

Információk, érdekességek
Magyarország Cukormentes Tortája: a csokoládétorta
2019. február 26.
A háziverseny döntősei Budapesten, a Zsolnay kávéházban mutatták be alkotásaikat. A legnépszerűbb alapanyag idén a mák, az erdei gyümölcs, a citrom és a málna volt, de olyan különleges alkotóelemmel is meglepték a zsűrit, mint a tökmag vagy a kecsketúró.Miután a zsűri végigkóstolta a hobbicukrászok kreációit, kiválasztotta az idei verseny legjobbját, mely a Körtés csokoládémousse torta lett. A győztes torta készítője, Erdődi Zsófia a fűszerek – mint a gyömbér, fahéj, szegfűszeg –, valamint a körte és a csokoládé kiváló ízharmóniájával nyűgözte le a zsűrit. Ehhez a tetszetős kivitelezés és a kedvező tápérték adatok társulnak: szeletenként 14,2 g szénhidrátot és 277 kcal-t tartalmaz. A győztes a háziverseny fődíját, egy Kenwood professzionális konyhai robotgépet vihetett haza.
A zsűri dietetikus tagjai azokat a tortákat részesítették előnyben, amelyek készítői figyeltek az energiatartalom és az alacsony szénhidrátértékek egyensúlyára. Erős Antónia, a verseny háziasszonya is kiemelte: a döntős torták esztétikus megjelenésükkel és kellemes ízeikkel megnyernék bármely cukrászda vendégeit.
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny és háziverseny főtámogatója kezdetektől a 77 Elektronika Kft., az OKOS Dcont® vércukormérők fejlesztője és gyártója. A főtámogató különdíjat, egy Dcont MAGOR vércukormérőt is tartalmazó ajándékcsomagot ajánlott fel a legkreatívabb recept megalkotójának, a Tutti frutti torta készítőjének, Huszti Mariann-nak.
Óvatosan a diétával, a leendő családja múlhat rajta
2019. február 24.
A diéták nőgyógyászati veszélyeiről Ratkó Tünde beszél.
Miért jó?
A diéta, illetve igazából a súlyvesztés kifejezetten hasznos, ha van miből leadni. A feleslegese zsír ugyanis nem csak esztétikai gondokat okoz!
A súlytöbblet erős befolyással van a közérzetünkre. Hajlamosabbak vagyunk a depresszióra, a keringési és szívproblémákra, de ezek valahogy nem annyira riasztóak, mivel jellemzően csak későn találkozunk velük, vagy nem igazán vesszük őket komolyan. A többletzsír esetében azonban számolni kell azzal is, hogy a lerakódott felesleg hormontermelő egységként is üzemel.
Ez a tulajdonsága teszi igazán veszélyessé, mivel így elősegíti a PCOS és más, hormonális betegségek kialakulását, valamint ezeken keresztül a meddőség kialakulását is. A súlytöbblettől való szabadulás tehát jól felfogott érdekünk, különösen akkor, ha családot is szeretnénk alapítani.
Mi a baj a diétával?
A diéták nagy hátránya, hogy jellemzően drasztikusak, és nem a kiegyensúlyozott táplálkozást tartják szem előtt. Hogy ez miért gond? Természetesen azért, mert így a szervezet egyensúlya is felborul.
Amikor egy nem jól átgondolt diétába kezdünk, akkor olyan tápanyagokat is megvonunk a szervezettől, melyekre szüksége van ahhoz, hogy megfelelően működhessen. Ez a kezdetekben nem okoz változást, mivel jó esetben van annyi tartaléka a szervezetnek, hogy az átmeneti időszakot kipótolja, vagyis a funkciók nem sérülnek.
Napjainkban azonban az étkezési kultúra is átalakult, és az élelmiszerek beltartalma is jelentősen csökkent. Ez azt jelenti, hogy rengeteg a félkészen vásárolt étel, a fastfood, és a rohanó életmód mellett kevés időt szánunk az egészséges fogások elkészítésére. De még ha szánnánk is, akkor is nagyon nehéz a dolgunk a tápanyagok tekintetében, mivel a tömegtermelésnek „hála”, az élelmiszerek beltartalma (vagyis nyomelem, ásványi anyag és vitamintartalma) jelentősen lecsökkent.
Goa kincse (húsos egytálétel)
2019. február 23.
Kenyérrel (tökéletes esetben indiai naan kenyérrel) vagy kenyér nélkül is tálalhatjuk. Hozzávalók:
- 500 g sertéshús, 2 cm-es kockákra vágva
- 8 gerezd fokhagyma
- 3 teáskanál cayenne (chili) por
- 4 zöld chili
- 1 teáskanál fekete szemesbors
- 2 1/2 cm friss gyömbér, finomra vágva
- 1 teáskanál köménymag
- 250 ml kókusz ecet
- 2 hagyma, finomra vágva
- 1/2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 2 evőkanál feni vagy brandy
Elkészítés:
Körülbelül 1 evőkanálnyi zsírt vágjunk le a húsról, és tegyük félre.
Keverjük, vagy daráljuk össze a fokhagymát, a cayenne port, a chilit, a borsot, a gyömbért és a köménymagot az ecettel. Így kapunk egy sűrű pasztát. Pácoljuk a húst ebben az ecetes, fűszeres keverékben kb. fél óráig.
Tésztasaláta
2019. február 19.
Tejfölös öntettel, hidegen kínáljuk, de melegen ajánljuk! ;-) Hozzávalók:
25 dkg színes orsótészta
15 dkg paradicsom
10 dkg csiperkegomba
1 pohár tejföl
2 evőkanál mustár
só
Elkészítés:
30 dkg színes orsótésztát hagyományos módon kifőzünk. Leszűrjük, lecsepegtetjük. A paradicsomot, gombát alaposan megmossuk, majd cikkekre felvágjuk. A tejfölt, mustárt, sót jól elkeverjük. Az egészet tálba tesszük, majd ráöntjük a tejfölös öntetet és lazán átkeverjük. Tálalásig hűtőben tartjuk.
Parajfánk
2019. február 17.
Természetesen nem édes fánkra kell gondolni, az azért erős lenne spenóttal... Ez egy sós finomság, ami után Popeye is megnyalná a szája szélét! Hozzávalók:
12 dkg vaj
10 dkg liszt
1 db tojássárgája
2 db tojás
3 dl étolaj
40 dkg paraj
10 dkg reszelt sajt
só
Elkészítés:
Egy edényben 1 dl vizet 10 dkg vajjal, kevés sóval felforralunk. Amikor forr, állandó keverés mellett beleszórjuk a lisztet, és addig főzzük, amíg az edény falától elválik. A tűzről levesszük, és langyosra hűtjük, majd hozzákeverjük a tojásságát és az egész tojásokat.
Serpenyőben olajat hevítünk. Kanál segítségével diónyi nagyságú fánkokat szaggatunk úgy, hogy előbb a kanalat az olajba mártjuk. Amikor a fánkok már szép piros színűre sültek, fedővel letakarjuk, ekkor szépen felfújódnak és belül üresek maradnak.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...123124125...304

