sub

Információk, érdekességek

Nyáron étkezzünk egészségesebben!

2021. július 06.

A nyári időszakban, amely – terményeivel és időjárásával – a könnyű és egészséges táplálkozásra ösztönöz, mégis lehetnek problémák.

Ne kezdjünk egyoldalú vagy túl megszorító diétába!

Különben a szervezet a lehető leggyorsabban az „üzem – anyag” keresésébe fog, és proteinekre „vágyik” az izomzat megtartásához, gyarapodásához. A szigorú diétával csak több izmot, mint zsírt veszíthetünk. Másik kockázat: az ételmegvonások miatt a gyakoribb éhségérzet és nassolási vágy megjelenése. Ahhoz, hogy elkerüljük ezeket a buktatókat, fogadjuk meg a dietetikusok jó tanácsait: nem kell sokkal kevesebbet enni, hanem jobban, átgondoltabban, továbbá többet kell mozogni, ami lehetővé teszi az izomtömeg megőrzését és a kalóriafogyasztás növelését. A nassolás, a sok édesség emésztési problémákat okozhat.

A táplálkozási szokások felülvizsgálása

Ami a célhoz vezet, az nem a kalóriák számolgatása, sem pedig az elfogyasztott étel szinte grammonként történő méricskélése. Az elsők közt mellőzzük a cukrot és az alkoholt! Nincs bennük tápanyag, viszont sok üres kalóriát tartalmaznak. De ha már egyszer elértük a kívánt fogyást, egy keveset megengedhetünk magunknak belőlük – az élvezet kedvéért…

Emellett csökkentsük a zsír mennyiségét ételeinkben, de ne töröljük teljesen. Sütéskor-főzéskor törekedjünk a kevés növényi zsírral történő vagy zsírmentes elkészítési módokra. A túlzott zsírfogyasztás megterheli az epeműködést. Párolt hal, főtt/párolt zöldség bővebben szerepeljen a menünkben, továbbá profitáljunk a szezonális zöldségekből gyümölcsökből. De vigyázat, van, akinek a nyers zöldség okoz emésztési problémákat!


Az étkezés misztikája: Isten orvosságai lennének a zöldfélék?

2021. július 04.

Amire hasonlít, arra hat? Igen, és nem ... Mindenesetre érdekes megfigyelni, hogy az adott zöldségek, ételek, növények formája árulkodó lehet arra, hogy melyik szervünkre hatnak. A cikk nem tényeket, inkább érdekességeket tartalmaz, helyén kezeljük!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A következő cikk egy gyógyszerésznőtől. Pontosan ismeri a szervezet és az azt tápláló anyagok működését, mikéntjeit. Isten még mielőtt az embert megteremtette volna, mindent biztosított részére! Elválasztotta a sós vizet az édestől, alkotta a szárazföldeket, ültetett kerteket, állatokat és halakat teremtett. Isten adott egy óriási nyomravezető segítséget, hogy az ennivalók hogyan segítenek a testrészeinken.                            
Az alábbi felsorolás nagyon hatásos, ha nyersen fogyasztjuk Isten patikájából való orvosságok. Nem kérdés mit kell fogyasztanod, a teremtés tökéletes, Isten kegye, hogy minden egyértelműen adva van számunkra.

Sárgarépa
Egy szelet sárgarépa úgy néz ki, mint egy emberi szem. A pupilla, az írisz, a sugárirányú vonalak úgy néznek ki, mint az emberi szem. És IGEN, a tudomány ma már tudja, a sárgarépa nagyszerűen feljavítja a szem vérkeringését és működését.

Paradicsom
A paradicsomnak négy kamrája van és piros. A szívnek négy kamrája van és piros A kutatások azt mutatják, hogy a paradicsomok tele vannak lycopine-okkal amik igazi táplálék a vérnek és a szívnek. (lycopine: antioxidáns, hatása erősebb a C -vitaminnál, lassítja a sejtek öregedését)

Szőlő
A szőlők fürtökben lógnak, formájuk, mint egy szív. A szőlőszem olyan, mint egy vérsejt, a mai kutatások szerint a szőlő élénkíti a szívet és a vért.

Dió
A dió olyan, mint az agy, jobb és bal félteke, a kisagy és a nagyagy. A gyűrődések és a behajtások olyanok, mint az agykéreg. Tudjuk, hogy a dió jelentősen segíti az agyműködést.


Pioppi-diéta: a hosszú élet titka?

2021. július 03.

Fotó: 123rf.com

Pioppi, a kis dél-olaszországi település nevét adta egy mediterrán diétához, amely sokak szerint „szuperegészséges” étrendet fed.  Olaszország déli vidékein ősidők óta hasonlóan táplálkoznak, ami Pioppi lakosainak az átlagosnál 10 évvel hosszabb élettartamot kölcsönöz. Így nem árt jobban megismernünk táplálkozási szokásaik részleteit.

 A Pioppi nevű kis halászfalu Nápolytól délre fekszik, alig 300 fős lélekszámmal. Lakosai évszázadok óta különösen hosszú ideig élnek, és ami a lényeg, jó egészségben! Bár más földközi-tengeri falvak népe is hasonló életmódot folytat, illetve a földrajzi adottságokat táplálkozásában is kihasználja, Pioppi és diétája lett ismert, ami Ancel Keys amerikai tudósnak köszönhető. A táplálkozáskutató nyugdíjaztatása után odaköltözött, és 100 éves korában halt meg (felesége, Margaret, 97 évesen)…

Az ő mediterrán diétával kapcsolatos vizsgálódásaira alapozta későbbi tanulmányait Aseem Malhotra kardiológus, akinek meggyőződése, hogy a délolasz konyhát követve és az életmód megváltoztatásával számos egészségügyi probléma elkerülhető. Így többek közt a diabétesz, az elhízás, a szív-és érrendszeri betegségek, a rák

A hosszú élet titka

Pioppi lakói semmilyen erőfeszítést nem tettek annak érdekében, hogy sokáig fiatalosak maradjanak, és jó formában, hosszú ideig éljenek. Egyszerűen a természettel összhangban élnek és táplálkoznak. A tengerpart idilli környezete elősegíti a jó közérzetet és kedélyállapotot, a vidék pedig bőségesen kínálja a gyümölcsöt, zöldséget, nem megfeledkezve az olívaolajról. Ha ezek az elemek nem mindig képezik napi étrendünk részét, a Pioppi-diéta ösztönözhet arra, hogy úgy táplálkozzunk, mint az ottaniak, vonalaink megőrzése és az öregedés késleltetése érdekében. Íme az étrend főbb összetevői és fogyasztásuknak szabályai, melyeket javasolt betartani a hosszú élet reményében!

A Pioppi-diéta 10 ajánlott szabálya  

Merítsünk ihletet az olasz halászok táplálkozásából, lehetőleg helyi/hazai zöldségeinket, gyümölcseinket felhasználva, saját ízlésünk szerint. Ez a legjobb módja e diéta hosszú távú alkalmazásának.


Van megoldás a gyermekek elhízásának problémájára!

2021. június 26.

Fotók: pixabay.comTúlsúlyproblémákkal küzd a gyermeke? Gondoljon pajzsmirigy problémára, genetikai defektusra is! Például a Prader Willi szindrómát gyakran falánkság néven szokták emlegetni, mert jellemző tünete a fékezhetetlen étvágy. Dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermekendokrinológusát kérdeztük.

A gyermekkori elhízás előfordulása 2010 óta stabilizálódni látszik hazánkban, átlagosan azonban még mindig minden negyedik gyermek túlsúlyos vagy elhízott, és az arány jelentős régiós különbségeket mutat

Már gyermekeknél is probléma a súlyos elhízás!
Ennek előfordulása gyermekkorban átlagosan több mint 2 százalék (elhízásnál a BMI 30 kg/m2 feletti). Amennyiben ezt az arányt visszavetítjük a legutóbbi népszámlálás eredményeire, akkor a legóvatosabb becslés szerint is hazánkban ma körülbelül 20 ezer súlyosan elhízott gyermek él, ez nagyjából megfelel Hatvan város teljes lakosságának. A súlyos elhízás előfordulása összefügg a család szociális és gazdasági helyzetével, így nem meglepő, hogy a legmagasabb előfordulási arányokat Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön találtak – olvasható a közleményben.
Mivel az elhízás kezelése igen összetett, több szakember együttműködését igénylő feladat! Az elhízás, különösen a súlyos elhízás, már gyermekkorban is számos krónikus megbetegedés kockázatát növeli (a cukorbetegség 4,5-5,5 szeres kockázat, a magas vérnyomás, depresszió előfordulása is gyakoribb).


Hagymalekvár bevált házi recept - a rák ellen és a fogyásért (Hatóanyagokkal és extrákkal)

2021. június 26.

A hagymalekvár kitűnő étel sültek, grill ételek, zöldségek mellé. Korábban a hagymalekvár a szegények étele volt, mára már az elit éttermek kínálatában szerepel, mint elegáns, kulináris külölegesség: Steak hagymalekvárral; libamáj/ kacsamáj hagymalekvárral. Nem csak finom, de egészséges is a hagymalekvár.  

India egyes vidékein a hagyma nem tartozik a konyha alapvető növényei közé, fogyasztásáról azt tartják, hogy a lelket tisztátalanná teszi. Így minden ételből kihagyják.

Az arab világban pont az ellenkezője dívik, a hagyma jelképként szolgál, és bőséggel teszik az ételekbe, néha minden olyan hagymás, hogy alig bírunk belőle enni. Ha azonban sokat fogyasztunk belőle, gázokat okoz a belekben, ezt néha elég kényelmetlen elviselni.

A magyaroknál a hagyma fogyasztása tradíció, Makó hagyományosan hagymatermő vidék. A házias ételek mindegyikében szinte ott a hagyma, majdnem minden recept azzal indul, hogy egy nagy fej hagymát vágj apróra és ... 

Európában a németek kedvelt savanyú hagymája és hagymás burgonyasalátája ismert, a csehek is kedvelik, de franciák talán a leghíresebbek hagymás receptjeikről, gondoljunk csak a hagymalevesre. (Itt van egy bevált recept hozzá >>)

A hagyma védi az ereket és flavonidokat tartalmaz

A britek azonban ennél is tovább kutattak. A brit élelmiszeripari kutatóintézet munkatársai a flavonoidok közül a quercetint vették górcső aá, mely legnagyobb számban - az almán, és a vörösboron kívül - a hagymában van jelen. A quercetinről kimutatták, hogy fogyasztásával megelőzhetők az érfalak gyulladása, de hamar lebomlik a szervezetben, és a vérben nem található meg. Az érfalak gyulladása károsítja az érfalakat, mely szívbetegséghez és stroke-hoz vezethet. A vizsgálat rávilágít arra, miért csökkenti a kockázatot a gyümölcsök és zöldségfélék  - sőt konkrétan a hagyma - fogyasztása.

A kutatók azokat a vegyületeket vizsgálták, amelyek a quercetin bomlása után keletkeznek. Ezek a vérben is megtalálhatók, és ténylegesen érintkeznek az emberi szövetekkel. A vegyületeket az emésztés során keletkezetthez hasonló koncentrációban az erek belső faláról vett sejtekhez adták. Kiderült, hogy a legerőteljesebb hatást a 100-200 gramm hagyma elfogyasztásának megfelelő mennyiségű hatóanyag váltotta ki.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...777879...304