sub

Információk, érdekességek

A bazsalikom

2007. március 19.

Próbálja ki a bazsalikom egy eredeti tárolási módját: rakja egymásra a friss leveleket egy széles szájú edényben (például. befõttesüvegben), hintsen közéjük egy kevés sót, és öntsön az egészre olívaolajat.

 

Kiválóan használható saláták készítéséhez!


Aszalt gyümölcs készítése

2006. december 15.

Akinek erre sem ideje, sem energiája nincs, annak a gyógynövényboltokban árusított aszalt gyümölcsök igen széles választékát tudjuk ajánlani.

 

A folyamatosan ellenõrzött, ezért megbízható termékek olyan egzotikumokat is kínálnak, amelyeket magunk nem tudnánk elkészíteni.

 

A füge és a datolya gazdag rosttartalma nagyon hasznos és egészséges, a mangó, a papaja, az ananász pedig ásványianyag-tartalmával segítheti a szervezet karbantartását.


Gyógynövények várandósoknak és szoptató anyáknak

2006. november 03.

Különösen a várandósság elsõ szakaszában gyakran jelentkezõ hányinger enyhítésére és megszüntetésére fogyasztható a borsmenta leveleibõl (Menthae piperitae folium) készült tea (hidegen) és a gyömbér (Zingiberis rhizoma). Ez utóbbi önmagában vagy más gyógynövényekkel együtt például filteres tea formájában is beszerezhetõ. Mellettük a borsmenta- vagy a fodormenta-illóolaj párologtatása és belélegzése is kedvezõ lehet. 
 

A várandósság elsõ harmadában szintén sokszor jelentkezõ fejfájás esetén ajánlatos akupresszúrával és bedörzsölõszernek (70%-os alkoholban oldva, 10%-os koncentrációban) elkészített illóolajok (pl. eukaliptuszolaj: Aetheroleum eucalypti, borsmentaolaj: A. menthae piperitae vagy mindkettõ), illetve az említett illóolajokat tartalmazó hûsítõ, fájdalomcsillapító hatású balzsamok használatával próbálkozni.


Növénykivonattal a cukorbetegség ellen?

2006. november 02.

A szilimarint, a máriatövis nevû növény kivonatát a természetgyógyászok elsõsorban májproblémákra ajánlják. Iráni kutatók nemrégiben felvetették, hogy a vegyületnek esetleg kedvezõ hatása lehet a cukorbetegségre is.

 

A máriatövis kivonatai elsõsorban a májsejtekre fejtenek ki hatást, illetve kisebb mértékben az epehólyagra, az epeutakra is. A kivonat hatóanyaga a szilimarin, amely antioxidáns hatású vegyület, ún. flavonoid-származék. A teheráni Gyógynövény Intézet munkatársai a szilimarin cukorbetegségre gyakorolt lehetséges hatását elemezték.


Áfonya: nem csak finom, hasznos is

2006. október 17.

Nemrégiben számolt be róla a tudományos sajtó, hogy az áfonya kedvezõ hatásúnak bizonyult néhány idegrendszeri betegség (pl. Alzheimer-kór és Parkinson-kór) kezelésében. Az amerikai Worcester Intézet kutatói szerint a kedvelt gyümölcs emellett igen hasznos fegyver lehet bizonyos baktériumok ellen is.

 

A szakemberek már korábban felfigyeltek arra, hogy az áfonyában gazdag táplálkozás csökkenti az Escherichia coli (E. coli) nevû baktérium okozta húgyúti fertõzések kockázatát, de a pontos okát nem ismerték. A rendkívül elterjedt baktérium törzsei a húgyutakon kívül sok mindent képesek megfertõzni, például a vesét és a fogakat, valamint a bélrendszert is - súlyos hasmenést okozva.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...212223...24