sub

Információk, érdekességek

A megfázás

2011. november 30.

A megfázás (meghűlés, grippe) nem azonos az influenzával, bár néhány tünet hasonló és mindkettőt vírusok okozzák. A megfázásért leggyakrabban a grippe- és az adenovírus a felelős. Az influenzát az influenzavírus különböző törzsei okozzák. A megfázás általában enyhe lefolyású, pár nap alatt gyógyszer nélkül is meggyógyul.

Az influenza magas lázzal, elesettséggel, izomfájással jár. Természetesen ez is lehet enyhe lefolyású. A megfázás tüneteit mindannyian ismerjük, orrfolyás, orrdugulás, prüszkölés, torokfájás, torokkaparás, torokviszketés, torokégés, nehéz nyelés, kötőhártya-gyulladás, köhögés, krákogás, füldugulás, hőemelkedés, láz, izzadás, gyengeség, rossz közérzet, levertség, fáradtság és sorolhatnám tovább a kellemetlenségeket okozó tüneteket. A megfázás leggyakrabban ősz végén, tél elején, tél végén fordul elő, de télen is gyakori.


Ne adjon esélyt a stroke-nak!

2011. november 22.

Rendszertelen szívverés, szédülés, légszomj, szívdobogásérzés. Ez a pitvarfibrillácó. Ha valaki pitvafibrillációban szenved ötször nagyobb az esélye, hogy szélütést kapjon.

Csökkentse kockázatát és élje gondtalanul az életét

A Magyar Kardiológusok Társasága, a Magyar Stroke Társaság, valamint a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság egymással karöltve útjára indítja, a „Ne adjon esélyt a stroke-nak” elnevezésű, társadalmi célú felvilágosító kampányát.


A 6 leggyakoribb szembetegség

2011. november 20.

A megfelelő látásélesség a mai kor embere számára a jó életminőség alapvető feltétele. A járművezetés földön, vízen, levegőben komplex, dinamikus helyzet, mely megfelelő látást feltételez. A közeli munkavégzés, a tanulási folyamat, a számítógép használata ugyancsak igénybe veszi látószervünket, a látópályát és az agyi látóközpontot.


Tüszős mandulagyulladás gyerekeknél

2011. november 18.

Mindenki számára ismerős tünetek közé tartozik a magas láz és a torokfájás. Ezek a tünetek gyakran igen komoly betegséget feltételeznek, amely elsősorban a légutak területét támadja meg.

Az általában 3 éves kortól, gyakrabban iskolások között jelentkező fertőző betegség, a tüszős mandulagyulladás nyállal terjed, és egész évben előfordulhat, időnként halmozottan is. A betegség tüneteiről, a megelőzés és a gyógyítás eszközeiről dr. Ablonczy Mária, a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika fül-orr-gégészeti osztályának főorvosa beszél.


Érelmeszesedés a stressztől?

2011. november 14.

Az erős munkahelyi nyomásból eredő stressz 46 százalékkal növelheti az érelmeszesedés folyamatának előrehaladását azokban az emberekben, akik különösen érzékenyen reagálnak a stresszre.

Ismert, hogy a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a túlsúly, a cukorbetegség mind növelik az érelmeszesedés, ezáltal a szívinfarktus, agyi infarktus és az érelmeszesedés rizikóját, de mára az is bizonyítottá vált, hogy a stressz is kockázatnövelő faktor. Az összefüggésekről dr. Kósa Éva, az Oxygen Medical angiológusa beszélt.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...173174175...239