sub

Információk, érdekességek

Ételintolerancia - a diéta segít

2013. február 10.

Ételintolerancia Puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle bélproblémákkal százezrek küszködnek Magyarországon is, próbálva ilyen-olyan tüneti kezeléssel enyhíteni panaszaikat. A gasztroenterológiai kutatásokban egyre inkább előtérbe kerülnek az ételintolerancia vizsgálatok, amelyek révén olyan tünetekre tudnak a szakorvosok magyarázatot adni, amelyeknek az okát a korábbi kivizsgálások nem találták meg. Ha bebizonyosodik a betegség, azon gyógyszer nélkül, megfelelő diétával segíteni tudnak.

Sok ember jár orvosról-orvosig évek óta emésztési panaszai miatt, esik át számos emésztőrendszeri vizsgálaton, ám nem találnak nála kimutatható betegséget, mivel a puffadásos, székrekedéssel vagy hasmenéssel, máskor gyomorfájdalmakkal, étvágytalansággal járó tünetek mögött nincs szervi elváltozás. Az orvosi szakirodalomban néhány éve bukkantak fel azok a hipotézisek, amelyek szerint ételintolerancia is állhat a gyötrő panaszok mögött.


Mit egyek edzés előtt és után?

2013. február 07.

Az alakformálás és a jó erőnlét kulcsa a mozgás, ennek pedig alappillére a megfelelő táplálkozás. Ennek révén tudja ugyanis újjáépíteni magát a testünk, valamint méregteleníteni. Mit érdemes edzés előtt és után enni az optimális teljesítményért?

Összetett szénhidrátok
A szénhidrátok igen fontos szerepet játszanak azok életében, akik rendszeresen sportolnak, hiszen az edzések alatt ebből fedezi a test az energiaszükségletét. Leegyszerűsítve, kezdetben a vércukrot használja fel szervezetünk, majd kb. 40-50 perc után a keringő zsírsavakat és végül a májban, izomban lévő glikogénkészletet mozgósítja.


Friss zöldség egész télen át?

2013. február 06.

Tévhit, hogy a zord téli napokon nélkülöznünk kell a kertből, erkélyládából származó friss zöldségeket. Persze, a nagy tápanyagtartalmú, tápláló gumók és gyökerek nagyobb részét a tenyészidőszakban kell megtermelnünk, a télen szedhető zöldségek inkább kiegészítésként, vitamin-pótlásként jöhetnek szóba.

A homokban eltett répa, krumpli, cékla és társaik a tárolás közben hétről-hétre sokat veszítenek beltartalmi értékükből, ezért is kaphatnak fontos szerepet a télen szedhető zöldségek – vitamintartalmuk ugyanis szinte változatlan. A télen szedhető zöldségek vad változatai szinte kizárólag úgynevezett téli egy- vagy kétéves növények, amelyek az őszi esők hatására csíráznak ki, leveleket hoznak, így tavasszal hamar képesek virágot fejleszteni. Vannak közöttük évelő fajok is – például a sóska -, amelyeknek azt a tulajdonságát hasznosítjuk, hogy leveleik a hideg időszakban is megmaradnak, fogyaszthatóak.


Csodatészta - amiből bármilyen sós finomságot készíthetsz!

2013. február 06.

Csodatészta Maradt egy kis krumplipüré? Ne dobd ki, használd fel egy sós finomsághoz - a formáját te választod ki - bármi készülhet belőle!

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 20 dkg főtt burgonya (vagy maradék püré), 3-4 ek. libazsír vagy olaj, 1 tk. só, 3-4 dl víz vagy tej, 1/2 kocka élesztő, 1 tk. cukor

A tetejére reszelt sajt, magok


A 10 legfontosabb táplálkozási hiba

2013. február 05.

Betegségekhez vezethet, ha rendszeresen elkövetjük a táplálkozási hibákat és nem törekszünk a korrekcióra. 10 fontos szempont az egészséges táplálkozáshoz, ami a jó közérzet egyik alappillére.

Melyek az egészséges táplálkozás legfontosabb alapelvei?
Mint mindenben, a szabálykövetésben is jobb, ha mértéket tartunk – a most következő szabályok fontos irányvonalak, amelyeket érdemes rutinná tenni az életmódunkban, azonban semmi gond nincsen, ha egyszer-egyszer megszegjük őket, például egy vendégség vagy egy kiadósabb éttermi vacsora alkalmával. Az még nem vezet betegséghez, ha időnként kirúgunk a hámból, és egy kicsivel többet eszünk-iszunk a kelleténél, vagy például két szelet süteményt nassolunk, vagy beugrunk egy menüre a közeli gyorsétterembe. Ilyenkor is van megoldás, például az, ha egy kicsit többet mozgunk annál, mint amit szoktunk, vagy néhány napig kímélőbb ételeket fogyasztunk, esetleg beiktatunk egy böjtöt – így helyreállíthatjuk a mérleg nyelvét. Betegségeket az okoz, ha rendszeresen „elkövetjük” a táplálkozási hibákat és nem törekszünk a korrekcióra.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...202203204...277