sub

Információk, érdekességek

Folyadékpótlás csecsemőkorban

2016. március 30.

Itt a nagy meleg, szervezetünk folyadékigénye jelentősen megnő. A napi folyadék bevitelnek fedeznie kell az anyagcserénk működéséhez szükséges, és a szervezet által mindenkor elvesztett folyadékot egyaránt. Nagy melegben, vagy betegség kapcsán (hasmenés, hányás, láz) a fokozott vesztesség miatt a szervezet folyadékszükséglete a többszörösére is emelkedhet. Mindez különösen érvényes a csecsemőkre, hiszen ebben az életkorban a szervezet víztartalma 75%, míg felnőttkorban csak 60%.
Normál körülmények között az anyatej fedezi a baba folyadék- és kalóriaszükségletét. Nyári melegben azonban a baba folyadék igénye jelentős mértékben megnövekszik, folyadékháztartása labilissá válik, ezért rövid időn belül kiszáradhat.

Folyadékpótlás csecsemőkorbanItassuk rendszeresen a babát

Naponta több alkalommal, elosztva célszerű a folyadékkal megkínálni a babát. Fokozottan figyeljünk a csecsemő itatására, mivel a kisbaba még nem tud szólni, ha szomjas, ezért a szülők feladata arra figyelni, hogy a baba rendszeresen igyon.

Mennyit igyon a kicsi?

A csecsemők folyadékszükséglete körülbelül 150 ml/kg/nap, de nyáron ez elérheti a 200ml/kg/nap mennyiséget is. Így egy 6 hónapos 6 kg testtömegű kisbaba napi folyadékigénye közel 1 liter, de nyári melegben a fentiek alapján akár 2 liter is lehet. Hozzátáplálás után az anyatej, vagy a tápszer önmagában nem fedezi a baba folyadékszükségletét, mert a főzelékek, gyümölcsök kevesebb folyadékot tartalmaznak. A folyadékhiánynak nincsenek olyan egyértelmű jelei a szülők számára, mint a betegségek kapcsán a láz, a hányás, vagy a hasmenés.

Honnan tudjuk, hogy a baba szomjas?

Milyen tünetek esetén kell arra gondolni, hogy a baba szomjas, hiszen a túlzott itatás sem egészséges. A folyadékhiánnyal küszködő csecsemő nyugodt lesz, kevesebbet sír, „el van magában”, nagyon jó gyerek lesz, tehát nem jelzi, hogy inni akar.


Székrekedése van a gyereknek?

2016. március 29.

Mik azok a mindennapos problémák, amelyek előfordulhatnak egy gyerekes családban? Ezeket ismerteti a most induló cikksorozatunkban Dr. Budai Marianna gyógyszerész szakértőnk. Ma a kicsik szorult helyzetéről, vagyis a székrekedésről beszélünk.

  • Mostanában, amióta a hároméves kisfiam elkezdte használni a bilit, ritkán és nehezen van széklete. SzékrekedésLegutóbb is három napot kellett várni rá, már aggódom, nehogy aranyér alakuljon ki nála.

Nem kell aggódnia, a székrekedés gyakorinak számít ebben az időszakban. Az esetek túlnyomó részében nem húzódik szervi elváltozás vagy súlyos betegség a probléma hátterében.

A szobatisztaságra nevelés időszakában gyakoriak az ilyen szorult helyzetek.

Ha esetleg bölcsődébe vagy óvodába is jár a gyermek, akkor az tovább ronthat a helyzeten. Az idegen környezetben még nehezebben megy a bilizés, mint otthon, és sok esetben visszatartják a gyerekek a székletet.
Addig is, amíg nem oldódik meg a biliprobléma, vannak olyan patikai készítmények, amelyek segíthetnek ilyenkor.

  • Tudna esetleg valamilyen hashajtót ajánlani a kisfiamnak?

Nem szükséges azonnal, drasztikus hashajtáshoz folyamodni. Óva is inteném ettől, mert az sóveszteséghez vezethet és a szervezet só- és vízháztartása felborulhat. Helyette javaslom a kíméletesebb megoldást kínáló székletlágyítókat. Ezek édes ízű, laktulózt tartalmazó szirupszerű folyadékok, amik nem szívódnak fel a bélcsatornából, hanem a bélben hatva lazítják a székletet. A bélbaktériumok elbontják a cukorszerű hatóanyagot, és így keletkeznek belőle a székletet lágyító, vízszívó anyagok.


A fürdést megelőző tisztogatás

2016. március 26.

A megfelelő bőrápolás érdekében a konkrét fürdetés előtt még számos tennivalónk van a csecsemővel. 

A fürdetést megelőző tisztogatást a csecsemő 4-5 hónapos koráig végezzük.
Ruhában fektetjük a pakolóra.

  • A tisztogatás napraforgó olajba mártott vattával történik.
  • Mindig felülről lefelé haladva, a nyílásokból, hajlatokból kitöröljük az összegyűlt szennyeződést.
  • Az orrnyílásból és környékéről a beszáradt váladékot távolítjuk el.
  • Használhatunk az orr toaletthez Sterimárt (tengeri só oldat) is.
  • A fülkagyló vájatait töröljük át, különösen ügyelve a kagyló mögé lerakódott szennyeződésre!

Tilos a fültisztító pálcikát a fül belső járataiba bedugva használni!

  • Ha fehér foltokat, lepedéket látunk (szájpenész) a szájban, a gyógyszertárban kapható glicerin-borax oldattal átitatott gézlapot tekerünk a mutatóujjunkra, és áttöröljük a nyelvet és a szájüreg oldalsó részét. Makacs lehet a fertőzés, ezért addig kell a kezelést ismételni, amíg a fehér lepedék el nem tűnik.
  • Az arc lemosása tiszta vízzel történik. Puha pelenkával itassuk le a vizet, hogy ne zavarja a szemébe csorgó víz.
  • A hajas fejbőrt is olajos vattával tisztogatjuk. Ha a csecsemő fején felrakódás van, úgy fürdetés előtt lazítsuk fel olajos vagy orvos által felírt kenőcs pakolással. A fürdetéskor a fejbőr sértése nélkül, de kissé erélyesebb dörzsöléssel távolítsuk el a fellazult koszmót.

Tippek a gyerekszoba kialakításához

2016. március 26.

gyerekszoba

Mire a várva várt apró jövevény megérkezik a családba, általában már minden készen áll a fogadására. Gyerekágy, pelenkázó, kiskád, babakocsi és egy ruhásszekrény babaruha, izgatott nagymamák és nagypapák. Sokszor felmerül a kérdés, főleg az első gyermeküket váró szülőkben, hogy mi a jobb, ha külön szobába kerül a baba vagy a szülők hálószobájába.

Érvek és ellenérvek szólnak mindkét lehetőség mellett, mégis biztonsági és kényelmi okokból célszerű az újszülöttet az első hónapokban a szülők hálószobájában elhelyezni. Ez megkönnyíti a mama dolgát elsősorban az éjszakai szoptatások idején, másrészt a baba állandó felügyelet alatt lehet, ami szintén szükséges az első életévben.

A hálószobában ilyenkor szükség van a kiságy és a pelenkázó mellett egy kisszekrényre a babaruhák és a babaápolási termékek számára, egy kényelmes fotelre a szoptatáshoz, és egy gyenge fényű éjszakai lámpára. Nagyon hamar eljön az ideje annak, hogy a gyermek beköltözzön a saját birodalmába. Az első év végén már felfedezi a lakást, a különböző helyiségeket, és szemmel láthatóan otthonosan érzi magát a saját kis kuckójában.


Mennyit hízhat a kismama várandósság alatt?

2016. március 21.

Dr.Gajdács Ágnes obezitologus,testsúlygyógyászVajon mennyi az ideális súlygyarapodás egy kismama életében? Hatással lehet a babára is a túlsúlyunk? Ezekre a kérdésekre ad választ Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász, aki több, mint 20 éve kutatja a fogyókúra különböző területeit.

Dr.Gajdács Ágnes obezitologus,testsúlygyógyász

„A gyermekvállalás során a súlygyarapodás szempontjából négy különösen veszélyeztetett időszak létezik.

1. Az első, a megelőzés szempontjából is kiemelten fontos időszak a várandósság előtti néhány hónap. A gyermekvállalás előtt mindenképpen érdemes rendezni a testsúly- és testösszetétel eltéréseket – legyen szó akár súlyfeleslegről, akár alultápláltságról-, hiszen így az egészségügyi előnyök mellett a vágyott terhesség létrejöttére is nagyobb az esély.

2. A második ilyen időszaka két gyermek születése közti szakaszra tehető. Ha az első gyermek születése után rövidesen szeretnének még egy gyermeket, és az első várandósság előtt és/vagy alatt összeszedett pluszkilókat nem sikerült leadnunk, akkor a második gyerek tervezését már eleve súlyfelesleggel indítjuk”- árulta el Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász, aki azt is hozzátette, ez akár szövődmények forrása is lehet, tehát érdemes a szülés utáni 3-12. hónapban megszabadulni a súlytöbbletünktől.

3. „A harmadik időszaka szoptatás, amikor ugyan élettanilag fogyni kellene, mégis sok újdonsült anyuka ilyenkor hízik a legtöbbet!

4. A negyedik, vagy „konyhamalac időszak” a gyermek elválasztásától az óvodás vagy iskolás korig tart, tehát amíg az anyuka és a gyermek többnyire ugyanazt eszi. Ilyenkor az anyukák előszeretettel fogyasztják el a gyermekük maradék ételét is a saját adagjukon kívül, és nagyon sokszor ez vezet a hízáshoz!”


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...180181182...279