sub

Információk, érdekességek

Csúszik a gyógyszertörvény

2006. november 04.

Miközben a kormány benyújtotta az Országgyûlésnek a jövõ évi költségvetési törvénytervezetet, az egészségügyi bizottság azt javasolja, halaszszák egy héttel késõbbre a gyógyszer-gazdaságossági törvényrõl való szavazást, legyen érdemi egyeztetés a gyógyszerpiac szereplõivel.

 

Mivel a 2007. évi 364 milliárdos gyógyszerkasszát az új törvény alapján tervezték, vélhetõleg szûk keretek között folyik majd a disputa. A költségvetésben ugyanis azzal számoltak, hogy a gyógyszercégek 45 milliárd forintot fizetnek be az egészségbiztosítónak az általuk forgalmazott orvosságokra nyújtott tb-támogatás összege alapján, s ha ez sem fedezné a tb kiadását, sávos rendszerben további öszszeg vethetõ ki rájuk. A cégek szerint ez utóbbi a tervezhetetlensége miatt jogilag aggályos, s szerintük ellentétes az EU-jogszabályokkal az orvosságok hármas adója is. Az igazságügyi minisztérium jogszerûnek tartja a pénzbeszedést. A gyártók szerint egyeztetés híján nem kizárt, hogy bizonyos patikaszerek eltûnnek a tb-listáról, az újak pedig nem kerülnek föl rá.


Még nagyobb teher a gyógyszergyártókon

2006. november 03.

A 2007-es költségvetés tervezetébõl kiderül, a jövõ évi gyógyszerkassza súlyosan alultervezett, ami további befizetések rémképét és így további eredménycsökkenést vetít elõre a két tõzsdei gyógyszergyártó, az Egis és a Richter számára.

 

A gyógyszergyártók még reménykednek, hogy a gyógyszer-gazdaságossági törvény szövegezése kapcsán ki tud alakulni egy a kassza és a gyártók érdekeit egyaránt figyelembe vevõ konszenzusos álláspont. Az elemzõk mindenesetre eddig a 45 milliárd forintos befizetéssel számoltak, vagyis az ennek megfelelõ összeggel mérsékelték Egis- és Richter-eredményvárakozásukat, most viszont újabb csökkentések következhetnek.


Sietség - egyeztetés nélkül

2006. október 27.

Várhatóan november elsejével változik a gyógyászati segédeszközök (gyse) társadalombiztosító (tb) által összeállított listája; négy év óta nem került új eszköz a biztosító által támogatott termékek közé. Ráadásul a múlt évhez képest 2,8 milliárd forinttal, 42,2 milliárdra csökkent az e célra fordítható tb-kassza is, miközben jelentõsen nõtt a gyógyszerkiadás.

 

Jóbai Zsolt, az Orvostechnikai Szövetség alelnöke felhívja a figyelmet: az Európai Unió irányelve a gyógyszer- és a gyse-kiadások arányára 3-1; ez hazánkban négy éve 7-1 volt, az idén 9-1-re romlott, ez a betegek rehabilitációjának a romlását is bizonyítja. Az évek óta merev lista feloldását, a köztudottan már nem forgalmazott termékek tb-listáról való lekerülését és helyükre azonos áron újak fölvitelét közel egy éve forszírozzák a cégek, de hiába. Ezért furcsállják a mostani sietséget; egy miniszteri rendelettel úgy változtatnák a gyse-listát, hogy a közgyógyellátottak ezután kizárólag a legolcsóbb termékekhez juthatnának hozzá. Ez méltánytalan velük szemben, tisztességesebb lenne, ha - hasonlóan a gyógyszerekhez - havi gyse-keretet állapítanának meg a számukra - jelentette ki az alelnök.


Hamarosan új vénytendert hirdet az OEP

2006. október 25.

A tavalyi mintegy 350 millió forintos megrendelés után az OEP újabb, 100 millió forint értékben adott megbízást az Állami Nyomdának vények gyártására. Az OEP hamarosan kiírja 500 millió recept gyártására szóló új tenderét - elképzelhetõ, hogy ennek nyertese már reklámokat is megjelentethet a vényeken.

 

Az orvosok nagy része az elõzetesen vártnál nagyobb mennyiségben és szinte az utolsó pillanatra, július-augusztusra idõzítve rendelt EU-konform vényeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP), amely így a további biztonságos ellátás érdekében újabb, 126 millió darab általános vény gyártására adott megbízást az Állami Nyomda Nyrt.-nek - mondta a NAPI Gazdaságnak Székely Tamás, az OEP egészségügyi-ellátási fõigazgató-helyettese. Az európai uniós elõírásoknak megfelelõ vények kizárólagos használatának bevezetése januárról júliusra csúszott, a patikusok pedig augusztus 1-jétõl már csak ezeket válthatják be.


Két és fél milliárd dolláros gyógyszeripari felvásárlás

2006. október 24.

Mintegy fél év után lezárult a kelet-közép-európai régió legnagyobb gyógyszergyáráért, a Pliváért folytatott párharc. Az amerikai Barr Pharmaceuticals Inc. részvényenkénti 820 kunás ajánlatára, amely mintegy 2,5 milliárd dollárra értékelte a céget, az elõzetes várakozásoknak megfelelõen már nem licitált rá az izlandi Actavis, sõt feltehetõen maga is beleadta az október 11-én zárult nyilvános ajánlatba a (korábban megvásárolt opciókkal együtt számolva) több mint 20 százalékos pakettjét.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...205206207...224