

Információk, érdekességek
A nyers kakaó – tele energiával
2020. december 17.
A kakaót nem véletlenül hívták a régi időkben az „istenek eledelének”… Életelixírnek, igazi kincsnek tartották, és többféle módon is felhasználták. A maják és az aztékok többek közt gyógyszerként alkalmazták, felismerve jótéteményeit, és tápláló, ízletes italt is készítettek belőle. Napjainkban a kakaót a „szuperélelmiszerek” közé soroljuk. Ugyanakkor érdemes figyelnünk arra, hogy a nyers kakaó különösen ajánlott a jó egészség megőrzése szempontjából. A nyers kakaó termékek többek közt jelentős immunerősítő, energizáló hatással rendelkeznek, és antioxidáns tulajdonságuk, vitamin- és tápanyag tartalmuk is magasabb a feldolgozott, finomított kakaókénál. Amellett a különböző formában fogyasztott nyers kakaó hangulatunkat is kedvezően befolyásolja.
A dél-amerikai eredetű kakaófa gyümölcse a jól ismert kakaóbab, de mi is pontosan a nyers kakaó? Erjesztett és szárított kakaómagot (babot) jelent, amelynek aromája a pörkölés fázisán való áthaladás nélkül is élvezhető, szemben pl. a csokoládégyártásban használt legtöbb kakaóbabbal. Amellett a nyers kakaó háromszor-négyszer magasabb antioxidáns tartalommal rendelkezik, mint a pörkölt változat. Bővelkedik olyan ásványi anyagokban is, mint a magnézium, foszfor, réz, kálium, valamint A, B1, B2, B6, B12, D és E vitaminban.
Hatóanyagok és jó közérzet
A nyers kakaó a teobromin nevű vegyületet (alkaloidot) tartalmazza, mely a kávéhoz hasonló, energizáló hatással rendelkezik. Hatóanyaga még a kakaóbabban lévő másik vegyület, a feniletilamin (PEA). Ez a triptofánhoz hasonló módon javítja a hangulatunkat (a szervezet szerotoninná alakítja át), és antidepresszánsként is számon tartják.
Tudtuk-e, hogy pl. a „szerelem első látásra” PEA csúcsot idéz elő a szervezetben?
A nyers kakaó így a kellemes közérzet tápláléka is lehet, de a fáradtság ellen is hat, magas magnézium tartalmának köszönhetően (500 mg/100 g),
Fogyasztása, feldolgozása
A rágható nyers kakaószem a legjobb! A hámozott kakaóbabot (vagy töretet) ugyanis lehet rágni, hiszen egészséges ropogtatni való. A nyers kakaóbab (raw cacao) egészben, törve vagy por alakban kapható, és halványabb színű, mint a jól ismert, feldolgozott kakaópor.
10 perces konyha: Piskóta egyszerűen a mikrobol
2020. december 14.
A 10 perces konyha talán legkurrensebb darabja a mikrohullámú sütőben elkészíthető piskóta, mely 10 perc alatt töltelékkel együtt kész van. Nem hiszed? Próbáld ki!
Hozzávalók:
3 tojás
4 evőkanál liszt
6 evőkanál cukor
3 evőkanál víz
2 evőkanál olvasztott vaj vagy margarin
Fél csomag sütőpor
3 evőkanál ecet (nem tévedés, ettől jön fel a sütid!)
A töltelékhez: Maradék bármilyen lekvár, vagy nutella, vagy amit megkívánunk
Elkészítés: Mindent alaposan összekeverünk egy műanyag tálban, és 6 percre maximumon a mikróba tesszük. Miután lejárt a 6 perc, egy picit hagyjuk benne. Szép magasra meg fog nőni.
Olajjal kikent műanyag, vagy szilikonos tortaformában csodaszépre süthetjük!
Néhány kilogramm fogyás csökkentheti a cukorbetegség kockázatát
2020. december 09.

Kisebb életmódváltoztatások, köztük két-három kilogrammnyi súlycsökkenés, a fizikai aktivitás növelése mintegy felére csökkentheti a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát egy nagyszabású brit kutatás szerint.
A nyolc éven át folyó Norfolki Cukorbetegség-megelőzési Tanulmány (NDPS) eredményeit a JAMA Internal Medicine című tudományos folyóiratban ismertették a kutatók, akik több mint 1100 prediabéteszes (cukorbetegséget megelőző állapot) embert vontak be kutatásukba.
Az Exeteri Egyetem közleménye szerint ez volt a legnagyobb diabéteszmegelőzési kutatás a világon az elmúlt 30 évben.
A kutatásban egyszerű életmódbeli változtatásokat vizsgáltak, amelyek segítették az embereket a csekély súlycsökkentésben, fizikai aktivitásuk növelésében. Fontos volt, hogy ezek a változások legalább két évig tartsanak és a súlycsökkentést ne kövesse súlygyarapodás.
“Örülünk az eredményeknek, mivel eddig senki sem volt nagyon biztos abban, hogy egy életmódprogrammal megelőzhető a kettes típusú cukorbetegség az általunk tanulmányozott prediabéteszes populáció körében, mivel nem folyt olyan klinikai vizsgálat, amely ezt megmutatta. Most kimutattunk egy jelentős hatást a kettes típusú cukorbetegség megelőzése terén, és nagyon optimisták lehetünk azzal kapcsolatban, hogy még egy szerény súlycsökkenés és a fizikai aktivitás növelése is nagy hatással van a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatára” – mondta Mike Sampson, Norfolki és Norwichi Egyetemi Kórház (NNUH) konzultánsa, a program fő koordinátora.
A kakaó flavonoidjai fokozhatják az agy oxigénellátását
2020. december 07.
A kakaó flavonoidjai egészséges felnőtteknél fokozzák az agy oxigénellátását, ezzel javítják a kognitív teljesítményt egy új amerikai kutatás szerint.
Jobb eredményeket mutattak a gondolkodást igénylő, bonyolult feladatok megoldásában azok a résztvevők, akik előtte kakaóflavonoidokat fogyasztottak – derült ki az Illinois-i Egyetem honlapján megjelent kutatásból.
A kutatók olyan felnőtteket kértek fel, akik nem dohányoztak, nem volt tudomásuk agyi, szív- és érrendszeri, valamint légzőszervi betegségükről.
A 18 résztvevőt két szakaszban tesztelték, az egyik előtt flavonoidokban gazdag, a másik előtt feldolgozott, nagyon kevés flavonoidot tartalmazó kakaót kaptak. Se a résztvevők, se a kutatók nem tudták, mikor melyik kakaót fogyasztották.
Mintegy két órával a kakaó fogyasztása után a résztvevők öt százalék szén-dioxidot, vagyis a normális érték körülbelül százszorosát tartalmazó levegőt lélegeztek be, amivel azt szokták vizsgálni, hogyan reagál az agy érrendszere erre a kihívásra.
A szervezet erre jellemzően úgy válaszol, hogy növeli az agy vérellátását, ami több oxigént jelent, és lehetővé teszi, hogy az agy több szén-dioxidtól tisztuljon meg – mondta el Gabriele Gratton, az egyetem professzora.
Funkcionális közeli infravörös spektroszkópia (NIR-spektroszkópia) eljárással megmérték a homlokkéreg oxigénellátottságát. Ez az agyi terület kulcsszerepet játszik a tervezésben, a viselkedés szabályozásában és a döntéshozatalban is.
A kutatók emellett bonyolult feladatok elé állították a résztvevőket, ahol időnként ellentmondásos vagy egymással versengő utasítások között kellett eligazodniuk.
Mi micsoda? A tápióka, manióka, kasszava, vagy cassava
2020. november 19.
Hívhatjuk még maniókának vagy kasszávának is, ugyanazt jelenti! Mégis mi ez a növény féle? Semleges ízvilágú növény Afrika trópusi részein honos és a reformtáplálkozásban hatalmas szerepe van. Listzje, levele egyaránt használatosak a tudatosan táplálkozó konyhájában.
Honnan származik?
A tápióka végülis egy feldolgozott forma, a manióka gyökérből nyert keményítő. Ez a semleges ízvilágú növény Afrika trópusi részein honos. Az afrikai országokban alapélelmiszerként tartják számon, az éhezők megmentője. Elsőként a maják kezdték el termesztését és a ma is használatos gyökerét használták fel. Ma már szinte minden trópusi vidéken megtalálható. Közel 160 faja ismeretes, amelyet sokoldalúan hasznosítanak. Brazíliában kaucsukot nyernek belőle, Afrikában egy zselészerű anyagot, a fufut készítik belőle, az indiánok pedig erjesztett itallá alakítják.
Mit tartalmaz?
A Föld éhező lakosságának napi tápláléka, úgy mint Európában a burgonya vagy Ázsiában a rizs. Levele nagy mértékben tartalmaz fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat. A gyökér kevesebbet tartalmaz ugyan, de így is fontos táplálék.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...848586...304

