sub

Információk, érdekességek

Hólyagfájdalom-szindróma: egy ritkán felismert betegség

2012. augusztus 19.

Az orvostudomány dinamikus fejlődésének köszönhetően egy eddig csak ritkán felismert betegség kerül egyre inkább a kutatók és urológusok figyelmének középpontjába, az úgynevezett hólyagfájdalom-szindróma (amit korábban insterstitialis cystitisnek nevezett a szakma). Neve is sugallja, hogy a betegség fő jellemzői a folyamatos, égető hólyagfájdalom és a napi akár harmincszori vizelési inger, melyek rövid távon az életminőség súlyos romlásához, depresszióhoz, sőt öngyilkossághoz vezethetnek.

Dr. Lovász Sándor, a Rózsakert Medical Center urológus szakorvosa szerint a legnagyobb feladat az, hogy a szakorvosok és páciensek megismerjék ezt a betegséget, mivel szinte minden alkalommal félrediagnosztizálják a betegeket, pedig a betegség jól kezelhető, a páciensek hosszú hónapokra tünetmentessé tehetőek.


Bakteriális agyhártyagyulladás – minden 5. fertőzőtt belehal

2012. július 28.

Az elmúlt héten az ÁNTSZ megerősítette, hogy fertőző agyhártyagyulladás miatt kialakuló vérmérgezésben halt meg az a fiatal lány, aki korábban részt vett az előző heti Balaton Soundon. Azóta újabb két fiatal került kórházba agyhártyagyulladás gyanújával. Ők ugyan a Balaton partján töltötték előző hétvégéjüket, de a fesztiválon nem vettek részt. Bár az esetek között nincs összefüggés és járványról egyelőre nem beszélhetünk, jó tudni, hogy a kór védőoltással megelőzhető.

Idén tavasszal egy ifjú magyar olimpikon, Dobrádi Zsolt, most pedig három fiatal lány esete irányította rá ismét a figyelmet a meningococcus betegségre, vagyis a bakteriális agyhártyagyulladásra.


Hepatitis ábécé

2012. július 19.

Nyakunkon a nyár, így egyre több szó esik az utazások során előforduló betegségekről. Tévhit azonban, hogy ezek a fertőzések csak a távoli egzotikus utazásokra vállalkozókat fenyegetnék csupán. A becslések szerint a Földközi-tenger kagylóinak akár 40 százaléka is hepatitis A-vírussal fertőzött lehet, tehát akár már Olaszországban, vagy Horvátországban is nem kívánt kapcsolatba kerülhetünk e kórral.


Kinesio taping, megoldás a fájdalommentes mozgásra!

2012. július 17.

Kinesio tapingÉletünk során sokszor előfordul, hogy elég egy rossz mozdulat, kisebb, nagyobb baleset, és minden mozdulat egy kínszenvedés. Ilyenkor inkább fekszünk, és várjuk az áldást, bízunk abban, hogy majd csak jobb lesz.

Erre fejlesztettek ki egy segédeszközt, a kinesio taping szalagot, ez egy 5 méter hosszú, 5 centi széles szalag, sok cég forgalmazza már több néven fut a piacon, de a minősége, és a használata mindnek ugyanaz. Ez a szalag úgy segít, hogy a mindennapi életünket nem korlátozza, viszont a fájdalmat csillapítja, a mozgást segíti, és ezzel gyorsabban regenerálja a sérült testrészt. A különböző módszerekkel felragasztott tapasz segíti a könnyebb mozgást, és a gyógyulás folyamatát is lerövidíti.


Tipikus nyári betegségek, veszélyforrások

2012. július 07.

A nyár legmelegebb időszakában sajnos nem mindig csak a fürdőzés és napozás jut osztályrészül. Ilyenkor sajnos a néha kánikulai meleg, a sajátos étrend, nyári szabadidős tevékenységek olyan veszélyeket rejthetnek magukban, amikre jó előre felkészülni, amiket jobb elkerülni.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...163164165...239