sub

Információk, érdekességek

Mitől vérzik a kicsi orra?

2015. március 28.

Mitől vérzik a kicsi orra?Gyermekkorban is gyakori panasz, illetve tünet az orrvérzés, mely időnként rémületet kelt a szülőkben. Ez részben abból adódik, hogy a családtagok mindenfajta vérzéstől megijedhetnek, másrészt igen gyakran a környezet viszonylag kis mennyiségű vérrel való beszennyeződése, nagy mennyiségű vérzés látványát kelti. Utóbbi azonban csalóka, hiszen, ha belegondolunk, akkor egy fél kávéscsészényi víz kiöntése is mekkora foltot hagy a konyha kövezetén! 
Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a leggyakoribb okokat és a teendőket.

Ezek okozhatnak orrvérzést

  • Az orrnyálkahártyát sűrű hajszálérhálózat szövi át, amelynek jelentősége abban áll, hogy a belélegzett levegőt felmelegíti. Ennek a hajszálérhálózatnak a sérülése eredményezi az orrvérzést. Könnyű belátni, hogy abban az esetben, amikor a hajszálerekben megnövekszik a vérnyomás, akkor azok fala megrepedve orrvérzést okoz. Ilyen vérnyomás-emelkedést azonban legtöbbször teljesen átmeneti és banális dolgok okoznak, nem pedig a félelmetesnek ható magasvérnyomás-betegség.
  • Egy banális nátha során az orrnyálkahártyán zajló gyulladás miatt kitágulnak a hajszálerek. Ez természetesen a bennük áramló vér mennyiségét illetve annak érfalra gyakorolt nyomását is megnöveli. Ha ilyenkor egy további nyomásfokozódás lép fel (erőteljes orrfúvás, tüsszentés, orrszívás, hosszabb légvételi szünet alvás közben), akkor ennek az érfal már nem tud ellenállni, és megreped.

Mikor kell elkezdeni a fogmosást?

2015. március 25.

fogmosásA helyes szájápolás tanulható, és érdemes már gyerekkorban elsajátítani, felnőttkorban ugyanis a szájhigiénia javítása, a szokások megváltoztatása sokkal nehezebb. 

A szájhigiénia tanulható: első lépésként az a legjobb megoldás, ha a gyerek fogát a szülő mossa, így a helyes fogmosás mozdulatait, érzetét megtanulja a gyerek. Ehhez szükség van arra, hogy maga a szülő tudja, hogyan kell jól fogat mosni, és hogy együtt tudjon működni a gyerekkel – a fogmosásban és az élet egyéb területein is.

„Én a lányaim 8 hónapos korában kezdtem a fogmosást, amikor már volt néhány foguk, és tudtak egyedül ülni a kádban. A javaslatom az, hogy a gyerekek 7-8 éves koráig folytassák a szülők a fogmosást. Ekkor a gyerek már elég érett ahhoz, hogy megértse, hányféle fogfelszín van, miért kell azokat alaposan megmosni, és hogy rá lehessen bízni a fogmosás felelősségét” – mondta dr. Balsai Tamás fogszakorvos.

„Már gyerekkorban is az elektromos fogkefe használatát javasolom legalább napi két alkalommal, amelynek nagy előnye, hogy a kis fejjel mindenhova elérünk, és a szájüregen belül nagyon jól irányítható. A gyerekek fokozatosan megismerhetik az érzést, ahogy a fogkefe feje végigmegy a szájban, azt, hogy milyen erővel kell mosni, és ami a legfontosabb: hogy milyen a tiszta száj érzése” – tette hozzá a szakember.

Felnőttkorban a szájhigiénia javítása, a szokások megváltoztatása sokkal nehezebb, mivel a felnőttek 90%-a meg van győződve róla, hogy tud fogat mosni. Pedig jól fogat mosni nagyon nehéz, hiszen olyan elzárt területek vannak a szájban, amelyek nagyon nehezen érhetőek el. A felnőttek egy része azt gondolja, elsősorban az számít, hányszor mosnak fogat, pedig a sokszori fogmosás rossz technikával nem sokat ér.


Mikor és milyen teát (ne) igyanak a csecsemők?

2015. március 25.

Bár a csecsemők teáztatása nem kötelező, vannak jól bevált, régóta használt gyógyteák, amikre a csecsemők bizonyos betegségei esetén szükség lehet. Milyen esetekben, milyen teákkal ajánlott itatni a csecsemőt?

Alapszabály: a csecsemőknek csak növényi összetevőket tartalmazó, azaz színezékektől, aromáktól, hozzáadott cukroktól mentes teát szabad adni. A gyógyszertárban megvásárolt teák minőségében bárki megbízhat, a tea kiválasztásában kérje gyógyszerésze segítségét!

Legyen szó bármilyen teáról is, ha az csecsemőknek készül, azt ízesíteni nem kell, sem cukorral, sem mesterséges édesítőszerekkel, sem mézzel.

Édeskömény-, kömény- és kapormagtea

A legelső teák közé tartoznak a köményteák; amik a csecsemők 2 hetes korától alkalmazhatók. A csecsemő születését követő első három hónapban ezek a leggyakrabban, szinte kizárólagosan használt teák. Mindkét fajta köménytermés és a kapormag is az emésztést segítő, puffadás elleni hatóanyagokat tartalmaz. Hasfájós csecsemők esetén segíthet a gyakori sírások megszűntetésében, amennyiben a bélgázok okozta feszítés okozza a sírást. A teák íze kellemes, balzsamosan édeskés, ami általában találkozik a csecsemők ízlésével. A teák további ízesítésére nincs szükség.

Jó tudni, hogy általában az anyatejtermelést serkentő teák összetevői között is gyakran szerepel édeskömény, konyhakömény, kapormag, amik hatóanyagai az anyatejen keresztül a csecsemőbe is átjutnak.


Gyerekek a kamrában

2015. március 24.

Születéskori oxigénhiányos állapotSzületéskori oxigénhiányos állapot, figyelemzavar, autizmus spektrum zavar – mind rejtélyes betegségek, amelyek sajnos egyre gyakrabban fordulnak elő hazánkban is. Oxigénhiányos állapottal évente körülbelül 450 gyermek jön világra Magyarországon, és autizmus spektrum zavart is egyre gyakrabban diagnosztizálnak. A fenti problémákkal szembenéző gyerekek és családjaik számára segítséget jelenthet a hiperbár oxigénterápia.

A mozgáskoordinációs problémákkal, vagy izommerevséggel küzdő gyerekek esetében alapvetően fontos a mozgásterápia. Külföldön azonban már évek óta hiperbár oxigénterápiás kezelésekkel igyekeznek növelni a különböző manuálterápiák hatékonyságát – méghozzá igen eredményesen.

„A magas nyomású oxigénterápia hatékonyságát, a születéskori oxigénhiány miatt kialakult károsodások kezelése esetén mi magunk is tudjuk igazolni. Ezen kívül számos más gyerekkori probléma tüneteit is lehet kezelni hiperbár oxigénterápiával, ilyen például az autizmus spektrumzavar, vagy figyelemzavar” – mondta el dr. Szolnoki Nikolett, a Hiperbár Centrum orvosigazgatója. „Természetesen sok minden függ a gyermek állapotától, leleteitől, lelki alkatától ezért minden esetben tartunk a kezeléssorozat megkezdése előtt egy konzultációt.”

A hazánkban egyedüliként hiperbár oxigénterápiás kezeléssel foglalkozó Hiperbár Centrum az elmúlt évben összesen 8 gyereket kezelt: 5 születéskori oxigéhiány miatt károsodott, 2 autizmus spektrum zavaros, illetve egy figyelemzavaros kisgyerek fordult meg a Budakeszin lévő magas nyomású kamrában. Mindegyik gyermek a kezeléssorozattól elvárható eredményeket ért el.


Sose piszkáljuk a gyerek fülét!

2015. március 23.

A fül tisztán tartására a legfontosabb szabály: a kevesebb néha több. Azaz a fül olyan öntisztító mechanizmusokkal rendelkezik, amikbe jobb nem beleavatkozni. Bármennyire is szeretné az anyuka tisztán tartani a csecsemője, kisgyermeke minden porcikáját, beleértve a fülét is, mégis jobb ez utóbbit békén hagynia.

A hallójáratban található különféle mirigyek egy speciális váladékot, ún. fülzsírt (latin szóval: cerumen) termelnek. A fülzsír magához köti a fülbe bejutott porszemcséket, koszrészecskéket és szőrszálacskákat, és az így keletkezett sárgás vagy barnás viaszos, zsírszerű anyag a fülből kifelé áramlik, azaz természetes módon történik meg a fülbe jutott szennyeződések eltávolítása. A hallójárat önmagát tisztítja, nem igényel extra tisztogatást, netán rendszeres mosást.

Amit nem szabad

Ha valaki a kísértésnek engedve fültisztító pálcikával vagy gyufára tekert vattával a fül belsejét piszkálni kezdi, általában ront a helyzeten, mert:

  1. a hallójáratba dugott vattás pálcikával – ahelyett, hogy eltávolítaná, – még beljebb, még mélyebbre nyomja a fülzsírt a fülben, és a váladék a külső fül és a középfül határán lévő dobhártyánál halmozódik fel. Ha a felgyülemlett fülzsír mennyisége nagy, akkor dugószerű képződmény alakul ki a dobhártyánál, ami a hallást is jelentősen ronthatja. Ezt a fülzsírdugót már házilag nem lehet eltávolítani, és jobb nem is próbálkozni vele! A bekövetkezett átmeneti halláskárosodás megszüntetésére a gyermekorvost kell felkeresni, aki szakszerűen eltávolítja a fülzsírdugót.
  2. az izgő-mozgó csecsemők és kisgyermekek fülében való piszkálgatás a dobhártya sérüléséhez vezethet. Bármennyire is óvatos az anyuka, a gyermek egy hirtelen mozdulata miatt túl mélyre szaladhat a tisztító pálcika, és a dobhártyán szakadást okozhat, lyukat képezhet. A fül ily módon történő nem szándékos „felszúrása” fájdalmas és fülvérzéssel jár; ebben az esetben feltétlenül orvoshoz kell fordulni.
  3.  a fültisztító pálcika nem csak a dobhártyát sértheti fel, de a hallójárat hámrétegében is karcolásokat, mikrosérüléseket okozhat. Ezek, a szemmel sokszor nem is látható sérülések bejutási kaput jelentenek a kórokozó baktériumok és gombák számára, és külsőfül gyulladáshoz vezethetnek.
  4. a fülzsír rendszeres eltávolítása a fül kórokozókkal szembeni védelmét csökkenti, ugyanis a fülzsírban „természetes antibiotikumok”, baktériumellenes hatású enzimek és zsírsavak találhatók.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...206207208...279