sub

Információk, érdekességek

A várandósság első napjától a szoptatás végégig számít a vitamin- és ásványianyag-bevitel

2016. augusztus 17.

Sok betegség és fejlődési rendellenesség elkerülésének kulcsa a helyes táplálkozás.

Számos kutatás igazolta, hogy a helyes táplálkozás, illetve a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitel elengedhetetlenül fontos a várandósság teljes ideje alatt, sőt amit kevesen tudnak, azt megelőzően, már a babatervezés fázisában is. Több fejlődési rendellenesség kialakulásának az esélye csökkenthető magzati korban szimplán azzal, ha az édesanya megfelelően táplálkozik.

Sokszor hiányos a nők vitaminbevitele

2009-ben készült egy országos táplálkozási vizsgálat, amely a magyar lakosság tápanyag bevitelét vizsgálta. A kutatás eredménye sajnos alátámasztotta, hogy a hazai táplálkozási szokások nem megfelelőek, így például a magyar nők vitaminbevitele jelentősen elmarad a nemzetközileg ajánlott mennyiségektől. Ráadásul a terhesség 9 hónapja alatt bizonyos vitaminokból és ásványi anyagokból jelentősen megnő a szervezet szükséglete. Folsavból, vasból és B6-vitaminból például akár 50%-kal is emelkedhet a szervezet igénye a várandósság során, de cinkből, B1-, B2-, C-vitaminból továbbá magnéziumból is többet kell a terhes nőnek bejuttatnia szervezetébe.


Gyerekjáték a virtuális valóság!

2016. augusztus 17.

Agresszív vagy bugyuta videókat néz a gyerek a neten? Állandóan lövöldözik a telefonodon, vagy felnőtt applikációkat tölt le? Nem eltiltani kell a világhálótól, hanem gyerekek számára kialakított izgalmas tartalmat mutatni neki! Megérkezett a Mattel View-Master, amely olyan 3 dimenziós élményt kínál a mobiltelefon segítségével, ami garantáltan órákra leköti a gyereket, miközben tanulhat is belőle.

 

A 3 dimenziós képnézegető történelme

Bár nálunk kevésbé lett a mindennapok része, külföldön a kattintós képnézegető, a View-Master 75 éve jelent egyet a 3 dimenziós élménnyel. A régi készülékbe egy papírból készült élménytekercset kellett behelyezni, ami egy ügyes optikai trükknek köszönhetően a szemünk előtt valódi háromdimenziós képpé vált. Az idei évben piacra kerülő 2016-os View-Mastert is a szemünkhöz kell emelni, de az élményt itt már a szemüvegbe helyezett mobiltelefon szolgáltatja, kimondottan gyerekek részére összeállított, látványos és érdekes információkkal teli kalandokat mutatva be. A készülékhez jelenleg három különböző élménycsomag vásárolható magyar nyelven: az első összeállítás a világűrt és az ehhez kapcsolódó érdekességeket mutatja be, a különleges úti célok a világ leglátványosabb építményeihez, látnivalóihoz kalauzol el, míg a harmadik avadvilág titkaival ismertet meg egy igazi, tanulságos virtuális utazás keretében. A használat igazán gyerekjáték!


A te gyereked mennyit van a szabadban?

2016. augusztus 09.

gyerekEgy friss kutatás szerint a mai gyerekek fele annyi időt töltenek a szabadban, mint szüleik saját gyerekkorukban. A tendencia ijesztő.

Hétszer több idő a TV előtt

Az ezernél is több családra kiterjedő brit vizsgálat ijesztő képet festett a mai gyerekek és a külvilág kapcsolatáról. A felmérés szerint a gyerek hetente öt és fél órát töltenek csak a szabadban, miközben szüleik saját gyerekkorukban ennek legalább kétszeresét töltötték kint játszva.

Az adat azért is sokkoló, mert más kutatások szerint a gyerekek naponta átlagosan már több mint 5 órát töltenek a képernyők előtt, legyen szó számítógépről vagy televízióról.

A szabadban töltött idő csökkenése azért is érdekes, mert a szülők 96%-a tartja fontosnak a gyermekek fejlődése szempontjából a szabadban és a természetben töltött időt. Sőt a megkérdezettek többsége szerint a szabadban töltött idő, fontosabb, mint a technológiai képességek elsajátítása.


Játék-Játék-Játék!

2016. augusztus 08.

Közeledünk a vakáció végéhez. Lassan újra kezdődik a visszaszámlálás, a gyerekek újra óvodába, iskolába mennek.Nagyon fontos időszaknak tartom a feszített év utáni pihenőket, amikor nem nyüstöljük a gyerekeket, hanem az idejük nagy részében hagyjuk őket szabadon játszani.

Bizony még az óvodások is elfáradnak a tanév végére, különösen, ha külön foglalkozásokra járnak.

Ez természetesen nem ment fel a gyermekünkkel való foglalkozás alól, inkább arra szeretnék rávilágítani, hogy milyen lehetőségeket rejt a szabad játék.

Még mielőtt azt gondolnánk, hogy „csak játszik a gyerek”, próbáljuk megfigyelni mennyi lehetőséget rejt magában. Vegyük komolyan a játékát, hiszen ez a fő tevékenysége, ezen keresztül tanul, és alakulnak készségei, képességei.

Főiskolásként Sopronban egy olyan gyakorló óvodában tanultam, ahol a gyerekeket Zilahi Józsefné: Az óvodai nevelés játékkal, mesével program szerint nevelték. Ennek lényege, hogy a gyerekek a nap legnagyobb részében szabadon játszhattak. Ezen kívül minden nap hallgattak mesét, sokat énekeltek, népi játékokat játszottak és természetesen sok időt töltöttek a szabadban mozgással, játékkal.

 


A leendő apák alkoholizálása is magzatkárosító

2016. július 30.

A szülők alkoholfogyasztása súlyosan károsíthatja a fejlődő embriót, illetve magzatot.

A megszületést követően az intelligenciahányados csökkenése, növekedésbeli visszamaradások, idegrendszeri zavarok, viselkedési problémák, a társadalomba való beilleszkedési nehézségek egyaránt kialakulhatnak azoknál, akik már az anyaméhben (is) kaptak alkoholt – az édesanyjuknak „köszönhetően”.

A leendő apáknak sem árt tartani a túlzott alkoholfogyasztástól, ugyanis az csökkenti a megtermékenyítő képességet. Az apák felelőssége azonban ennél sokkal nagyobb. A legújabb kutatások eredményei ugyanis rávilágítanak arra, hogy egy megtermékenyítést megelőző alkoholizálás olyan mértékben károsíthatja a spermiumok génállományát, hogy az fejlődésbeli abnormalitásokat okozhat az embriónál, magzatnál.

Egyelőre állatkísérletek eredményei állnak rendelkezésre, amelyek során a hím egereknek különböző alkoholadagokat adtak be, illetve összehasonlításként hím egerek egy csoportjának sós-vizes oldatot injektáltak, alkohol helyett. Ezt követően pároztatták őket a nőstény egerekkel. Az alkoholt kapott hím egerek utódai abnormális szervfejlődést és/vagy agyfejlődést mutattak. Ez a sós-vizes injekciót kapott hím egerek utódainál nem így volt.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...168169170...279