sub

Információk, érdekességek

Nem mindegy, hogy mit tartalmaz egy várandós vitamin

2015. május 26.

Amikor babát tervezünk, vagy a terhesség korai szakaszában vagyunk már, akkor érdemes valamilyen várandósoknak ajánlott készítménnyel támogatni a szervezetet, hogy a vitamin és ásványi anyag utánpótlás kielégítő legyen. A piacon azonban annyi az ilyen készítmény, hogy az ember csak kapkodja a fejét. Lássuk, mik azok a dolgok, amiket érdemes szem előtt tartani a válogatás folyamán. 

Nem mindegy az összetétel

Természetesen azzal mindenki tisztában van, hogy a terhesség alatt változó és megnövekedett szükségleteket ki kell elégíteni. Azt azonban sokan elrontják, hogy azt hiszik, ha vitaminokat szednek, akkor azzal mindent megtettek a születendő magzat egészségéért. Ez azonban így nem igaz. A vitaminok természetesen nagyon fontosak mind az anya, mind pedig a születendő gyermek számára, ám nem szabad megfeledkezni az ásványi anyagok és nyomelemek fontosságáról sem.

„ A vitaminok és az ásványi anyagok kéz a kézben járnak. Hatékonyságuk akkor a legjobb, ha egyszerre, egyazon tablettával jutnak a szervezetbe. Hiszen egymás hatását erősítik, segítik a felszívódást, beépülést ami nem elhanyagolható szempont.
Ráadásul, ha egyazon tablettában vannak jelen, akkor azon sem aggódni, hogy valami kimarad – persze ehhez megfelelő minőségű ásványi anyag és vitamintartalmú magzatvédő készítmény szükséges.” – mondja Ratkó Tünde szülésznő.


Ikerterhességgel dupla kismamavitamin kell?

2015. május 25.

Ikerterhesség

A várandósság időszaka az egyik legszebb része a nők életének. Azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy ilyenkor egy másik kis élet fejlődik, így a vitamin- és ásványianyag-szükséglet erősen megnő! Ezt ma már ellensúlyozni lehet különböző készítményekkel, amik segítenek a magzat fogantatásában, kihordásában. Azonban a legtöbb esetben arra nem térnek ki az elbeszélések és leírások, hogy mi a helyzet akkor, ha történetesen ikerterhességről van szó. Ilyenkor vajon a szükségletek is duplázódnak, esetleg triplázódnak, és a készítményekből is nagyobb mennyiséget érdemes alkalmazni?

Előtte, közben és utána

A várandós vitamin nem csak egy adott időpontban használható, és az se zavarjon össze senkit, hogy várandós vitamin a neve. Ezek a készítmények ugyanis már a terhesség tervezésétől szedhetőek. Hiszen ha jól belegondolunk, akkor a bennük lévő ásványi anyagokat, nyomelemeket és vitaminokat a szervezet akkor is hasznosítani tudja, ha éppen nincs megnövekedett szükséglet a baba miatt. Ráadásul a gyermektervezéskor szedett készítmények fokozzák a teherbe esés valószínűségét is.

Az ma már nem is kérdés, hogy valaki szedjen-e várandós vitamint, vagy sem. Hiszen jelenleg a zöldségekből és gyümölcsökből csak nagyon nehezen, és ami talán még fontosabb, nagyon költségesen lehetne fedezni a szükségleteket. Az élelmiszerek vegyszerezése és a termesztési eljárások, valamit a talaj adottságai is csökkenthetik a vitamin- és ásványianyag-tartalmat, amit így máshonnan kell pótolni.

A várandósság ráadásul 3 trimeszterből áll, melyek alatt az anya szervezete más és más anyagokat igényel, így a vitamin kiválasztásánál a trimeszterekhez való igazodást is érdemes szem előtt tartani.
A várandósság után pedig a szoptatás az, ami plusz terhet ró a szervezetre, nem utolsó sorban pedig a regenerálódáshoz is igen sok tápanyag és vitamin szükséges.


Mire figyeljünk, hogy jól menjen a tollbamondás?

2015. május 22.

A tollbamondás nekünk felnőtteknek egyszerű dolognak tűnik, hiszen a hozzá szükséges folyamatok automatizálódtak bennünk, a kivitelezés már nem igényel erőfeszítést, de az írni tanuló gyermekek számára ennek elsajátításához sok funkció együttes működése szükséges. Mit igényel a pontos kivitelezés? Először is nagyon fontos a figyelem tartós koncentrálása, hogy a gyermek képes legyen a tanítóra figyelni, ne veszítse el a fonalat, hiszen ha elkalandozik diktálás közben, akkor a szöveg hiányos lehet.

jó hallási differenciálás alapja a megértésnek. Ha ez jól működik, akkor tudják helyesen megkülönböztetni a hallott hangokat. Itt kimondottan a zöngés zöngétlen párok szoktak gondot okozni. Akinek ez nem megy, sokszor értelmetlennek tűnhetnek egyes szavak, melytől érthetetlenné válik a szöveg, s ez megzavarja a gyermeket.

Ha jól értették a gyermekek a hallott szöveget, akkor még mindig kérdés, hogy elég jó-e a rövid távú memóriájuk ahhoz, hogy tárolni tudják a hallottakat amíg le nem írják, nem felejtik-e el a mondat végét miközben írnak? 


A suttogó

2015. május 21.

Az Én egyik szélmalom harcom, hogy bebizonyítsam: nem kell a bohóctól félni!Kislány koromban szerelmes voltam Robert Redfordba. Ma már megmosolygom Én is, de akkor komolyan gondoltam, hogy Én leszek a felesége. Nagyon tetszett egy fimje A suttogó - The Horse Whisperer (1998). Azóta sok minden történt és mostanában egyre gyakrabban mondják ezt rólam - amit nehéz elhinni: Galagonya Te vagy a bohóc suttogó. Már írtam erről, de azt hiszem, hogy nem árt felidézni, mert nagyon sokszor hallom érvként ma is: azért nem hívlak el szülinapozni, mert félünk a bohóctól.

Sajnos a legtöbb bohóc nem látja a kihívást, sőt a poén kedvéért még rá is játszanak erre a félelemre, aminek a hatására akár szégyen érzet is kialakulhat.
Sőt, manapság a filmesek is rátesznek 1-2 lapáttal erre, amikor a bohócot rendszeresen horror figuraként vagy valamilyen erőszakos szerepben ábrázolják. Ám mint minden fóbia ez is alaptalan félelem, és így lehetőség van arra, hogy "kezeljük". Nem is olyan nehéz!

Az Én egyik szélmalom harcom, hogy bebizonyítsam: nem kell a bohóctól félni!


Kocogj babakocsival

2015. május 20.

A baba életkorát tekintve kb. 4-5 hónapos kortól ajánlott a közös kocogás, amikor már stabilan tudja magát tartani.Kocogj babakocsival

Olyan babakocsival kocogjunk, ami a baba szempontjából teljesen biztonságos és kényelmes, nem rázkódik benne. A terepválasztáskor a forgalomtól elzárt, sima, kátyúktól és bukkanóktól mentes terep az ideális. Természetesen figyeljük a baba reakcióját, akkor és annyit fussunk, amennyi láthatóan jól esik neki.

A babakocsi típusa tekintetében előny, ha az speciálisan futásra kialakított, de ez nem feltétel. Ha hetente 2-3-sor kocogsz, normál babakocsi teljesen megfelelő. Ami fontos, hogy az első kerék fixálható legyen, és a babát teljes biztonsággal be lehessen kötni. Ha komolyabban szeretnél futni, akár terepen is, érdemes futó babakocsit vásárolnod. Nagy előnye ennek, hogy kézifékkel szabályozható, megfelelő méretű (min. 30 cm átmérőjű) a kereke, ami légkamrás, nem tömött gumi kialakítású és könnyű a vázszerkezete.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...202203204...279