sub

Információk, érdekességek

A három hónapig tartó csecsemőkori hasfájás

2016. április 21.

kólikaAz első gyermek megszületése után sok szülő tanácstalanul áll a síró csecsemő kiságya mellett, vagy dajkálja naphosszat, hogy a nyűgös kicsit megnyugtassa. A sokat síró, hasfájós csecsemőknél felmerül a kólika gyanúja, ám a kezdő szülők gyakran nem tudják, hogy ez pontosan mit is takar, és hogyan lehet kezelni. 

A bűvös hármas

A gyakoriság a kólika definíciója szerint a több mint 3 hete fennálló, hetente 3 napon át, naponta legalább 3 órán át tartó sírást jelenti.

A csecsemők sírással kommunikálnak a környezetükkel, így adják tudtunkra, ha éhesek, ha melegük van, fáznak, betegek, vagy fáradtak. A szülők számára először nehéz felismerni, hogy melyik sírás mit jelent, az pedig különösen elbizonytalanító, ha a kicsi hosszú időn át, látszólag minden ok nélkül sír. „A kólika kifejezést olyan csecsemő esetében használjuk, aki jól táplált, egészséges, ennek ellenére gyakran sírós, nyűgös” – magyarázza dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

A kólika tünetei

  • Az egyébként egészséges csecsemő vigasztalhatatlanul sír, ami evésre, ivásra, dajkálásra, pelenka cserére sem múlik el.
  • Rendszerint esténként, vagy a nap közel azonos időpontjában kezdődik és hosszabb ideig – több mint 3 hétig, hetente 3 napon át, naponta legalább 3 órán át – is tart.
  • A sírás a normál sírásnál hangosabb, magasabb, inkább sikításhoz hasonló.
  • A kicsi az erőlködéstől vörös arccal, jellegzetesen ökölbe szorított kézzel sír, karját és lábait a hasához húzza.
  • A hasa tapintásra kemény, puffadt lehet, sírás közben bélgázok is távozhatnak.

Genetikai tanácsadás: első lépés a tudatos családtervezésben

2016. április 19.

Genetikai tanácsadás

Mai világunkban a megfontoltság és az előrelátás a gyermekvállalás első fázisából sem hiányozhat. A szülészeti genetikai tanácsadás alkalmával számos információt megtudhatunk örökletes betegségeinkről, valamint a várandósság kockázatairól – ez a beszélgetés egyébként 2014 óta a terhesgondozási rendszer szerint kötelező a 37 év feletti várandósok számára.

Az elmúlt évek során a szülészeti orvostudomány hihetetlen mértékű fejlődésen ment keresztül – a különféle tanácsadásoknak és genetikai vizsgálatoknak hála, ma már akár kockázatok nélkül is számos fontos információt megtudhatunk örökletes betegségeinkről, valamint a várandósság kockázatairól, a magzat állapotáról.

Ez az orvosi konzultáció

  • nem csupán azoknak a leendő szülőknek ajánlott, akik már agyermekvállalást megelőző időszakban is tudatosak és a jövőbeli terhesség kockázataitól félnek,
  • hanem többek között olyan esetekben is, ahol a pár meddőségi kezelés alatt áll,
  • vagy az édesanya 35-37 évnél idősebb,
  • továbbá, ha a családban vagy előző várandósságban előfordult már genetikai rendellenesség.

Hurutos tünetek csecsemőkorban: reflux okozza?

2016. április 18.

Előfordul, hogy a fél év alatti csecsemő szinte folyamatosan szörtyögő hangot ad ki, évszaktól és attól függetlenül, hogy van-e a környezetében hurutos beteg. Ilyenkor érdemes reflux irányába vizsgálódni, gyakran a gyomorból a nyelőcső irányába visszajutó táplálék okozza a problémát.

Betegségek a családban

A közösségbe került kisgyermekeknél gyakori az ősztől-tavaszig tartó náthaszezon, az ismétlődő légúti betegségek. Ilyenkor rendszerint az egész család, a kisebb testvérek is átesnek a fertőzéseken. Dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosának tapasztalatai szerint az ismétlődő betegségek miatt a tünetek sokszor összemosódnak az esetleg meglévő egyéb betegségekkel, így gyakran nem fedezik fel például az elhúzódó hurutos tünetek hátterében álló refluxot.

Krónikus hurut 6 hónapos kor alatt

Hurutos tünetek esetén a gyermek kezelőorvosa általában orrszívást, csecsemőkorban is használható váladékoldást javasol – mondja dr. Hidvégi Edit. Az anyukák ezután gondosan ápolják kisbabájukat, ennek ellenére egy részüknél a hurutos tünetek fennmaradnak. Az elhúzódó panaszok miatt a gyermekorvos előbb, vagy utóbb antibiotikumot is felír, de a szörtyögés csak nem szűnik.


Életed legizgalmasabb vakrandija... a szülés

2016. április 17.

Az emberiség léte óta a szülés, mint misztérium él a nők körében. Egy megfoghatatlan, megismerhetetlen élettani folyamat, egy varázs, egy beavatás, egy átkelő, ami a nőt egyik életszakaszból, szerepből a másikba helyezi. A XX. század orvosi technológiája, a biztonságos császármetszés megismerése és elterjedése, az ultrahangok és a különböző vizsgálati lehetőségek sokat megmutatnak és rengeteg eddig ismeretlen tényezőről rántják le a leplet, mégis maradtak fekete foltok, amire nincs válaszunk. Elméletek vannak persze, de a bizonyítás része messze elmarad. A természet tartalékol magának egy aprócska részt még, amit én csodának nevezek.

Csoda az, amikor a baba megfogan, beágyazza magát a méh puha falába, beépül és növekszik. Csoda az, amikor a vajúdás és szülés megindul, hormonhatásokra adott válaszként és halad lefele a hüvelyen. Csoda az, amikor a csecsemő először néz az édesanyja, édesapja szemébe.


Itt a jó idő, a gyerekeket alig lehet becsalni a játszótérről

2016. április 15.

Sok szülőnek nehézséget okoz, hogy a jó idő miatt a gyermekével meg kell küzdenie azért, hogy a gyermek a tanév elején elkezdett foglalkozást ebben a jó időben is folytassa. Jól fejlődő gyermeknél én is a szabadban, változatos mozgással töltött programok híve vagyok. Ha lehet, még a játszótereket is váltogatom gyermekemmel, hogy a lehető legtöbb helyzetben kipróbálja magát, meg tudjon oldani váratlan helyzeteket, különböző mozgásos tapasztalatokat szerezzen.

Azoknál a gyermekeknél viszont, akiknél a szenzomotoros tornát terápiaként végezzük (például: mozgáskoordinációs probléma, figyelemzavar, megkésett beszédfejlődés, megkésett mozgásfejlődés), semmiképpen sem tartom jó szülői döntésnek, hogy engednek a gyermek akaratának, s a nyugalom kedvéért ráhagyják a döntést, hiszen az ő esetükben nem biztos, hogy elegendő a játszótéren való játék.

A megkésett mozgásfejlődésű, vagy túl óvatos, bátortalan gyermekek például a játszótéren is sokszor hárítják azokat a játékokat, amikben nem ügyesek, nem akarnak kudarcélményt, nagy valószínűség szerint félnek is, inkább meg sem próbálnak egy-egy helyzetet.

Biztos láttunk már olyan gyerekeket, akik olyan jól elvannak a homokozóban, nincs velük gond, anyának nem kell izgulni, hogy honnan esik le, hiszen meg sem próbálja.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...178179180...279