

Információk, érdekességek
Minőségi fehérjék és tiltólistás élelmiszerek – receptekkel
2021. március 15.
Télen és tavasszal születik a nyári test – szokás mondani. Ahhoz, hogy idén sikerrel formálódjunk a strandszezonra, érdemes betartani néhány alapvető étkezési tanácsot. A Gallicoop szakértői szerint fontos, hogy a mindennapi szénhidrát egy részét jó minőségű fehérjével helyettesítsük, és kerüljük a tiltólistás termékeket. Hogy miért?Miért ellenség a kenyér és a cukor?
Az elhízás egyik fő oka a finomított szénhidrátban gazdag ételek mértéktelen fogyasztása. A fehér kenyér a túlzott szénhidrátmennyiség mellett rengeteg adalékanyagot is tartalmaz, ami méreganyagként csapódik le a szervezetben, s raktározódik el a zsírsejtek közé. A fehér kenyér lassan laktat, kalóriaadagolásban viszont annál gyorsabb. Számos reménytelenül küszködőnél a kenyér elhagyása gyors fogyáshoz és energikussághoz vezet. Hasonló a helyzet a cukorral, ami elsősorban kalóriadús mivolta, s a hormonrendszerre gyakorolt negatív hatása miatt tiltólistás. A cukor zavart okoz a szervezet finomra hangolt hormonháztartásában. Ez a korral előrehaladva az optimális anyagcseréért felelős pajzsmirigy kimerüléséhez vezet, ami egyenes út az elhízáshoz. Emiatt kell hanyagolni a két tiltólistás anyagot.
Miért kerüljük a méreganyagokat?
Hosszútávon elhízáshoz vezetnek a feleslegesen elfogyasztott adalékanyagok, méreganyagok és az alkohol is. A máj nem képes mindennel megküzdeni, ezért a le nem bontott méreganyagokat a szervezet a zsírsejtek közé száműzi. A zsír védi a szerveket a méreganyagok pusztító hatásától, ezért a szervezet jobban fog ragaszkodni a hájhoz, ha több méreg található a szervezetben. Ezektől masszázzsal, szaunával, izzadással szabadulhatunk meg, de a legjobb, ha eleve csökkentjük fogyasztásukat. S hogy mi hemzseg feldolgozhatatlan mérgektől? Az üdítők, az energiaitalok, a cigaretták, tartósított élelmiszerek, chipsek és társaik. A méreganyagok igénybe veszik a májat, ami szintén táplálkozik pajzsmirigy hormonokból, minek következtében az anyagcseréhez kevesebb pajzsmirigy hormon marad, s lassul az emésztés.
Miért fogyasszunk több fehérjét?
A fogyókúrás étrend minimum negyedét kell kitennie a fehérjebevitelnek. A fehérjék legfontosabb feladata az izomépítés, emellett nem tudnak zsírrá alakulni, viszont ugyanolyan laktatóak – ha nem laktatóbbak –, mint a zsírrá alakuló szénhidrát. A legideálisabb fehérjeforrás a grillezett pulykahús, hiszen zsírban szegény, teljes értékű fehérje. A Gallicoop termékei minőségi húsok, melyeket sikerrel alkalmazhatunk a kilókkal folytatott harcok során. A pulyka végtelenül variálható, változatosan fűszerezhető, ezáltal nem lehet megunni még egy monoton diétában sem. Emellett biztosíthatjuk a fehérjét hal, sajt, joghurt formájában, de választhatunk a hüvelyesek közül is: a bab, a zöldborsó, a szója és a lencse szintén kiváló fehérjeforrás.
Az ízületek sem bírják a túlsúlyt!
2021. március 10.

A test működésére, különösen a mozgásra és a jövőbeni életkilátásokra nem jó hatású a hosszan tartó és nagymértékű testtömeg-növekedés. Gyógytornászként ismerem mind a mozgásszervi, mind a belgyógyászati kockázati tényezőket és panaszokat, amelyeket a túlsúly okozhat, de most talán a mozgásbeli és az aktivitással kapcsolatos tünetek kerülnek inkább előtérbe, hisz a mindennapi életminőséget határozzák meg.
A túlsúly nagy terhet ró az ízületekre, leginkább a csípő, a térd és a gerinc terhelését növelve. A testsúly növekedése (már 3-5 kg túlsúly is) mindennap pluszmunkát jelent az izmoknak és ízületeknek, ami a szalagok és az ízületi tok megnyúlását, a szerkezet gyengülését eredményezi. A nyomás hatására a porcok kopása is felgyorsul, ehhez párosulhat a test szimmetriájának megváltozása, és a testtartás változása miatt kialakuló káros hatások együttese.
Mind a terhelhetőség, mind a mozgékonyság csökken, ami a testben zajló vér- és nyirokáramlás megváltozását jelenti. A vér szállítja az oxigént, a nyirokfolyadék pedig a káros anyagokat választja ki a testből. Érthető hát, ha a mozgás csökkenésével és a zsírtömeg növekedésével pangás alakul ki a szervezetben, ettől egyenes út vezet a megbetegedéshez.
A hormonháztartás felborulása, légzőszervi, szív- és keringési panaszok a velejárói. Erre az útra kerülve a kezelések egész csomagja szükséges már ahhoz, hogy visszakaphassa valaki elvesztett egészségét és anyagcsere-működésének egyensúlyát.
Ha már a túlsúly felrakódott, nézzük, mit tehetünk azért, hogy szépen lassan megszabadulhassunk a nyomasztó kilóktól.
• Nagyon fontos a terv kidolgozása. Szükséges a program előtt tisztázni, hogy mekkora súlytól és mennyi idő alatt szeretnénk megszabadulni. A túlzásba vitt fogyókúra csak ront az állapoton, teljesen megzavarja az egyébként is rosszul működő testet! A hosszú távon elért túlsúlycsökkenés stabilabb eredményt hoz, lelkileg is könnyebb alkalmazkodni a változásokhoz!
• A mozgási és a táplálkozási terv legyen mindig egyénre szabott. Segíthetnek ugyan általános érvényű tanácsok, különböző, már bevált praktikák, de mind a kiváltó ok, mind az elhízás mértéke és a közben felmerülő akadályok is változók egyénenként, így sikeresebb a személyre szabott program használata.
• A mozgást az alapoktól kell elkezdeni, attól függően, hogy mekkora túlsúlytól kívánunk megszabadulni. 5 kg feletti súlytöbblet esetén a térdet, csípőt csak megfelelő pozíciókban és szakszerű ízületvédelemmel lehet tornáztatni. Könnyed séta vagy gyors gyaloglás szerepelhet a tervben, de futás vagy kocogás nem ajánlott.
• Először az alsó végtagok megerősítése a cél, a testtartást és a testfélszimmetriát szigorúan rendezni kell! A terhelést fokozatosan szükséges felépíteni. Az első mozgásprogram csak a stabilizálóizmok megerősítéséből állhat, és olyan keringésfokozó, úgynevezett „kardio”-gyakorlatokból, amelyek nem terhelik az ízületeket. Boka- és/vagy térvédő (-rögzítő) használata csak akkor ajánlott, ha kisebb terhelésre is jelentkezik panasz, mert az ilyen passzív eszközök elveszik az izmoktól a mozgás energiáját, ettől nem fejlődik kellően az adott terület. Mindenkinek ki lehet találni olyan gyakorlatsort, amelytől fejlődik az izomzata, csökken a túlsúlya, több fronton is beindul a mozgás és a keringés, és merev rögzítők sem szükségesek.
Grillezzünk rossz időben is!
2021. február 21.
Az egyik leghangulatosabb szabadtéri program a közös grillezés. Amíg csak tart a kellemes idő, sütögethetünk kinn, de akkor sem kell lefújni a tervezett baráti, családi találkozót, ha a változékony őszben hirtelen lehűlne az idő. Grillezzünk minőségi magyar Gallicoop pulykahússal a konyhában!
Miért szeretjük a grillen sült ételeket?
Mert egyszerűen sokkal finomabbak és egészségesebbek: a faszéntől füstös aromát kapnak, a pácoknak köszönhetően izgalmas ízorgiákat alkothatunk és gyorsabban elkészülnek – így jobban megőrzik a tápértéküket. A húsokon pedig az intenzív hő hatására rövid idő alatt roppanós kéreg alakul ki, ugyanakkor belül szaftosak maradnak.
Miben tér el a beltéri grill a szabadban sütéstől?
A füstös ízélmény az egyetlen, ami nem köszön vissza, ha a lakásban grillezünk, minden más ugyanaz. Cserébe viszont időt spórolhatunk, hiszen csak egy gombot kell megnyomni a grillfunkcióhoz. És kárpótol, hogy nem függünk az időjárástól, illetve, hogy a minimális füst és a jobb hőszabályozás miatt, kevesebb rákkeltő anyag kerül a szervezetünkbe.
Fontos konyhatechnikai különbség, hogy a beltéri grillezésnél pont fordítva sütünk, mint szabad tűzön: először lassan hevítjük és puhítjuk az ételt, majd a végén „tesszük” rá azt a bizonyos kérget. (Szabadtéren épp ellenkezőleg.)
Hogyan válasszunk sütőt?
Két típusa van: a nyitott grillsütő és a kontakt grill. Az előbbi működése jobban hasonlít a szabadtéri sütőkéhez, és a benne készült ételek íze is közelít hozzá. Egyes típusok le is fedhetők, így a konyhánk biztosan tiszta marad. A kontakt grill ugyanakkor kisebb helyen elfér és gyorsabban kész benne az étel, mert két oldalról sül benne egyszerre, nem kell forgatni. Viszont a nagy víztartalmú ételek eleinte inkább párolódni fognak, mint sülni.
Másként kell pácolni a beltéren grillezett az ételeket?
Nem, nincs különbség. Ugyanazokat a pácokat a használhatjuk, és ugyanúgy a sütés előtt legalább két órával tegyük bele az ételeket a pácba, de a legjobb, ha még a sütés előtti napon.
Édesítőszerek – a tudatos étrend fontos alkotóelemei
2021. február 21.

Az édesítőszerek manapság már a mindennapjaink részét képezik: édességekben, süteményekben, üdítőkben, a legkülönbözőbb élelmiszerekben, étrend-kiegészítőkben, sőt még gyógyszerekben is találkozhatunk velük. Édes ízt sokféle természetes és mesterséges anyag, vegyület kölcsönözhet ételeinknek, amelyek szerkezetük és tulajdonságaik alapján különböző csoportokat alkotnak.
Cukrok
Az édes vegyületek legismertebb képviselői a cukrok, amelyeknek az őket felépítő szerkezeti egységek száma alapján két fő csoportja van: a monoszacharidok (glükóz, fruktóz, galaktóz), illetve az ezek összekapcsolódásából kialakuló diszacharidok (szacharóz, laktóz, maltóz). Elsőként ezeket az édes vegyületeket ismerte meg az emberiség, a köznyelvben használt nevük (lásd: táblázat) természetbeni előfordulásukra utal.
Az egyik legjelentősebb monoszacharid, a glükóz (szőlőcukor) nevéből származik a glikémiás index (GI) kifejezés is, amely mérőszám azt mutatja meg egy 0-tól 100-ig terjedő skálán, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel az emberi szervezetben és emeli meg a vércukorszintet. Az összehasonlítás alapjául a glükóz szolgál, amelynek GI-értéke egyezményesen 100. Az alacsony glikémiás indexű ételek szénhidráttartalma lassan szívódik fel, és nem emelik meg nagymértékben a vércukorszintet, míg a magas glikémiás indexű ételek esetében ez fordítva van.
Az ételek GI-értékét befolyásolja az elkészítés módja is: a darálás, főzés gyorsítja a szénhidrátok felszívódását. A cukrok GI-értéke nagyobb az édesítőszerekéhez képest, ezért diéta, valamint cukorbetegség esetén fogyasztásukat korlátozni kell. A cukrok lebontása már a szájban elkezdődik: az itt található baktériumok (például Streptococcus mutans) belőlük különböző, a fogzománcot károsító savakat állítanak elő, ami fogszuvasodáshoz vezethet.
Az édes vegyületek édességi foka egy meglehetősen szubjektív mérőszám, aminek összehasonlítási alapja a közismert kristálycukor (másnéven: nádcukor, répacukor, szacharóz), amelyhez tartozó érték 1. Mint ahogyan az a táblázatban is látható, a mesterséges és természetes édesítőszerek édességi foka messze meghaladhatja a szacharózét, ezért azokból sokkal kisebb mennyiség alkalmazása is elegendő lehet.
A fogkímélő cukoralkoholok
A cukrokon kívül használt egyéb édes anyagok egyben élelmiszer-adalékanyagok is, ezt jelölik a táblázatban is látható E-számok. Ezek egy csoportját a cukoralkoholok képezik (szorbit, mannit, maltit, laktit, xilit, eritrit), amelyek elnevezése a szerkezetükben található számos alkoholos hidroxilcsoportból származik. Ezek a vegyületek alacsony glikémiás indexűek, a vércukorszintet nem emelik meg jelentősen, így például reformélelmiszerként a diétás étrend fontos részét képezhetik. Édességi fokuk a cukrokéhoz hasonló.
Hogyan fűszerezzek? A csirke
2021. február 18.
Csirke fűszerezés kisokos, plusz két klassz csirke recept - egy klasszikus és egy kicsit szokatlanabb finomság, na és a csirke elkészítésének konyhatrükkjei. A csirke az egész világon a legtöbbet használt húsféle, minden nép ízvilágába kiválóan illeszkedik.
A csirke elég semleges ízű hús ezért sokféle fűszerezést elbír. Van néhány alapvetés, amit érdemes tudni róla.
- Szereti a pácolást, vagyis ha állni hagyjuk a fűszerekkel egy ideig.
- Ha túl lassan készül, esetleg száraz és rágós lehet (természetesen vannak lassúfőző edények, eljárások, amikkel mégis finom marad)
- Egyben és részeire szedve is kiválóan elkészíthető, mivel az egyes részek sütési/főzési ideje közel azonos, így nem kell trükközni azért, hogy minden része átsüljön.
- Előfőzés után is süthető
Ki lehet próbálni számtalan párosítást, nagyon nem tudunk mellényúlni. Jó tulajdonsága,hogy nem igényel komoly és időigényes előkészítést- alapos mosás, igény szerint a bőr eltávolítása és megtisztítása után már fűszerezhető is. A fűszereket rászórhatjuk közvetlenül a húsra is de akár olivaolajjal, vagy citursfélékkel, alkoholos italokkal egy kencét készítve bemaszírozhatjuk vele a húst.
Milyen fűszerek illenek általában a csirkéhez?
Bors, majoranna, oregano, bazsalikom, fokhagyma, vöröshagyma, rozmaring. Ezek a magyar klasszikusok de nagyon jól illik hozzá a kínai, indiai, thai vagy a mexikói ízvilág is.
Kísérletezz, csak a képzeleted szabhat határt!
Milyen egyéb ízesítőket használhatsz a csirkéhez?
A mustár, ketchup mint alapízesítők egy kis fűszerrel nagyon feldobják például a csirkecombot. Emellett finom pácot készíthetsz szójaszósz, balzsamecet, fűszerezett ecetek, olivaolaj vagy citromlé felhasználásával is!
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...828384...304


