sub

Információk, érdekességek

Téli zöldségegytál - kakukkfűvel és rozmaringgal

2020. január 02.

Vegán fogás mindenkinek, ajánlom mert könnyen elkészíthető és mégis finom húsmentes egytálétel!

Téli zöldségegytál - kakukkfűvel és rozmaringgal

Hozzávalók: 5 közepes burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 20 dkg zöldborsó, 1 doboz konzerv paradicsom, 3 ek. olaj, só,bors,1-1 ág rozmaring és kakukkfű

A hagymát megtisztítom, kockára vágom, a póréhagymát karikákra. AZ olajon kis lángon megpárolom majd hozzáöntöm a paradicsom konzervet. Ízesítem sóval, borssal és az apróra vágott fűszernövényekkel. 3-4 percig főzöm majd beledobom a kockázott burgonyát és a borsót. Kevés vizet öntök hozzá és addig főzöm míg meg nem puhulnak a zöldségek!

Magában vagy friss bagettel, magos kenyérrel nagyon finom ebéd vagy vacsora!


Karácsonyi böff saláta

2019. december 25.

Így készítse el a híres Böff salátát, amelynek neve a francia salade de boeuf-ből ered, és tulajdonképpen a franciasaláta gazdagabb változata.

Hozzávalók:

A házi majonézhez: 1 teáskanál mustár, 1 nyers tojássárgája, 1 főtt tojássárgája, 3-4 deci olaj

A salátához: 10 db. sárgarépa, 2 db. gyökér, 2 db. karalábé, 1 db. zeller, 8 db. közepes krumpli, 1 üveg savanyú uborka, 1 üveg zöldborsó, majonéz, só, főtt hús, szintén a levesből


Slow food: előtérben a lassulás...

2019. december 19.

A fotó illusztráció: pixabay.com

Fordítsunk több időt és figyelmet táplálkozásunkra

A „gyors ételek” hatalmas előretörésének ellenpontjaként a lassulás vágya, a közelmúltban divatossá vált „lassú élet” (slow life) irányzaton belül, a táplálkozás terén is megnyilvánult. Így jött létre a „lassú étkezés” (slow food) mozgalom – amely azután a hagyományos, odafigyelő, lassú, komótos táplálkozás sokféle vonatkozását felöleli. Ezek közül emelünk ki néhányat.

A „slow food” a gyakorlatban

Helyi termelőktől vásárolt, szezonális termékeket fogyasztani, illetve főzni sietség nélkül, nyugodtan enni egyszerű és jó dolog… Általában mégsem tesszük meg, főként idő és eltökéltség hiányában. Ezzel összefüggésben a „slow food” előírásai nyilvánvalóak – de elvesznek rohanó életünk őrült tempójában. Pedig lehetséges betartani őket, és profitálni belőlük, mielőtt a kést és villát a kezünkbe vennénk… Íme néhány hasznos ajánlás közülük.

1. Az étel előkészítését napokkal előbb végezzük el, a későbbi túlterheltség megelőzésére 

Az étkezés egyszerűsítésével pihenhetünk, és könnyíthetünk időbeosztásunkon, az elkészített étel minőségének feláldozása nélkül. Ezzel lehetővé válik, hogy több kellemes, szabad esténk maradjon a hétköznapokban, visszanyerjük a túlhajszolt élet miatt elveszni látszó nyugalmunkat, több időt fordítsunk magunkra és gyermekeinkre, sőt, csökkentsük a kosztpénzt, illetve még felesleges kilóinkat is leadjuk. Egy másik pozitívum: a heti menü előkészítése pl. a hétvégén azt is lehetővé teszi, hogy elkerüljük a feldolgozott, félkész vagy házhoz szállított ételek fogyasztását, valamint hogy ne engedjünk az „expressz” ételek kísértésének. Mindezeknek számos káros hatása van egészségünkre, a kiegyensúlyozott táplálkozás céljának elérésére nézve. Amellett az előkészítés nyomán felszabaduló percekben több időnk marad a „lassú étkezésre”, aminek előnyei többrétűek.


Lélekmelengető gyömbéres sütemény

2019. december 14.

Amikor röpködnek a mínuszok, egyszerűen muszáj valami szívet-lelket melengető finomságot sütni! Az illata bejárja az egész lakást, felmelegít és energiával tölt fel. Kezdőknek is ajánlom, mert nagyon egyszerű!  

Hozzávalók:
2 tojás
10 dkg cukor
fél dl olaj
3-4 ek. méz
1 kis doboz kefír
20 dkg liszt
1 cs. sütőpor
2 tk. gyömbér
1 tk. fahéj
csipet őrölt szegfűszeg és fehér bors
10 dkg aszalt szilva
2 ek. kandírozott narancshéj

Elkészítése:

A tojást kikeverem a cukorral, mézzel, olajjal és a kefírrel. A lisztet egy másik edényben összevegyítem a sütőporral, a fűszerekkel és az apróra vágott szilvával, narancshéjjal.

A kettőt összekeverem, és egy közepes méretű tepsibe öntöm, amit sütőpapírral kibéleltem. 180 fokon tűpróbáig sütöm.


A sejtek zsírtartalma csökkenthető

2019. december 14.

Fotó: 123rf.comEljött az az időszak, amikor mindenki lehetőleg villámsebességgel szeretne megszabadulni a fölös kilóitól, ezért különféle gyorsdiétákat, csodamódszereket választ. Ezekkel azonban a szervezetünket erősen megterheljük, a hatás pedig szinte sohasem tartós. Dr. Keresztényi Zoltán, az Oxygen Medical humánkineziológusa a hosszú távú fogyás titkairól beszélt. 

Egyre többen elfogadják, hogy a fogyókúrák helyett életmódváltásra van szükség! Hosszú távú eredményt csak az hoz, ha új elvek és étrend szerint, új időbeosztással élünk, hogy a rendszeres mozgás is beleférjen a mindennapokba. 

Sokan úgy gondolják, eleget mozognak ők a ház körül, a háztartásban, vagy amíg bevásárolnak. Ez azonban semmiképpen sem tekinthető sportnak. A szervezet elsődleges energiaforrásai a szénhidrátok. Ha ezeket felhasználtuk, következik a zsírok elégetése, végül szükség esetén a szervezet belekezd a fehérjék elégetésébe is. Az energiaraktárakat is ebben a sorrendben használjuk fel. Elsőként a máj és az izmok glikogén formájában elraktározott szénhidrogénkészletéhez nyúlunk, mert ez gyorsan hozzáférhető, mintegy 300–400 g, azaz 1200–1600 kcal erejéig.

A gyorstartalékok apadásával indul meg a zsírégetés. A zsírszövet elfogyasztásához tehát intenzív testmozgásra és szénhidrátszegény táplálkozásra van szükség. A házimunka, bármilyen fárasztó, sajnos nem fogyaszt annyi energiát, hogy a glikogéntartalékokból ne tudnánk fedezni, másrészt többnyire nem jár egyes izomcsoportok legalább 20–30 percig tartó intenzív munkájával, illetve olyan pulzusszám-növekedéssel, ami edzené a szívet, serkentené a vérkeringést, és a sport általános pozitív hatásait váltaná ki. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...103104105...304