sub

Információk, érdekességek

Háromszoros hiány a tb-nél

2006. szeptember 21.

Közel 32 milliárd forintra tervezték az egészségbiztosítás alap idei hiányát, ám a tényleges deficit már az év elsõ hét hónapjában elérte a 107,7 milliárd forintot. Ennek egyik oka, hogy az idei gyógyító-megelõzõ kasszát úgy tervezték több mint 30 milliárddal kevesebbre, hogy közben nem változott az egészségügyi intézményrendszer szerkezete, s más forrásból sem pótolták a rendelõk, kórházak bevételét. Így az intézményrendszer a mûködõképeség határára jutott - állítja a Magyar Kórházszövetség.

Kifütyülték az egészségügyi minisztert a gyógyszerészek nagygyûlésén

2006. szeptember 20.

Kifütyülték az egészségügyi minisztert a gyógyszerészek nagygyûlésén a Körcsarnokban Budapesten, amikor a kormányzat patikaliberalizációs elképzeléseirõl beszélt. A Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke szerint a tervezett intézkedések hátrányosan érintik a szakmát és a gyógyszerellátást, ezért - mint mondta - nem fognak elmenni a változások mellett.


A patikusok szeptember 22-éig adtak haladékot a kormánynak a patikaliberalizáció visszavonására. Ha ez nem történik meg, kétórás figyelemfelhívó tiltakozást szerveznek. Gál Ildikó összefoglalója.


Sokk és terápia

2006. szeptember 18.

Összeomlás szélére került a magyar egészségügy a kormány bejelentett intézkedései következtében. Molnár Lajos egészségügyi miniszter elismerte, hogy nincs pénz a sürgõsségi betegellátásra, és hadat üzent a veszteséges intézményeknek.


Januártól vizitdíjat és kórházi napidíjat számolnak fel, az "indokolatlan" sürgõsségi ellátás igénybevételét a vizitdíj több mint háromszorosával büntetik. Veszélybe került a betegellátás, mûtétek maradnak el. Intézmények százai mehetnek csõdbe. Beteg és orvos egyre kétségbeesettebb, mert úgy tûnik, a reform maga alá temeti az egész magyar egészségügyet.
Tizenhat éven át halogatta a politikai elit, hogy hozzálásson a nagy ellátórendszerek, köztük az egészségügy reformjához. Most aztán hozzáláttak, legalábbis a kommunikáció szintjén: a gyurcsányi egészségügyi reform vizitdíj és kórházi napidíj formájában öltött testet, a gyógyszertámogatás "reformja" patikaliberalizáció képében készül aláaknázni a gyógyszerész-szakmát, multinacionális cégeknek, nemzetközi benzinkúthálózatoknak játszva át az eddig ellenõrzött és kordában tartott hazai gyógyszer-kereskedelmet. A betegnyilvántartás helyébe betegadat nyilvántartás lép, hogy könnyebb dolguk legyen mindazon betegbiztosító társaságoknak, akik a társadalmi szolidaritáson alapuló nemzeti kockázatközösség helyén már a saját profitérdekelt biztosítótársaságaik nyereségét várják...


...kérdezze meg gyógyszerészét!

2006. szeptember 15.

Tudjuk, hogy az egészségügyben valóban számos és fontos döntést kell meghozni a modernizáció érdekében. Mivel az egészségbiztosítási pénztár gyógyító-megelõzõ kasszájából a magyar lakosság aránytalanul sokat költ gyógyszerre (minden harmadik forintot, évente 500 milliárdot), ezért valóban fontos a gyógyszerkassza reformja.


A költségek az inflációt meghaladó mértékben növekednek. Ennek okai: a gyógyszergyártók erõs lobbi- és marketingereje, a közgyógyellátottak költségérzéketlensége és az, hogy az orvosok receptfelírási szokásait az állam nehezen tudja befolyásolni.


Tiltakozásra gyülekeznek a gyógyszerészek

2006. szeptember 14.

Nem kérnek az egészségügyi miniszter patikaliberalizációs tervébõl - Mikola: A kormány vonja vissza az embertelen intézkedéseket Pénteken Budapesten, a Körcsarnokban gyûlnek össze a patikusok a Magyar Gyógyszerészkamara szervezésében, hogy hangot adjanak tiltakozásuknak a kormány intézkedései miatt. Döntenek majd arról is, hogy tartanak-e demonstrációt.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...207208209...223