sub

Információk, érdekességek

A lejárt gyógyszer nem gyógyít, árt!

2006. december 14.

Csaknem egy éve gyûjtõdoboz áll a patikákban, ahová bárki beviheti az évek óta otthon tárolt, lejárt szavatosságú gyógyszereket. A patikaszerek visszaszolgáltatása nemcsak lehetõség, hanem fontos figyelmeztetés is: az otthon tárolt, lejárt szavatosságú vegyi készítmény tragédiákat okozhat, ha pedig egyéb úton szabadulunk meg tõlük, a talajt vagy a vizet szennyezik.

 

Átlagosan minden ötödik felírt, kiváltott és megvásárolt gyógyszer a házi patika alján, rosszabb esetben pedig a szemeteskukában végzi. Az orvos által javasolt gyógyszereket ugyanis nem mindig kell sokáig szedni, így megmarad néhány szem, amit takarékosan félretesznek otthon. A megbontott dobozok, üvegcsék ezek után csak gyûlnek a kamra sarkában, a konyhaszekrény eldugott fiókjában, míg végül egy nagytakarítás során a szemeteskukában végzik. Évente mintegy több száz tonna gyógyszer kerül a szemétbe – igaz, a magyar adatok nemzetközi összehasonlításban egyáltalán nem számítanak rossznak.


Közel száz gyógyszer kerülne ki a patikákból

2006. szeptember 10.

A vétkes egészségügyi dolgozókat akár a mindenkori minimálbér tízszeresére is megbüntetheti a megalakítandó Országos Etikai Tanács.
A kötelezõ kamarai tagság megszüntetésével az etikai ügyek is új szervezethez, a létrehozandó Országos Etikai Tanácshoz (OET) kerülnének, amely felett az egészségügyi miniszter gyakorolna törvényességi felügyeletet. Elsõ fokon a területileg illetékes Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) intézeteinek keretén belül mûködõ megyei etikai bizottságok végeznék az etikai vétségek miatt indított vizsgálatokat.


Az OET-nek több tagja lenne. Három képviselõt – egy orvost, egy gyógyszerészt és egy egészségügyi szakdolgozót - delegálna az Országos Tisztifõorvosi Hivatal (OTH), egy-egy tagot jelölhetnének az egészségügy területén mûködõ szakmai kamarák országos szervezetei, az egészségügyi minisztérium, az egészségügyi tudományos tanács és a szakmai kollégiumok elnökségei.


A véralvadást szabályozó K vitamin

2006. augusztus 30.

A K-vitamin a zsírban oldódók sorába tartozik, s a véralvadás szabályozásában nélkülözhetetlen. Hiányától vérzékenység, véralvadási, sõt májfunkciós zavarok léphetnek fel.


Ebbõl a vitaminfajtából a szervezetnek naponta 65 mikrogrammra van szüksége, ennyi például 10 deka savanyú káposztával, zöldleveles zöldségfélékkel (káposzta, brokkoli, spenót, zsálya) és májjal is biztosítható. 


A biotin, más néven H-vitamin az anyagcserékben résztvevõ enzimek alkotóeleme, a különbözõ anyagcsere-folyamatoknál (fehérje, koleszterin, szénhidrát és aminosavak) jelentõs. Természetes módon a májból, a vesébõl, a tojássárgájából, a diófélékbõl és a szójából jut hozzá a szervezet, ám a bevitt menynyiségnek csak a fele hasznosul.


A vény nélküli gyógyszerek veszélyei

2006. augusztus 04.

A paracetamol széles körben alkalmazott, vény nélkül is kapható láz- és fájdalomcsillapító. Terápiás dózisban biztonságos, azonban véletlen túladagolásból vagy gondatlan alkalmazásból mérgezések is előfordulhatnak.

 

Ha valaki nem úgy szedi a gyógyszert, ahogy kellene, az súlyos májkárosodást is okozhat. Csak óvatosan!


D-vitamin

2006. július 26.

A D-vitamin bizonyos élelmiszerekkel jut a szervezetbe, amely azonban a bőrt érő napfény hatására is képes azt előállítni. A természetes szükségletet már napi öt-tíz perces napozással is pótolni lehet.

 

A D-vitamin – más nevén kalciferol – a zsírban oldódók csoportjába tartozik. A szervezet kalcium- és foszforellátását szabályozza, emellett az egészséges csontok és fogazat létéhez is elengedhetetlen. Jó vitaminforrás a tej és a különféle tejtermékek mellett a tojás és a halmájolaj.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...767778...79