sub

Információk, érdekességek

Tavaly félezer magyar utazási emléke lett a hepatitis

2009. május 19.

A WHO hadat üzen a hepatitisnak, s a járványt okozó, felelõtlen utazóknak.

 

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) folyamatosan tájékoztatja az utazókat a rájuk leselkedõ egészségügyi veszélyekrõl. Áprilisban külön felhívást tett közzé a hepatitis A fertõzések megelõzése érdekében, mivel az elmúlt idõszakban különösen sok járvány alakult ki Európában az utazók felelõtlensége miatt. A világszervezet ezért felhívja a figyelmet arra, hogy az utazók gondoljanak az utazás elõtti egészségügyi felkészülésre, és oltassák be magukat hepatitis ellen!


Megfejtették a Contergan-rejtélyt

2009. május 15.

Mintegy 10 ezer gyermek jött világra fejlõdési rendellenességgel, eltorzult, számos esetben ki sem alakult végtagokkal.

 

 

Brit tudósok megfejtették az okát annak, hogyan és miért okozott tömeges méretekben torzszülötteket a talidomid hatóanyagot tartalmazó nyugtatószer. Az 1950-es évek végén és a hatvanas évek elején számtalan édesanya szedte az 1957-ben forgalomba hozott szert, hogy enyhítse a terhessége elsõ hónapjaiban jelentkezõ reggeli rosszulléteket.


Közepest kaptunk gyermekbiztonságból

2009. május 10.

Több 1 év fölötti gyermek és ifjú hal meg balesetek következtében, mint együttvéve az összes betegség miatt.

 

Magyarországon – a legtöbb európai országhoz hasonlóan – , egy éves életkor fölött a külsõ halálokok következtében veszik el a legtöbb gyermek- és fiatal élet. Több 1 év fölötti gyermek és ifjú hal meg balesetek következtében, mint együttvéve az összes betegség miatt. Hazánkban évente több mint 300, 0-24 éves kor közötti fiatalt veszítünk el véletlen balesetek következtében, és mintegy 24 ezren kerülnek kórházba. A balesetek gyakran hosszantartó egészségügyi ellátást, rehabilitációt tesznek szükségessé, és maradandó egészségkárosodást, életminõség romlást és munkaképesség csökkenést okoznak.


Új épületet avattak a Heim Pál Gyermekkórházban

2009. május 04.

Az épület 5 szinten biztosítja majd korszerû, európai színvonalon a gyermekek ellátását.

 

 

Demszky Gábor fõpolgármester, Horváth Csaba fõpolgármester-helyettes és Smrcz Ervin a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztési Alapítvány kuratóriumának elnöke adta át az intézmény vadonatúj „G" épületét. Az egymilliárd forintos beruházással elkészült ötszintes létesítmény a belgyógyászati részlegeknek ad helyet.


Klónozott embriókat hozott létre egy orvos?

2009. április 24.

Zavos állítása szerint három halott ember sejtjeit felhasználva hozta létre az embriókat.

 

 

Állítása szerint 14 klónozott emberi embriót hozott létre és ültetett be négy nõ méhébe közel-keleti titkos laboratóriumában egy ciprusi származású amerikai orvos. Amennyiben igaz a doktor erõsen vitatott állítása, a tudomány egyik legnagyobb határát lépte át - írja a The Daily Telegraph címû brit újság.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...163164165...223