sub

Információk, érdekességek

Óvjuk meg gyermekeinket a betűk mögé bújt arctalan trollok világában

2016. május 11.

Felnőtt ember vagy. Sokat láttál, tapasztaltál már, és elvileg megfelelően óvatos vagy, mikor az internetet és a közösségi oldalakat használod. Tényleg az vagy? Használod az adatvédelmi beállításokat, és a védelem eme módszerét meg is mutattad a gyerekednek?

Ugye felfogod, hogy ha egyszer valaki valamit feltölt a világhálóra, annak nyoma örökre megmarad? Ugye mikor a gyermeked elkezdte használni az internetet elmondtad neki, hogy milyen veszélyeket rejt a virtuális világ?

Meséltél neki a trollokról?

Persze tisztában vagyok azzal, hogy a selfie képes okostelefonok, fényképezők világában sokszor nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy állandóan képeket, bejegyzéseket tegyünk közzé. Hisz ha nem vagy fent a Facebook-on, nincs Instagrammod, nem Twitterezel, akkor talán nem is létezel.

Mindenki tetszeni akar, mindenki pozitív megerősítésre vágyik, ezért csináljuk. No, és persze ott vannak a kukkolók is. Ők nem posztolnak, nem like-olnak, csak csendben leskelődnek. Azt is kijelenthetjük, hogy különbséget kell tenni, az ártatlan, vicces vagy épp szarkasztikus beszólások és a rosszindulatú trollkodás között.


Hogyan szeressem jól a gyerekem?

2016. május 10.

A megelőzés alappillére a szülő hitelessége, és az, hogy jól szeressük gyermekeinket. De mit is jelent valójában az, hogy jól szeretni? Szülőként akár fel is háborodhatnánk ezen, mert ugyebár szeretni kizárólag csak jól lehet. Sajnos azonban ez nem így van. Gondoljunk csak bele saját szüleinkkel való kapcsolatunkba, vagy nézzünk szét szűk környezetünkben: mennyi konfliktus, félreértés, eltávolodás származhat abból, ha valaki úgy érzi, szülei nem igazán, vagy nem igazán jól szerették. A következő mondatokat aktív droghasználóktól hallottam, amikor arra kértük őket, beszéljenek a szüleikkel való kapcsolatukról, illetve arról, mennyire érezték a szüleik szeretetét:

"A testvéremet jobban szerették. Neki mindent megengedtek, nekem semmit."
"Úgy éreztem, valójában anyám/apám soha nem figyelt rám igazán"
"Kevés időt töltöttek velem, mindig lepasszoltak valakinek"
"Mindent megkaptam, de nem szerettek igazán"
"Apám soha sem segített nekem, ha kértem. Mindig azt mondta, magad uram ha szolgád nincsen"
"Nem kaptam igazi ölelést, érintést, simogatást, anyám nagyon rideg volt velem"

Ezek a mondatok önmagukért beszélnek, azt mutatják meg, hogy ugyan minden szülő őszintén és nagyon szereti a saját gyerekét, de annak a kifejezésében lehetnek elakadásai. Gyakran előfordul az is, hogy mások szeretetéhségét úgy elégítjük ki, ahogy azt mi magunk elvárnánk a minket szeretőktől. Egyáltalán nem biztos azonban, hogy gyermekünknek is ez az igénye. A probléma a szülő­-gyerek kapcsolatban akkor erősödik fel, ha a szülő nem tud rugalmasan reagálni a gyerek szeretet szükségletére.


Anyának lenni

2016. május 07.

Minden nő, aki anya is egyben, került már komoly dilemmába "mennyire vagyok jó anya" kérdéskörben. Vannak ősanyák, akikben ez a kérdés fel sem merül. Vannak anyák, akik hetente kerülnek ebbe a spirálba. És vannak nők, akik az ettől való félelem miatt lemondanak az anyaságról. Mi rejlik a kérdés mögött igazából?

Az anyaság a nők életében az egyik legszentebb tapasztalás. De nem minden esetben tudjuk ezt anyák olyan örömtelinek megélni, mint ahogy arról álmodtunk.

Több oka van.

Az egyik igazán meghatározó tényező ebben a kérdésben, hogy milyen anyai mintát ismerünk. Az a minta, amit édesanyától láttunk, tanultunk, meghatározza a mi anyaságunkat 100%-ban. Minden, amit és ahogy vele megéltünk, meghatározza azt, amit mi tovább adnunk.
Nagyon fontos az az élethelyzet, amibe érkeztünk. Vajon tervezett gyerekek voltunk? Vajon lánynak vártak minket? Apa és anya boldogok voltak akkor? Vajon a családi alapok stabilak voltak? Vajon anya félt-e az anyaságtól? Mennyire viselte meg a fizikai testet az áldott állapot? Áldott volt ez az állapot velem vagy teher?


Beszédkészség

2016. május 02.

Sok gyermeknél megfigyelhető, hogy beszédkészségük iskolakezdésre nem felel meg az életkoruknak. Elgondolkodtató, hogy ez összefüggésben van-e a digitális eszközök használatával, ahol a gyermeknek nincs szüksége használni a nyelvet, hiszen némán is egyszerűen tájékozódik ikonok segítségével, valamint azzal, mennyi élő mesét hall, mennyit beszélgetnek vele?

Mire iskolába kerül nem csak az a fontos, hogy jó szókinccsel rendelkezzen, hanem, hogy kialakuljon a beszédfegyelme is. 
Tudjon késleltetni, ne azonnal beszéljen, ha mondani szeretne valamit, ne vágjon bele más szavába. 

Nagycsoportos gyermekünknél mindenképpen vizsgáljuk meg e két tényezőt.

Életkorának megfelelő szókinccsel rendelkezik-e? Szereti-e a meséket, szeret-e beszélni, szívesen mesél akár a vele történtekről, akár a játékötleteiről?

Ki tudja-e várni, hogy rá figyeljünk, vagy állandóan a felnőttek szavába vág?

Sok gyermeknek ezt bizony meg kell tanítani, hiszen ha ezek nem alakulnak ki, sajnos hátráltatják a gyermek tanulását.


Mit tegyek, ha hasmenése van a kicsinek?

2016. május 02.

A hasmenés – főleg a gyerekeknél, nem játék! A kezelési lehetőségeiről kérdeztük Dr. Budai Marianna gyógyszerész szakértőnket. 

  •  Elutazunk hat napra és szeretnék felkészülni nem várt eseményekre is, ezért beraknék a poggyászunkba valamilyen hasmenés elleni szert a gyerekeknek. Tud valami hatékony gyógyszert ajánlani a 4 éves gyerekemnek? Adhatok neki loperamidot?

A loperamid hatásos és gyors megoldás hasmenésre, de fontos tudni, hogy csak 12 éves kor felett adható a betegeknek. Így az Ön gyermekének másféle gyógyszerre van szüksége.

Gyermekeknél a hasmenés kezelésére szolgáló gyógyszerek közül az aktív szén lehet az első választás. Az aktív szén 3 éves kor felett alkalmazható. Az aktív szén a kórokozókat, illetve azok méreganyagait köti meg, és távolítja el a szervezetből. Ha a tabletta bevétele problémát okoz a gyermeknek, akkor célszerű a tablettákat elporítani, vagy a kapszulás formában vásárolt aktív szenet a kapszulákból kiönteni, és azt kevés folyadékkal elkeverve bevenni. Az sem probléma, ha a gyermek szétrágja a széntablettát, és úgy nyeli le. A betegtájékoztatójában szerepel, hogy életkortól függően napi maximum hány tablettát vehetnek be a gyermekek. Ne aggódjon, ha a gyermek foga, nyelve és szája fekete színű lesz a széntől a bevételt követően, ez hamar el fog múlni. Attól se ijedjen meg, ha a gyermek széklete fekete lesz, mert az aktív szén színezi azt feketére.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...176177178...279