sub

Információk, érdekességek

A D-vitamin hiánya növeli a szív- és érbetegségek veszélyét

2012. október 10.

D-vitaminA halálozási statisztika első helyén álló szívinfarktus és szélütés bekövetkezését sokféle vitamin nem megfelelő bevitelével is magyarázták, de most egy nagyszabású dán vizsgálat kimutatta, hogy az erek épségéhez megfelelő D-vitamin szint feltétlenül szükséges.

Kutatás a "szíves" betegségek kockázati tényezőire

A Koppenhágai Egyetemen Peter Brondum-Jacobsen és munkatársai tízezernél több panaszmentes dán nő és férfi átlagosan 29 éves megfigyelését végezte. Ennek a hatalmas tanulmánynak az volt a célja, hogy fölmérjék a különböző kockázati tényezők szerepét a szívinfarktus és a "szíveredetű" halálozás bekövetkeztében.


Keveset tudnak a gyermekek a rákról

2012. szeptember 30.

Egy brit kutatás szerint kevés és zavaros ismereteik vannak a gyerekeknek a rákos megbetegedésekről. A kutatást megrendelő cég szerint fontos lenne, hogy fiatalok jobban megértsék, mit jelent a betegség és jobban megismerjék a rizikófaktorokat.

Fiatalok a rákról − nagy a tájékozatlanság

A Macmillan Cancer Support felmérése szerint a 9-16 éves fiatalok 91 százaléka tudja, hogy a dohányzás rákot okozhat, 97 százaléka viszont nem tudja, hogy a súlyos napégés szintén rákos elváltozást eredményezhet, ráadásul 4 százalék úgy hiszi, a betegség másoktól is elkapható. A mintegy ötszáz fiatal bevonásával készült kutatás rámutat, sokan nem értik a betegség miben létét. Ötből egy gyermek úgy tudja, a rák mindig halálos, minden második pedig nem tudja megmondani, mit jelent rákosnak lenni.


Hangulatzavar - bipoláris zavar

2012. szeptember 24.

Hangulatzavar Amikor hangulatzavarról beszélünk, az emberek többségének a depresszió ugrik be, azonban sokszor kihagyják az osztályozásból a mánia fogalmát. Ha e két tünetcsoport együttesen jelenik meg, kevert epizódról beszélünk: vagyis más néven ez a bipoláris zavar.

Alapvetően a hangulatzavarok klinikai megjelenésekor két mintáról beszélhetünk, az egyik a depresszió, a másik a mánia tünetegyüttese. Ha általánosságban akarjuk megfogalmazni a különbséget a két kategória között, akkor elmondható, hogy a depresszióra a mindenre kiterjedő gátoltság, míg a mániára a gátlások felszabadulása jellemző.


Kényszerbetegség (obsessiv-kompulzív zavar)

2012. szeptember 12.

KényszerbetegségA kényszerbetegség egyike a szorongásos zavaroknak. A betegség egy személyt végigkísérhet az egész életén, ha nem fordul szakemberhez. Alapvetően pszichoterápiás beavatkozás szükséges, hogy a szorongás tudattalan hátterét feltárja a pszichológus. A kényszer okozta tünetegyüttes uralhatja a pácienst, mely negatív módon befolyásolhatja az élet szinte összes területén történő funkcionálást.

Személyes példa jut az eszembe: amikor egyetemre jártam, vizsgák által generált félelmemet úgy próbáltam enyhíteni, hogy mindig ugyanazt a tollat vittem magammal. Jól látható, miszerint ez nem egy egész életre kiterjedő, szövevényes viselkedésmód, hanem egyszerűen minden ember keres kapaszkodót az életében, melynek célja leginkább a szorongás csökkentése. Zárójelben jegyzem meg, hogy nincs olyan ember, aki ne szorongana, ebben a pszichológus sem kivétel.


Aromaterápia a mozgásszervi betegségekben

2012. szeptember 08.

Aromaterápia Hogyan hatnak az illóolajok, és miként lehet felhasználni gyulladások csökkentésére, sérülések kezelésére?

Egyes illóolajaknak gyógyító hatása van


Az illóolajokat- és illóolajösszetevőket tartalmazó készítményeket az akadémikus orvoslás keretein belül a fizioterápiás kezelések részeként (pl. gyógyszeres kezelések kiegészítése, műtétek és sportsérülések rehabilitációja), az (orvosi) wellness-szolgáltatásokban, a különféle masszázskezelésekben és a fitobalneológiában használják.

Az illóolajok hatásaival és terápiás alkalmazhatóságával foglalkozó cikkekben, tanulmányokban elsősorban az illóolajok bőrvörösítő (a bőr hőmérsékletét emelő), gyulladás- és fájdalomcsillapító hatását emelik ki.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...161162163...238