sub

Információk, érdekességek

A vizek rejtik a legtöbb veszélyforrást a táborozás alatt

2015. augusztus 08.

A szünidőző gyerekeket a hazai táborok óriási kínálattal várják, a szülők választhatnak többek között sportos, művészeti, nyelvi, életmód fókuszú táborok között, vannak ottalvósak és napközisek is. A szülő legnagyobb aggodalma ilyenkor, hogy rendesen eszik-e majd a gyerek, megfelelően vigyáznak-e rá? Nem is beszélve a biztonságról, nagyon fontos ugyanis, hogy ne fázzon meg, ne égjen le a napon, ne érje semmilyen sérülés, baleset. Kedves anyukák és apukák! Íme, néhány hasznos tanács!

A www.taborfigyelo.hu adatai szerint az iskolai szünidőben, főként nyáron, ugrásszerűen megemelkedik a gyermekkori balesetek száma. Természetesen ez szülői, nevelői felügyelet mellett is előfordul, de többnyire a baráti társaságban való játszadozás a balesetek fő forrása. Legyünk sokat a szabadban, játszótereken, erdőkben, vizek mellett, de gondoljuk végig, hogy hol, milyen veszélyek leselkedhetnek gyermekeinkre, s még időben hívjuk fel ezekre a figyelmüket. A megyéket és a városokat tekintve a legkedveltebb úti cél Budapest, Balaton, illetve Pest és Bács-Kiskun megye. Az alsó korhatár általában 6 év.


Így vigyázzunk a méhünk egészségére

2015. július 27.

méhünk egészségéreA meddőség egyre több fiatal nőt érint, melynek hátterében több ok is állhat. Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa a „hideg méh” néven ismert elváltozásra hívja fel a figyelmet. 
A pszichés eredetű, vagy orvosi nevén funkcionális meddőséggel kapcsolatban általában kétféle vélemény olvasható a szakirodalomban: sokan az áltudomány témakörébe sorolják, így az egész problémakörrel nem is kívánnak foglalkozni.

Mások mindent egyetlen tényezőre, a „hideg méh” típusú elváltozásokra vezetnek vissza.

Az igazság, valahol a két véglet között van. Valóban van ilyen betegség és a hidegnek fontos immunológiai és hormonális hatásai vannak. A kiváltó okok között azonban nem csupán a hideg, fizikai hideg állhat, hanem az stressz következtében kialakuló keringési zavar is.

Hideg környezetben csökken a szervezet védekező képessége

A hideg hatását a szervezetbe jutó kórokozók bekebelezésére, ún. phagocytosisára korábban már kísérletben vizsgáltam – mondja Balázs professzor. A kísérlet egyszerű volt. Saját véremből származó, bekebelező, azaz phagocytáló sejteket preparáltunk és a kémcsőben hozzáadtunk élesztő gombákat tartalmazó tápoldatot. 60 perc múlva megszámoltuk, hogy egy sejt hány gombát tudott bekebelezni. Kiderült, hogy a 360 C-on tartott kémcsőben egy sejt átlagosan 6 gombát tudott „elnyelni, addig 250 C-on csak 1-2-t. A kísérlet igazolta, hogy a természetes védekező képesség első vonalát képező bekebelező sejtek működése hőmérséklet-függő.


Honnan tudjuk, hogy babánk fázik, vagy melege van?

2015. július 18.

babánkAz öltöztetés sokszor nem is olyan egyszerű, különösen a piciknél, akik még nem tudják elmondani, mit éreznek. 

A legtöbb jól felöltöztetett babának is hűvös a keze, ez nem lehet a fázás oka. A hideg kéz és láb általában alkati, öröklött sajátosság. A nagyon meleg kéz gyakran a túlmelegedést vagy a lázat jelenti.

Eligazít a nyak hőmérséklete

Ha az öltözék alá benyúlva hűvös tarkót, vagy nyakat tapintunk, akkor fázik a baba, ha nyirkos és meleg a bőre, akkor túl van öltöztetve.

Látható és elég megbízható jel a baba arcszíne

  • Ha fázik, arca sápadt, hideg és viselkedése nyugtalan. Fürdetéshez készülődve a márványos bőr, a sápadt vagy lila körmök és ajkak jelzik, hogy hűvös a helyiség, a baba fázik.
  • Ha melege van, eleinte nyugtalan, piheg, majd kedvetlenné válik, elpilled, arca forró és piros, nyári melegben nedves is (izzadt). Amíg eleget kap inni, és tud izzadni, továbbá laza és szellős a ruházata, vagyis az izzadság el tud párologni, és bőrét hűti a ruha lengése, addig a nagy meleget is viszonylag jól elviseli.

A szülők jobban aggódnak a megfázástól, mint a túlmelegedéstől. Gyakran találkozunk felhevült, izzadó babákkal, aminek oka nem a környezet melege, hanem a műanyag bugyi és a sok szűk ruha.


Nyaralás a babával

2015. július 15.

Nyaralás a babával„Mikor és hova menjünk először nyaralni a babával? Milyen körülményekre van szüksége?” Biztosan sok családban felmerültek már ezek a kérdések. Az, hogy végül hova és milyen életkorban viszik el a picit, sokban függ a szülők otthoni körülményeitől és nem utolsósorban attól, hogy az anyuka mennyire „bevállalós”.

Ha valaki kertes házban lakik, nem feltétlenül kell elmenni hazulról, hiszen a friss levegőt a saját udvarban is lehet a csecsemő számára biztosítani. Ha a nyaraláson ugyanolyan körülményeket tudunk biztosítani a gyermek számára, mint amilyeneket otthon is megszoktunk, nincs akadálya annak sem, hogy már egészen fiatal csecsemőt elvigyünk pl. a Balatonhoz. Más a helyzet, ha messzebbre, esetleg valamelyik távolabbi tengerpartra szeretnénk utazni. Nem minden csecsemő viseli jól a repülőutat, különösen a fel- és leszállást. Ilyenkor érdemes itatni vagy szoptatni, mert ezzel elkerülhetjük a légnyomáskülönbség miatti fülfájást.

Bárhová megyünk is, mindig legyen nálunk megfelelő mennyiségű folyadék. Különösen igaz ez a két év alatti babákra, mivel az ő verejtékmirigyeik még nem működnek megfelelően. Így aztán az is előfordul, hogy nagy melegben nem izzadnak, de bőrük erősen kivörösödik, testük felhevül. Ilyenkor a megfelelő folyadékbevitel mellett a jól szellőző, laza ruházatnak is nagy jelentősége van.


Levél a lányos apákhoz - amit minden fiúnak és férfinek el kell olvasnia!

2015. július 13.

Kedves Apu! Én a kislányod vagyok. Még akkor is, ha "elmúltam már húszéves". Nem tudom, te hogy gondolsz rám, ha néha egyáltalán gondolkodsz rajta, hogy más is van rajtad kívül a világon, és hogy annak a másnak is vannak érzései, sőt ő is szokott gondolkodni. Lehet, hogy te nem gondoltál még erre, hogy a rajtad kívül élők is éreznek. Lehet, hogy te magad sem érzel? Ha éreznél, vajon tudnád-e hogy amit tettél, az nem tudom, valaha megbocsátható-e. Ezért levelet írok a lányos apáknak. Mert már legalább azt tudom, milyennek kell lennie egy lányos apának.

Vegyél részt a nevelésben
Sokan azt gondoljátok, hogy a családban betöltött szerepetek csupán annyi, hogy hazaadjátok a fizetéseteket. A gyerekeket nevelje a feleségetek, párotok. Gondoskodjon róluk a nő, tanítsa meg számlát befizetni a nő, világosítsa fel őket a feleség, mert az az anyák dolga. Pedig rajtatok is ugyanakkora felelősség van! Ti testesítitek meg a biztonságot, a bizalmat. Ha nem vagytok otthon, ha nem vesztek részt a nevelésben, az a gyereknek óriási hátrány. Az is nevelés, ha nem zavarod el magad mellől, csak engeded, hogy nézze, amikor csinálsz valami férfiasat, mondjuk szerelsz, vagy beversz egy szöget és nagyot szentségelve rávágsz a kalapáccsal az ujjadra, de mégis tovább csinálod. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...197198199...278