sub

Információk, érdekességek

A közgyógyellátás rendszere megváltozik

2006. július 04.

Júliustól változik a közgyógyellátás rendszere, emelkednek a gyógyszerárak, új, EU-konform vényekre kell gyógyszert írni, megváltozik az a törvény, amely a művi meddővé tételt eddig szabályozta, valamint átalakul a szociális segélyezés és az intézmények finanszírozása is.

Receptfelírás miatt kétszáz orvos lehet gyanúsított

2006. június 30.

A nyár végén elkezdődhet azoknak az orvosoknak gyanúsítottkénti kihallgatása, akik egy gyógyszerforgalmazó cégtől különböző juttatásokat fogadtak el termékük felírásáért cserébe.

 

Az eddig tanúként meghallgatott négyszáz orvos felénél vetődött fel annak a gyanúja, hogy pénzt fogadtak el pusztán azért, mert egy adott cég termékét írták fel betegeiknek. A nyomozás adatai szerint az orvosok a cég által kiküldött orvoslátogatókkal előre megállapodtak arról, hogy hány betegnél tudják alkalmazni a vérzsírt csökkentő készítményt.


Árak és megközelítés

2006. június 30.

Ezerhétszáz, a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszer ára változik, közülük 1400 ellenértéke 2-2,5 százalékkal, száz forintnál alacsonyabb mértékben emelkedik.

 

 Az OEP felülvizsgálta a fix összegű támogatással kapható orvosságok körét. E szerint a legolcsóbb referenciatermék árához szabják a százalékos dotációt, a referenciaterméknél drágábbak is ezt az összeget kapják támogatásként.


Sok gyógyszer ára emelkedik

2006. június 28.

Megérkezett a patikákba a július elsejei gyógyszerárváltozást tartalmazó lista. Ebből kiderül: 1400 orvosság drágul, 24 az eddigi térítésmentességét is elveszíti. Mintegy 300 medicináért viszont kevesebbet kell majd fizetni a jövő hónaptól.

Doktor úr, van öt perce?

2006. június 24.

Július elsejétől egy új rendelet szerint óránként legfeljebb tizenkét beteg ellátásáért kaphatnak pénzt a szakrendelők. Ezzel több százalékkal csökken a bevételük. A szakorvosok tárgyalni akarnak a minisztérium rapid döntéséről.

 

A szakmai kollégium egyeztetést kezdeményez az egészségügyi tárcával. Noha a szakmai kollégium ajánlása tíz perc, az orvosok vitatják a kormánynak azt a rendeletét, amely legalább öt percben határozza meg az egy betegre szánt időt. A szakorvosi szervezetek egyeztetést kezdeményeznek a szaktárcával az új ellátási szabály miatt.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...168169170...177