

Információk, érdekességek
Miért nem tudok lefogyni?
2020. április 30.
Ha egyik módszer után a másikban csalódik, hamar frusztrált lesz, elveszíti lelkesedését és kitartását: „Én képtelen vagyok lefogyni!” – állítással.
Az interneten rengeteg oldal található a különböző fogyókúrás ötletekről, fórumok, ahol a fogyókúrázók megosztják egymással tapasztalataikat, orvosok írnak szakvéleményeket, új módszerek látnak napvilágot. A különböző tabletták, kapszulák mellett kondicionáló gépek, otthoni, kis helyen elférő csodaszerkezetek ígérnek tartós, gyors, látható eredményt, miközben a televízióból, az újságokból próbálnak motiválni a cérnavékony modellek ideálképei.
A fogyókúra során legfontosabb az akaraterő. Ha nem önmaga miatt akar formásabb lenni, könnyebben feladja, mint ha valóban belülrôl jön a vágy, hogy kisebb méretû ruhákra cserélhesse mostani darabjait. Nyisson egy fogyókúrás naplót és gondolkodjon el néhány kérdésen!
Hány kilótól szeretne megszabadulni?
Legyen önkritikus és reális! Lehetséges ez? Tűzzön ki elérhetô célt, azután, ha sikerül, majd kitûz egy újabbat. Fontos, hogy legyen sikerélménye! Persze becsapnia nem kell önmagát, de ne felejtse el, a felesleget sem két nap alatt szedte fel. Legyen önmagával megértô és türelmes!
Mennyi időt szán rá?
Gondolkodjon el rajta, menynyi idô alatt szedhette fel a plusz kilókat és hány hét szükséges ahhoz, hogy leadja! Ha kell, kérje ki szakember tanácsát! Ezenkívül gondolkodjon el azon is, naponta mennyi idôt tud arra fordítani, hogy megszabaduljon a felesleges centiméterektôl. A kettô csak együtt hatékony, hiába szab ki határidőt, ha nincs idô ezalatt megtenni a fogyáshoz szükséges lépéseket.
Mit fog másként (t)enni?
Válasszon ki egy olyan módszert, amely megfelel a következô kritériumoknak: egészséges, olcsó, gyors. Nagyon fontos, hogy az egészségét ne veszélyeztesse olyan praktikákkal, mint például a tisztán fehérjetáplálkozás, hiszen nem megbetegedni akar, hanem még egészségesebben élni. Étrendjének tartalmaznia kell nyers zöldséget és gyümölcsöket, továbbá elegendô folyadékot is! Nem kell speciális tengeri herkentyûket sem beszerezni hatalmas összegekért.
Táplálkozás és javuló hangulat
2020. április 25.

Ingadozó kedélyállapot, jobb-rosszabb közérzet, stressz, nem kielégítő alvásminőség… Ilyen problémáinkat – lelki bajainkkal együtt – könnyen összefüggésbe hozhatjuk táplálkozásunkkal. Az agyműködésünk és az általunk elfogyasztott ételek közötti kapcsolat, a kutatások nyomán, már régóta nem vet fel kételyeket.
Evés közben figyelni a hangulatunkra és az egészségünkre azt jelenti, hogy elfogadjuk a „pszicho-táplálkozás” tanításait. Mindaz, amit megeszünk, befolyásolja hangulatunkat, esetleges depressziónkat, vagy akár azt is, mennyire vagyunk képesek kezelni a stresszt, illetve hogyan alszunk éjjelente.
Ha egyes táplálékok elősegítik az idegsejtek kellő működését, a kreativitást, a jó közérzetet stb., addig mások ellenkezőleg: depressziót, szomorúságot idézhetnek elő. Tudtuk-e pld., hogy az omega3 zsírsavakban bővelkedő zsíros halak segítenek a baby blues (vagy más néven gyermekágyi szomorúság, szülés utáni levertség) legyőzésében, illetve az életöröm fenntartásában (különösen télen)?
Hogy a sáfrány antidepresszáns flavonoidokat tartalmaz? Vagy hogy „időeltolódásban” élni és táplálkozni – a biológiai ritmusunkhoz képest – a nyomott hangulat állandósulását eredményezheti? És a kiegyensúlyozatlan bélflóra sötét gondolatokat idézhet elő, míg ha az rendben van, nyugtat, és elűzi a stresszt? Ha mindezekről nem volt eddig elég információnk, nem árt tájékozódni…
Minden falat „táplálhatja” az életkedvet
Tudtuk, hogy a dopamin nevű ingerületátvivő anyag (boldogsághormon) hiányával összefüggő nyomott hangulat esetében ügyelni kell a megfelelő mennyiségű tirozin (a dopamin „elöljárój”) bevitelére a szervezetbe? Ha nem, lentebb kitérünk arra, milyen táplálékok segíthetnek ebben. Ez az antidepresszánsként is emlegetett aminosav, a tirozin nemcsak a kedélyállapot javítására, hanem az agyi funkciók élénkítésére is hivatott.
5 tipp az anyagcsere fokozására – recepttel
2020. április 25.
Víz
Nem lehet elégszer ismételni, hiszen mintha sosem tanulnánk meg: a napi minimum két liter vízfogyasztás elengedhetetlen, főleg a dupla kávék és intenzív edzések korában, mikor amúgy is sok folyadékot veszítünk. A víz úgy működik, mint az olaj a kocsiban, sokkal gördülékenyebbé teszi a sejtek munkáját.
Fehérjedús táplálkozás
Természetesen nem mindegy, mivel és hogyan traktáljuk emésztőrendszerünket. Tavasszal iktassuk ki a zsíros, édes fogásokat, igyekezzünk tápanyagban gazdag fehér húsokat és zöldséget, gyümölcsöt tenni az asztalra. A Gallicoop pulykahúsai például színtiszta fehérjék, emésztést fokozó fűszerekkel pácolva, vagy natúran kisütve és salátával körítve hosszú ideig eltelítik, mégsem nehezítik el gyomrunkat.
Böjt
Nem kell három napig vízen élnünk, de az anyagcsere felpörgetésére és az emésztőrendszer optimalizálására az időszakos böjt a legjobb módszer. Próbáljuk meg este hatkor befejezni az evést, és reggel nyolcig kibírni reggeli nélkül. Ez tizennégy óra, hogy a szervezet mindent megemésszen és arra is maradjon ideje, hogy a felhalmozódott salakanyagot eltávolítsa beleinkből.
Alvás és stresszűzés
A modern világban kicsit nehéz megoldani, de a napi nyolc óra alvás ideális, hogy a szervezetünk kellő időt fordítson a regenerálódásra. Ugyanilyen fontos, hogy ne idegeskedjünk és ne szaladjunk állandóan, mert a folytonos problémamegoldás és agyalás az emésztéstől veszi el az energiát, ráadásul az idegeskedés kortizol hormont termel a testben, ami hízásra hajlamosít. Törekedjünk nyugtató hobbikra. Séta a természetben, jógázás, esetleg egy pulykás grillezés a barátokkal?
Kétszer annyi kalóriát égethet el az, aki bőségesen reggelizik
2020. április 23.

Kétszer annyi kalóriát égethet el, ezzel megelőzheti az elhízást és a magas vércukorszintet az, aki nagy vacsora helyett reggelire eszik többet – derítették ki német kutatók a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című folyóiratban közzétett tanulmányukban.
“Eredményeink azt mutatják, hogy a reggelire elfogyasztott étel, függetlenül attól, mennyi kalóriát tartalmaz, kétszer akkora diéta indukálta termogenezist (DIT) idéz elő, mint ha ugyanazt az ételt vacsorára fogyasztanánk el” – idézte Juliane Richtert, a Lübecki Egyetem kutatóját, a tanulmány társszerzőjét a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.
A DIT azt a kalóriamennyiséget tükrözi, amelyet a szervezet eléget annak érdekében, hogy feldolgozza és megeméssze az elfogyasztott ételeket, és megmutatja azt, milyen jól működik a szervezet anyagcseréje, és az miként különbözik az étkezések időpontjától függően.
A kutatók 16 embert vizsgáltak, akik először alacsony kalóriaértékű reggelit és magas kalóriaértékű vacsorát fogyasztottak, majd fordítva is megnézték a kalóriabevitelt.
Kimutatták, hogy azonos kalóriafogyasztás 2,5 magasabb diéta indukálta termogenezist idézett elő reggel, mint este, akár magasabb, akár alacsonyabb kalóriaértékű ételek elfogyasztása után.
Gyümölcsös muffin
2020. április 21.
A muffin nálunk a Jolly Joker! Ha nincs időm, energiám nagy sütögetésre, akkor jöhet a muffin! A gyümölcsös változatot is nagyon sokféleképpen el lehet készíteni.
Nedves hozzávalók: 2 tojás, 15 dkg cukor, 1 kis doboz kefír vagy joghurt, 10 dkg margarin
Száraz hozzávalók: 20 dkg liszt, fél cs. sütőpor, 2 teáskanál szódabikarbóna
Gyümölcs: kockára vágott alma, körte, barack, eper, meggy, málna, pürésített banán
Elkészítés:
A tojásokat kikeverem a cukorral, majd hozzáadom a puha margarint. Ezután hozzákeverem még a kefírt vagy joghurtot. A száraz hozzávalókat is összekeverem és a folyékony keverékhez adagolom. Végül belekeverem a kockára vágott gyümölcsöt. A muffinsütőt kikenem margarinnal vagy papírt teszek bele és beleadagolom a tésztát. Ez az adag 12 darabhoz elegendő. 180 fokon tűpróbáig sütöm! Kicsit hagyom hűlni, utána szedem rácsra, hogy teljesen kihűlhessenek.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...959697...304

