sub

Információk, érdekességek

A gyógyszerfelírás szabályainak megváltoztatását kérik

2007. július 28.

Csaknem 700 aláírást gyûjtött össze az a jogász-orvos, aki az egyik internetes portálon kéri a gyógyítók támogatását a gyógyszerfelírás szabályainak megváltoztatásához. Herczeg Zita a jövõ héten juttatja el az aláírásokat az Egészségügyi Minisztériumnak, és azt kéri, hogy vonják vissza a rendeletet.


A törvény szerint januártól pénzbírságot rónak ki arra a doktorra, aki az országos átlagot meghaladó mértékben ír fel túl drága, vagy túl sok gyógyszert. Gál Ildikó kérdezte az aláírásgyûjtés kezdeményezõjét.


Szárnyaló generikus szerek

2007. július 26.

Igen gyorsan bõvülhet a következõ néhány esztendõben az európai generikus gyógyszerek piaca. A Frost & Sullivan piackutató cég közelmúltban kiadott tanulmánya szerint az utángyártott gyógyszerek forgalma hat esztendõ alatt akár duplájára is nõhet az öreg kontinensen, s a tavalyi 17,18 milliárd dollárt követõen 2013-ban már a 36 milliárdot is megközelítheti.

Egy biztosító mellett több pénztár

2007. július 20.

A héten elsõ olvasatban a kormány elé kerülhet a biztosítási reform tervezete, amelyet a szakértõk a hétvégi dobogókõi tanácskozáson készítettek el. Még nincs kizárva, hogy a politika asztalára is visszakerül a téma, de az már látszik, hogy közeledtek egymáshoz a koalíciós partnerek elképzelései.


Egy egészségbiztosító és öt-nyolc egészség- vagy betegpénztár jönne létre a biztosítás reformja során. A pénztárak többségi állami tulajdona mellett nemzetközi pályázatot írnak ki a 49 százalékos résztulajdonlásra.


Veszélyes is lehet a gyógyszerspórolás

2007. július 18.

A háziorvosok fellépnének az ellen a kormányrendelet ellen, amely szerint ha nem a legolcsóbb készítményt rendelik a betegnek, és ha az átlagosnál több orvosságot írnak föl, pénzbírsággal sújthatók. Szerintük a háziorvos nem térhet el a rendelõi vagy kórházi szakorvos által ajánlott terápiától.


Ráadásul a vény egy hónapig érvényes, sõt lehetõség van akár háromhavi adagot is felírni, így az orvos gyakorta képtelen elõre kalkulálni, hogy pár hét múlva melyi készítményt kínálják a legalacsonyabb áron.


A magánbiztosítók óvatosan üzletelnek

2007. július 16.

Az üzleti szféra nem kíván mindenáron részt venni az egészségügy közbiztosítási piacán, ám az évi 1000 milliárd forintos pénzalap s az ehhez kapcsolható egyéb biztosítások megszerzése csábító a számára.


Tegnap a magánbiztosítók arról tárgyaltak, milyen feltételekkel kapcsolódnának be a kormány által tervezett több-biztosítós modell kialakításába, ahol kisebbségi tulajdont kapnának. Nem a rövid távú veszteségektõl tartanak, számukra a hosszú távú mûködés jogi garantálása a fontos, amelyet nem írhat fölül a politika.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...195196197...224