sub

Információk, érdekességek

Petrezselymes fűszeres kolbászkák

2015. december 27.

Petrezselymes fűszeres kolbászkákEz a kolbászka melegen a legjobb. Frissen, ahogy az aszalógépből (vagy sütőből) kiveszed, és cukkíni spagettivel vagy friss zöld salátával a legfinomabb.

Hozzávalók kb 30 kolbászkához:

15 dkg beáztatott dió,
2 szál sárgarépa,
1 fej lilahagyma,
1 szép piros kápia paprika és/vagy zöld hegyes-erős csípőspaprika
2 gerezd fokhagyma,
1 csokor petrezselyem (persze attól is függ, hogy mekkora az a csokor, ha túl nagy, akkor zöld lesz a kolbászka, úgyhogy arányosan, mértékkel)
só, bors, chilli (ha nincs hegyes-erős)

A konyhai robotgépben mindent morzsásra aprítunk. Egyforma maroknyi kis rudakat formázunk belőle, és langyos sütőben (vagy aszalógépben) úgy szárítjuk, hogy a külseje megszáradjon, de belül puha maradjon.


Gulyásleves gazdagon

2015. december 27.

Gulyásleves gazdagonNagyon szeretem a gulyásokat, számtalan változatát főzöm, készítem. Az első számú kedvenceim közzé tartozik, így az alább leírt, általam alkotott recept is. Amikor az ízek összeérnek, egy csodálatos költeményt kapunk a tányérunkra. A sokféle hozzávaló ellenére az elkészítése nem ördöngösség. Megéri a fáradságot, a türelmet.

Hozzávalók (éhségtől függően 12-16 főre):

50 dkg gulyáshús
50 dkg hasaalja (bőrösen, csontosan)
40 dkg füstölt oldalas
20 dkg száraz, paraszt kolbász
2 evőkanál zsír
2 hatalmas fej hagyma (kb 35 dkg)
5 gerezd fokhagyma
1 nagyobb zöldpaprika
2 közepes paradicsom
15 dkg sárgarépa
15 dkg petrezselyem
10 dkg karalábé
10 dkg zeller
10 dkg ízletes vargánya
10 dkg csiperke
70 dkg krumpli
2 csapott evőkanál pirospaprika
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál majoránna
1 teáskanál bors
babérlevél


Chillis-vajas lazac - karácsonyi újdonság

2015. december 20.

Ha már nem szeretnéd a szokásos rántott vagy lisztbe forgatott halat tálalni akkor egy kis újdonság!

Hozzávalók:
4 lazacszelet,
1-2 friss chilli paprika,
1 lime,
5 dkg vaj,


Elkészítés:
A halat megmosom, leszárítom és bekenem a puha vajjal, megsózom, ráreszelem a lime héját. A végén az aprított chillit is rászórom és fóliával letakarva 10 percig sütöm majd főlia nélkül is, hogy kicsit színt kapjon. 

Friss salátával könnyű ünnepi vacsora!


PCOS, avagy a policisztás ovárium szindróma és a táplálkozás

2015. december 14.

 (Fotón: Dr. Semjéni Mariann kutató gyógyszerész)Mivel a cukorbetegeket abszolút érintő témáról van szó, így elengedhetetlen foglalkozni vele. Első kézből pár információ, a BAJNOKOK ÉLETMÓD PROGRAMban rendszeresen szakcikkeket publikáló Dr. Semjéni Mariann kutató gyógyszerésztől.

„Azt gondolom elég sokat találkoztunk már ezzel, a szinte ítéletnek hangzó kifejezéssel: Ön PCOS-ben szenved. Nekem 18 évesen mondták. Voltam kb 53 kiló, hormonjaim hát nem túl megbízható állapotban, cisztára és pattanásokra hajlamosan megtépázott önbizalommal remek volt hallani. Megnéztem mik lehetnek a tünetek, velejárói. Persze 18 évesen nem az fogott meg elsősorban, hogy nehezen lehet majd kisbabám, hanem az, hogy hízhatok, sokat és gyorsan. 
Mit tettem? És mind a mai napig javaslom ezt: Sportoltam. Sokat. Akkoriban heti 4x tuti megtalálható voltam a helyi női konditeremben, és emellé még a korlátlan bérletemet kihasználva heti 3-4 aerobic órán is voltam. Megettem a csokit? Naná. Hiszen edzés után irány a koli, és a tanulás. (Jó téma lehet az agyi kapacitás növelése mozgással). Nem híztam, szépen izmosodtam. Magabiztosabb lettem, a hormonok hatására a bőröm szebb lett, ciszták nem voltak. Normális ez? 
Évekkel később elhagytam a hormonokat. Fél év alatt tele lettem cisztákkal. Vissza a gyógyszerekre. Akkor már nagyon zavart, hogy ha nem mozgok, bizony hízok, és hát a kisbaba kérdése is….” /Dr. Semjéni Mariann kutató gyógyszerész/

Igen, amíg a kisbaba kérdéshez nem jutunk, addig is a mindennapi életvitelt jelentősen megnehezítő tünetekkel számolhatunk. „Bőrgyógyász barátnőmnek panaszkodtam a bőrömre. Ő volt az első, és egészen eddig az egyetlen is, aki kimondta, hogy bizony próbáljam ki a magas GI tartalmú ételek elhagyását. És láss csodát, ha betartom a bőröm tökéletes”.


Kókuszos morzsasüti

2015. november 22.

Egzotikus ízvilág banánnal, kókusszal. Mint egy szuper koktél - sütiben! Egy arab sütirecept felturbózott változata.

Hozzávalók
2 bögre búzadara, 
2 kis doboz banános joghurt,
fél bögre cukor, 
fél bögre olaj, 
4 kanál kókuszreszelék, 
1 cs. sütőpor,  

a sziruphoz:

1 bögre cukor, 
1 dl víz, 
pár csepp citromlé

A búzadarát összekeverem a sütőporral, hozzáadom a joghurtot, a cukrot és az olajat. Ezután egy papírral kibélelt közepes méretű tepsibe öntöm a masszát. 180 fokon tűpróbáig sütöm, ezután rászórom a kókuszreszeléket és még 2-3 percre visszateszem. Közben elkészítem a szirupot és a kisült tésztára öntöm. 

Kihülve kis szeletekre vágom és tálalom!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...149150151...277