sub

Információk, érdekességek

Az evészavarok összefüggnek az érzelmekkel?

2009. szeptember 13.

Az étkezés korántsem azonos a táplálkozással, a létfenntartáshoz szükséges „üzemanyag” felvételével.

 

 

Evési szokásainkban hangulatunk, lelkiállapotunk, érzelmi szükségleteink tükrözõdnek. A hétköznapi nyelvi fordulatok megmutatják, milyen szoros kapcsolatban áll az evés a szeretettel. A kedves, mosolygós, gügyögõ kisdedet „ennivalónak” találjuk, szerelmünket „édesemnek” szólítjuk, s tudjuk, hogy a „férfi szívéhez gyakran a gyomrán keresztül vezet az út”.


Rákkeltõ anyagok a mézben?

2009. szeptember 09.

Vannak olyan paraméterek, amelyek jelzik, hogy hõkezelésen esett át a méz, ami hamisításra is utalhat.

 

 

Az elmúlt 1,5-2 évben megsokszorozódtak a mézzel kapcsolatos vizsgálatok, miután rendszeresen hallani, hogy a hamisítás elterjedt, hiszen ez egy jó üzlet – mondta el Süth Miklós fõállatorvos, szakállamtitkár.


Adóztatással az elhízás ellen

2009. szeptember 03.

A gyorsételek és üdítõk megadóztatásával harcolnának a gyermekkori elhízás ellen Amerikában.

 

 

A gyorsételek és üdítõk megadóztatásával és a befolyó pénz zöldségekre és kerékpárutakra fordításával harcolnának a gyermekkori elhízás ellen egy amerikai tanulmány szerzõi. Az amerikai független Orvosi Intézet és Országos Kutatási Tanács által készített jelentés egyúttal azt is javasolta, hogy a helyi és állami kormányzat korlátozza a televíziózás és a videójátékok idejét az iskola utáni programokban, követelje meg az éttermektõl a kalóriaérték feltüntetését az étlapon, valamint tegye nyitottá az iskolai játszótereket és sportpályákat a közösségek számára.


Nutrigenomika: A táplálkozástudomány új útjai

2009. augusztus 30.

Mire alkalmazható a géntechnológia a táplálkozás – és élelmiszer-tudomány területén?

 

 

Ma még távolinak tûnik az az idõ, amikor majd egészségügyi rutinvizsgálatnak számít vérképünk és a genetikai-profilunk összevetése, de ha mindez valóra válik, az egyben új alapját képezheti a gyógyításnak, s ezen belül a táplálkozási terápiáknak is. Genetikai örökségünk születésünkkor már adott, és az abban kódolt információk jelentõs része – mint pl. a szemünk vagy a hajunk színe – érvényre jut. Fontos azonban tudni, hogy számos betegséggel kapcsolatban genetikailag csak a hajlamunk meghatározott, és rajtunk is múlik, hogy kialakul-e kóros állapot.


Edd magad egészségesre!

2009. augusztus 19.

Nincs mit szépítgetni: gyerekeink jelentõs százaléka túlsúlyos. Nem helyesen pufók, hanem túlsúlyos vagy elhízott.


Ma Magyarországon száz gyerekbõl tizenöt kövérnek számít. Egyre több óvodás, kisiskolás küzd meg nap mint nap a testére, lelkére nehezedõ túlsúllyal.  Talán senkit nem lep meg az az információ, miszerint a globális fejlõdés hatására az utóbbi évtizedekben nagyon lassan, de csökken bolygónkon az olyan térségek száma, ahol alultápláltság sújtja a gyerekeket. A civilizált országokban manapság a túltáplálás mellett a mozgásszegény életmód a jellemzõ, aminek eredményeként a gyermekek egynegyede túlsúlyos.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...235236237...277