sub

Információk, érdekességek

A holdpor lehet a valódi holdkór

2008. május 17.

Ûrhajósok és földi betegek érdekében kutatják a Holdon lévõ por egészségügyi kockázatait.

 

A Holdon lévõ por nem csak tisztasági gondokat okozhat az ott tartózkodó ûrhajósoknak, hanem komoly egészségügyi problémák forrása is lehet - állítják amerikai tudósok.


A rövid végtag a leépülés kockázatával jár együtt

2008. május 09.

A rövid kéz- és láb növelheti az egyén kockázatát arra, hogy idõsebb korában memóriaproblémákkal nézzen szembe.

 

Ötven százalékkal nagyobb azon nõk esélye a szellemi képesség hanyatlására és az Alzheimer-kór kialakulására, akik rövidebb karfesztávval születtek. Minél hosszabb egy nõ alsó lábszára, annál kisebb a demencia kockázata idõs korban.


UV-riadó egy nappal a veszély elõtt

2008. május 06.

Hasonlóan a viharjelzéshez, 24 órával a veszély kezdete elõtt adnak ki figyelmeztetést.

Az UV-riadó bevezetését azzal magyarázzák, hogy egyre erõsödik az ultraibolya sugárzás, és ezzel összefüggésben egyre több a bõrrákos megbetegedés.


Gyógyszerek a sarki fûszeresnél?

2008. május 03.

Svédországban árverseny várható, de a gyógyszeripar nem aggódik a forgalmazási szabályok tervezett lazítása miatt.

 

A svéd egészségügyi minisztérium kezdeményezi, hogy a közeljövõben a patikák mellett más kiskereskedelmi egységekben is árusíthassanak vény nélküli (OTC) gyógyszereket. Ekképpen a betegek könnyebben, és az árverseny következtében olcsóbban juthatnak hozzájuk, miközben a biztonságosság és a megfelelõ használat elve sem sérül. A vény nélküli gyógyszerek forgalmazási szabályait lazító indítvány a patikai monopólium megszûntetését célzó minisztériumi koncepció - illetve terv - része.


Elhunyt az LSD atyja

2008. május 01.

Albert Hofmann Baselben szívroham következtében, életének 102. életévében halt meg.

 

Lizergsav-dietilamid, közkeletûbb nevén L.S.D: bonyolult szerves vegyület, amelynek hatóanyaga bizonyos gombákéhoz, például a meszkalinhoz hasonlatos, a XX. század egyik legellentmondásosabb, elátkozott és áldott találmánya volt. Gyógyászati eszköznek indult, az 1960-as években az "ellenkultúra" egyik fontos kísérõje lett. Az "utazó drog" feltalálója, Albert Hofmann svájci vegyészprofesszor kedden Baselben szívroham következtében, életének 102. életévében elhunyt.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...176177178...224