hogy mikor, a felkészülés szükségszerû.

Ezt dr. Bujdosó László, a Pandémiás Prevenciós Bizottság elnöke mondta ma a BCP Kríziskonferencián több, mint száz nagyvállalati vezetõ elõtt. Hozzátette: „Magyarország állami antivirális készleteinek mennyiségét a lakosság 12,5 százalékának elegendõ mennyiségre kívánjuk emelni, ez a mennyiség elegendõ lesz a betegek gyógyítására egy esetleges influenza világjárvány (pandémia) esetén, ugyanakkor prevenciós célokat nem szolgál.


A vitaminhiányos vérszegénység okai és kezelése

2008. április 03.

A vízoldékony B12 és folsav vitaminok hosszú távú hiánya vitaminhiányos vérszegénység, orvosi szóval megaloblasztos anémia kialakulásához vezet. A vérképzésben szerepet játszó csontvelõ ekkor kóros formájú és nagy vörösvértesteket kezd termelni, így a normálisnál kevesebb vörösvértest és ezzel együtt kevesebb oxigénszállító hemoglobin kerül a vérbe. Cikkünkben dietetikus szerzõnk segítségével tekintjük át a B12- és a folsavhiányos vérszegénység kialakulásának okait és kezelési lehetõségeit.

A tbc a legõsibb emberi betegség?

2008. április 01.

Emberelõdeink tuberkulózistól szenvedtek, állítja egy új genetikai kutatás, amely a kórokozó baktériumok eredetét három millió évre vezette vissza Kelet-Afrikában.

Milyen tünetei vannak az influenzának?

2008. január 26.

Az influenza kórokozója az influenzavírus. Ez az õsi vírus már 80 millió évvel ezelõtt megjelent bolygónkon. Jellemzõje a mutabilitás (változékonyság). Ezért gyakran kell változtatni a védõoltást is. Rendkívül súlyos járványt is okozhat. 1918-ban az úgynevezett spanyolnátha ugyanannyi áldozatot követelt, mint az elsõ világháború. Az 1968-as úgynevezett hongkongi vírus is veszélyes volt. Hazánkban szerencsére az influenzavírus az utóbbi években súlyos járványt nem okozott.

A kövérség beteggé tesz

2008. január 19.

KövérségVilágszerte konganak a vészharangok a jóléti társadalmakban, figyelmeztetve az elhízással járó egészségügyi kockázatok riasztó mértékû növekedésére. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1980 óta önálló betegségként tartja számon az elhízást, és korántsem az esztétikai aggályok miatt: a túlsúlyhoz bizonyítottan számtalan egészségi probléma társul, ezekkel pedig számolniuk kell az országok egészségügyi vezetésének. Az egész világot tekintve jelenleg több mint egymilliárd ember túlsúlyos, háromszázmillió pedig elhízott. A WHO szakemberei azt becsülik, hogy 2015-re ezen emberek száma 50 százalékkal is nõhet. A túlsúly pedig veszélyes ellenfél, hiszen szinte minden szervrendszerben elindíthat elõnytelen folyamatokat, és az elhízás valamennyi korosztályt érinti.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...210211212...239