sub

Információk, érdekességek

Vendégváró különlegességek Ázsiából

2020. július 28.

A pulykahús egy igazán nemzetközi étel! Nem csak az európai és az amerikai konyha kedvelt alapanyaga, de az ázsiai gasztronómiáé is. Ha a vacsoravendégeink kedvelik a fűszeres, pikáns, egzotikus ízeket, bátran kísérletezhetünk velük! Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya ínycsiklandó indiai, japán és kínai ételeket mutat be.

pulyka ramenHa végre újra találkozhatunk a barátokkal, rokonainkkal, biztosan szeretnénk emlékezetessé tenni az alkalmat és különlegességeket tálalni az asztalra. Az ázsiai konyha bátran bánik a pikáns fűszerekkel, kombinálja az édes és savanykás ízeket, rengeteg zöldséget, rizst és rizstésztát használ és színes kompozíciókat alkot. A zöldségek mellett rengeteg sovány szárnyashúst – így pulykát is – fogyasztanak, levesek, tésztaételek és egybesültek hozzávalója is.

A következő három recept kevesebb, mint egy óra alatt elkészíthető, és nem csak jól néz ki, de nagyon egészséges is. Kevés a kalóriatartalmuk és szénhidrátcsökkentettek, így akkor is bátran repetázhatnak belőle a vendégeink, ha a bikiniszezonra készülve vigyáznak a vonalaikra, vagy ha késő este ugranak át.

Egy pikáns levessel kedveskednénk egyenesen Japánból? Főzzünk pulyka rament!

Ezzel a levessel újraöltöztethetjük az előző napról megmaradt pulykasültet. Egy zacskó risztésztát megfőzünk. 4 dl csirkealaplevet felforralunk és beletesszük egy felkarikázott sárgarépát, egy fél fej felaprított brokkolit, 2 gerezd fokhagyát, fél hagymát, majd 1 tk gyömbérporral, egy csipet cayenne borssal, fél citrom levével, csipet chiliporral, 1 tk szezámolajjal és 3 ek szójaszósszal fűszerezzük. Amikor a zöldségek félig megpuhultak, hozzáadunk 30 dkg pulykasültet felkockázva és összefőzzük. Beleöntünk 1 dl kókusztejet és a kész levest a rizstésztára öntve tálaljuk. Friss petrezselyemmel vagy korianderrel ízesítjük.


Ratatouille, avagy a francia “lecsó”

2020. július 27.

Az egészséges életmód alapja a megfelelő tápanyagok bevitele a szervezetbe. A Galenus Kiadó Rendhagyó szakácskönyvek sorozatában patikusok írták a jobbnál jobb finomságokat. Minden recept alatt szerepel a tápanyagtartalom, ami megkönnyíti mind a cukorbetegek, IR-esek, diétázók és egészségesen táplálkozók életét, sőt: számos embernek kell figyelnie a koleszterinre a szív-és érrendszeri betegségek miatt, ezeknél a recepteknél pedig ez is fel van tüntetve! 

Ezt a szuperegészséges, szuperlaktató finomságot bátran ajánljuk mindenkinek, főleg aki cukorbeteg, IR-es, diétázik vagy csak szeretne odafigyelni a bevitt tápanyagokra. Minden egyes recept alatt fel vannak tüntetve a makrok, ezáltal megkönnyítve az oly bosszantó és átkos számolgatást, sőt, aki esetleg szív- vagy érrendszeri problémákkal küzd, és figyelnie kell a koleszterinre, még az is megtalálható benne! (Sok recept tartalmazza a kalória- és szénhidráttartalmat, viszont a koleszterinre nagyon ritkán térnek ki!)

A Kiskonyha Gasztroblog kipróbálta a receptet és meg is írta a tapasztalatokat.  

Ez a ratatouille egész biztosan bekerül a kedvenc receptjei közé:

– bacon szalonna apróra vágva 
– 1 nagyobb fej vöröshagyma (nagyon picik esetében, kettő mehet bele) 
– 1 kisebb padlizsán
– 1 kisebb cukkini
– 150 g csiperkegomba
– 3 darab paprika vegyesen (zöld, piros, sárga) 
– 3-4 paradicsom 
– só, bors
– provance-i fűszerkeverék

Fontos, hogy a hozzávalókat igyekezzünk egyforma darabokra vágni!


Probiotikummal a nyaralás alatti gyomorpanaszok ellen

2020. július 24.

Fotó: gettyimages.com

A nyaralás alatt, vagy hazaérkezés után kezdődő hasmenés felnőtteknél többnyire inkább csak kellemetlen, de gyermekeknél, időseknél akár kórházi kezelést igénylő kiszáradást is okozhat. A megelőzésben a probiotikumok szedése is segíthet.

Rossz higiéniás viszonyok

Külföldi tartózkodás során, elsősorban a fejlődő országokban gyakori a betegség előfordulása, de nem feltétlenül kell kizárólag a higiéniás körülményeket okolni a tünetek megjelenéséért. Hasmenést a szennyezett étel vagy ivóvíz mellett egy nem megfelelően elmosott gyümölcs vagy zöldség, félig átsült húsok, halak vagy tejtermékek is okozhatnak. A hasmenések kiváltó oka többféle mikroorganizmus lehet: baktériumok, vírusok, élősködők egyaránt előidézhetik a betegséget. Átlagosan egy hét alatt múlnak el a tünetek.

Az utazók hasmenése az utazás, nyaralás alatt kezdődhet, de előfordulhat, hogy a tünetek csak a hazaérkezést követően jelentkeznek. A hasmenéshez társulhatnak egyéb panaszok is: hasfájás, puffadás, hányinger, hányás, gyengeség, láz – sorolja dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász,  gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A betegek többségénél átlagosan 6-7 nap alatt rendeződnek a panaszok, de előfordulhat ennél hosszabb lábadozási idő is. Különösen kisgyermekekre veszélyes, ha a hasmenés nagyon intenzív, vagy mellette hányás is jelentkezik. Iilyenkor akár kórházi tartózkodásra, infúzió adására is szükség lehet  a kiszáradás kezelésére.


Nyáron is fontos a kiegyensúlyozott étkezés

2020. július 22.

A nyári szünidővel kiváló alkalom nyílik arra, hogy a szülők megreformálják gyermekeik és a család táplálkozását, életmódját. Bár ekkor rengeteg zöldség, gyümölcs van a piacon és a szabad levegőn végzett sportnak sincs akadálya, mégis a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szünidő alatt a gyerekek csak tovább híznak.

 

Fotó: gettyimages.comA táplálkozásból eredő problémák egyre gyakoribbak a gyermekek körében is. Európában mintegy 22 millió gyermek elhízott és ez a szám évről évre 400 000 fővel növekszik. Ráadásul a magyar gyerekek 40%-a is kövérebb a kelleténél. Bár azt gondolhatnánk, hogy a nyár a szezonális gyümölcsök és zöldségek miatt megfelelő időszak lehet a helyes táplálkozásra, a kutatások mégis azt mutatják, hogy a szünidőben a gyerekek többletsúlyt szednek fel. Az elhízás és az egyéb táplálkozási problémák hátterében a túlzott só- és cukorfogyasztás, a helytelen zsírfogyasztás, valamint a mozgásszegény életmód áll. Nagyon fontos a kiegyensúlyozott étkezésre felhívni a figyelmet, hiszen ezzel egészségesebb generációk nőhetnének fel.

Fókuszban az esszenciális zsírsavak

Nagyon sokszor tévesen a szülők úgy gondolják, hogy egy kisgyermek elhízásának oka főként a túlzott zsírfogyasztás. Holott az emberi szervezetnek, és különösen a növekvő kicsiknek szüksége van zsírokra! A telítetlen zsírok közül a többszörösen telítetlen zsírok fogyasztása különösen fontos, mivel ezeket a szervezet nem tudja előállítani. Például az esszenciális zsírsavak (ómega-3 és ómega-6) jelentős szerepet játszanak a látás és az idegrendszer fejlődésében, a sejtfalak rugalmasságának fenntartásában, elengedhetetlenek a gyerekek megfelelő növekedéséhez.

Nem mindegy, hogy a fiatalok táplálkozásában milyen zsírok szerepelnek. 

A telített zsírsavakat csökkenteni kell az étrendjükben, hiszen azokat bizonyos mennyiségben egyébként is elfogyasztják húsokkal, tejtermékekkel, és növelni kell a telítetlen zsírsavak szerepét a táplálkozásukban. A transzzsírsavak fogyasztását pedig a teljes energiabevitel 1%-a alá kell szorítani! Zsírokból az energiabevitel 10–15%-a kell, hogy származzon, ennek figyelembevételével érdemes a finomított cukrokat és a só mennyiségét leszorítani az étrendben.


Teljes kiőrléssel a finom vonalakért

2020. július 02.

Fotó: pixabay.com

Megfigyelések kimutatták, hogy napi 40 gramm teljes kiőrlésű gabona bevitele fél kilogrammal csökkentheti az idő előrehaladtával jelentkező testtömeg gyarapodást.

Közel negyven évig, három generáción át vizsgálta egy amerikai kutatócsoport  a teljes kiőrlésű termékek egészségre kifejtett hatását. A megfigyelések kimutatták, hogy napi 40 gramm teljes kiőrlésű gabona bevitele fél kilogrammal csökkentheti az idő előrehaladtával jelentkező testtömeggyarapodást. Továbbá a Nestlé svájci kutatásai alátámasztották, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata is csökkenthető, ha tudatosan és következetesen teljes kiőrlésű gabonafélék kerülnek az asztalunkra.  Lényeges hangsúlyozni, hogy mindezek mellett akkor érhetünk el tartós sikereket, ha kiegyensúlyozott táplálkozáson és mozgáson alapuló életmódra is törekszünk. A most nyolc országban – köztük Magyarországon is – elindított Flat Belly, azaz Lapos has elnevezésű program épp erre kívánja felhívni a figyelmet.

Három generáción át tartó kutatás

Azok a felnőttek, akik teljes kiőrlésű ételeket, így például zabkását, gabonapelyhet, barna kenyeret, barna rizst, és teljes kiőrlésű gabonából készült tésztaféléket fogyasztottak, 10,1 százalékkal alacsonyabb belső szervek közötti zsírszövettel rendelkeztek, mint azok, akik ezeket táplálozásukból mellőzték. A bostoni egyetem Framingham Heart Study elnevezésű kutatása 1971-ben 5124 felnőtt bevonásával indult és a szakemberek három generáción át, egészen 2008-ig vizsgálták a teljes kiőrlésű termékek fogyasztásának hatását. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...909192...304