sub

Információk, érdekességek

Altató és füldugó helyett - a horkolás kezelhető

2012. február 16.

horkolásA horkolás és az alvási apnoe kialakulásában az egészségtelen táplálkozás, az elhízás és a mozgásszegény életmód is szerepet játszik. Rendszeres mozgással nem csak a cukorbetegség és szív-és érrendszeri elváltozások előzhetők meg, de az alvászavarok, horkolás is kezelhetők.


Új molekulák gyulladásos megbetegedések ellen

2012. február 13.

A minden 100. embert érintő reumás ízületi gyulladás és más gyulladásos megbetegedések lehetséges ellenszereit kutatja az a Semmelweis Egyetem által vezetett, most alakult nemzetközi konzorcium, amely négy évre 3 millió eurós uniós támogatást nyert.


Oxigénterápia: nem csodaszer, de gyorsíthatja a javulást

2012. február 07.

Az elmúlt évben jelentősen bővült a hiperbár oxigénterápiát (HBO) igénybevevő betegek köre. A lábszárfekély és a fülzúgás mellett Lyme-kóros, migrénes, valamint csonttörés vagy agyvérzés után lábadozó páciensek is sokan keresi fel a Hiperbár Centrumot.


Mit csináljak, ha hasnyálmirigy-gyulladásom van?

2012. január 28.

HasnyálA hasnyálmirigy leggyakoribb betegsége a gyulladás, ami akut és krónikus formában jelentkezhet.

Heveny hasnyálmirigy-gyulladás

A heveny hasnyálmirigy-gyulladás (akut pancreatitis) többnyire súlyos, életveszélyes betegség. Általában steril gyulladás, vagyis nem kórokozó okozza, hanem apró epekő, ami olyan rossz helyen akad el, hogy az epevezetéket és a hasnyálmirigy kivezető csövét egyszerre zárja el. Ilyenkor a következő étkezés során, ha az epehólyag összehúzódik, az epe a hasnyálmirigybe kerül, ott aktiválja az enzimeket, és gyulladást okoz. Súlyos esetben a hasnyálmirigy végül önmagát emészti meg, és elhal, miközben életveszélyes szövődmények is kialakulhatnak.


A fájdalom hiányába belehalhatunk

2012. január 21.

FájdalomA fájdalom nem betegség, hanem a kórt jelző, fontos tünet. Ha nem fájnának a szerveink, nem tudnánk arról, hogy megbetegedtek, és a szervezet sem mozgósíthatná ellene belső erőit, és nem tudnánk hozzá külső (orvosi) segítséget hívni.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...170171172...239