sub

Információk, érdekességek

Az elhízott szív infarktusra hajlamosít

2011. október 09.

szívRégóta és általánosan ismert tény, hogy a sörhas, a zsíros pocak a szívroham egyik kockázati tényezője, de japán kutatók új vizsgálata szerint a szívet burkoló hártya elzsírosodása is az infarktus veszélyére utal. Ken Harada és munkatársainak tanulmányát az American Journal of Cardiology közölte.

A koszorúér-betegség, a szívinfarktus az elhalálozás leggyakoribb oka világszerte. Érthető, hogy a szívgyógyászok minden eszközt igyekeznek megtalálni, mellyel a szívroham megelőzhető, illetve veszélye korán jelezhető. Japán szakorvosok az egyik jelenlegi legkorszerűbb vizsgálati technikával igazolták, hogy a zsír felrakódása a szív felszínén lévő hártyában növeli a szívroham esélyét.


Édesapám vesebeteg, én is az leszek?

2011. október 07.

veseAmikor a szűk körű családban felbukkan egy súlyos, krónikus betegség, első gondolat, hogy gyógyítható-e a betegség, együtt lehet-e vele élni, és a legfontosabb: mikor gyógyulhat fel szeretett családtagunk. A betegség lefolyása során azonban felmerül egy másik kérdés, mi okozta a betegséget, vajon örökletes-e, és esetleg mi magunk is veszélyben vagyunk.

Számos vesebetegség létezik: nagy részük nem örökletes, hanem szerzett, életmódunk és a környezeti hatások együttes következménye. Egy másik részük ugyan veleszületett, de nem örökletes. Vannak azonban vesebetegségek, amelyek öröklődnek, bár ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a közvetlen hozzátartozók mindenképpen betegek, lehetnek csak hordozói a kóros géneknek. Az öröklődés ugyanis – az örökítő anyagban (DNS) történt változás függvényében lehet úgynevezett domináns, recesszív, valamint nemhez kötött. Ennek megfelelően, amennyiben a családban vesebetegség fordult elő, feltétlenül jelezni kell ezt a kezelőorvosnak.


Gyógyíthatóak lesznek az öregedéssel járó betegségek?

2011. október 03.

Szerveink öregedő sejtjeit érett őssejtek pótolják, melyek elősegítik a károsodott vagy már működésképtelen sejtek cseréjét. Ezeknek az őssejteknek a pusztulását sikerült kutatóknak megakadályozni, és ezzel egész sor, a kor előrehaladtával megjelenő vagy romló betegség kezeléséhez segítséget nyújtani.


SZÍV SN Program - egyedülálló kezdeményezés hazánkban

2011. szeptember 30.

Küldetésük az információhiányból adódó kiszolgáltatottság csökkentése és a betegek , családtagok, érdeklődők számára a megfelelő együttműködés kialakítása.

Elindult, egy még hazánkban ismeretlen program, a SZÍV SN program. A Semmelweis Egyetem  Kardiológiai Központjának munkatársai, betegei hoztak létre egy új kezdeményezést,a civil beteg programot.


5 kérdés 5 válasz a laktózérzékenységről

2011. szeptember 28.

Mi az a laktózérzékenység, kialakulhat egyik napról a másikra, honnan tudhatom, hogy ebben szenvedek és hogyan lehet kezelni ezt a betegséget? Csak néhány kérdés amire a válasz csak egy kattintásra van!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...176177178...239