sub

Információk, érdekességek

A zöldteafogyasztás növeli a cukorbetegség kockázat

2019. február 03.

Összefüggést mutatott ki egy nemzetközi tanulmány a zöld tea fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség fokozott kockázata között kínai felnőtteknél.

Fotók: pixabay.comA kutatók két 1996-ban megkezdett tanulmány, a Shanghai Women’s Health Study (SWHS) és a Shanghai Men’s Health Study (SMHS) csaknem 120 ezer résztvevőjének adatait elemezték. Ezen két tanulmány adatait rendszeresen felhasználják a rák és egyéb krónikus betegségek hátterében álló genetikai és más biomarkerek, valamint az életmódból fakadó kockázatok vizsgálatára.

Az alanyok egyike sem küzdött diabétesszel a tanulmány kezdetén és mindannyian részletes információkkal szolgáltak teafogyasztási – típus, mennyiség – szokásaikról.

A kínai Futan Egyetem, az amerikai Vanderbilt Egyetem és más kutatóintézetek szakemberei mind a női, mind a férfi alanyoknál a 2-es típusú cukorbetegség fokozottabb kockázatát mutatták ki nagyobb mennyiségű zöld tea fogyasztása esetén.

Az International Journal of Epidemiology című folyóiratban publikált tanulmányukban a kutatók megjegyezték, hogy a zöldteafogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség közötti összefüggést nem befolyásolja az elhízottság vagy a dohányzás.

A szakemberek szerint további tanulmányokra van szükség az összefüggés hátterében álló mechanizmus megértéséhez, de úgy vélik, hogy a tealeveleken maradó rovarirtószerek szerepet játszhatnak a dologban.


Így készíts gyógyteát menstruációs görcsökre

2019. január 24.

Számos gyógynövénynek van görcsoldó, fájdalomcsillapító hatása. A havivérzéssel járó fájdalmak enyhítésére készített gyógyteakeveréknek a kamilla a legfontosabb összetevője.  

A kamillavirág fontos összetevője a keveréknek. Latin neve, a Matricaria camomila L. az anya, ill. méh jelentésű mater szóból ered. Ez arra utal, hogy a kamillát már az ókorban is alkalmazták az alsótest fájdalmainak enyhítésére. A lassan, kortyonként fogyasztott kamillatea jótékonyan és gyorsan fejti ki görcsoldó hatását. 

Hasonló, bár kicsit gyengébb hatása van a cickafarknak, amelyet hosszabban, tartósan kell fogyasztani. 

Ha a fájdalmas menstruáció fokozottabb vérzéssel jár együtt, javasolt pásztortáskát is tenni a teakeverékbe. A nyugtató és görcsoldó hatású citromfű föld feletti része, valamint a komló vagy macskagyökér is jó, ha belekerül a főzetbe.

Mit keverjünk össze, hogyan alkalmazzuk? 
Kamillavirág, pásztortáska, cickafark, citromfű és komló legyen az alap, egyenlő arányban. Keverjük össze ezeket. Egy púpozott evőkanálnyit forrázzunk le 2 dl vízzel, hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le. Ilyen adagot napont háromszor fogyaszthatunk.

Kiegészítésü jó tudni, hogy a meleg csökkenti az izomgörcsöt, de fokozhatja a vérzést. A népi orvoslásban ismert a citromfűfőzettel való gőzölés is, ülőfürdőnek pedig a kamillaforrázatot ajánlják. A mozgás is segít: egy jó tempós séta többet használ, mintha ágyban fekszünk.


A mágikus mentol

2019. január 15.

Fotók: pixabay.comHazánkban a fodormenta és a borsmenta a legismertebb, de csak ez utóbbi tartalmaz mentolt.

A borsmentát minden földrészen termesztik. Eredetét illetően megoszlanak a vélemények. Nálunk vizek mellett, nyirkos, nedves helyeken található.

A borsmenta egész föld feletti részét gyűjtik illóolaj lepárlására. A gyűjtésre legalkalmasabb időszak az, amikor a tövek 50%-a virágzik. A borsmentalevél (Menthae piperitae folium) illóolajat és polifenolokat tartalmaz. Illóolajának jellemző fő alkotórésze a mentol. A mentol jellegzetes szagú, hűsítő vegyület. A bőrön hidegérzetet vált ki. A mentol befolyásolja a nyálkahártya és egyes külső elválasztású (exokrin) mirigyek működését. Fokozza a nyálképződést és az epetermelést, de csökkenti az orr nyálkahártyájának váladéktermelését, a gyomornedv képződését.

A mentol és az illóolaj egyéb összetevői enyhe helyi érzéstelenítő hatással, továbbá gyenge görcsoldó és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek.

A borsmentalevelekből készített teát, illetőleg gyógyszereket emésztési zavarokban (dyspepsia) használják. A hidegen, kortyonként fogyasztott tea, émelygést, hányingert csökkent, ártalmatlan szer terheseknek.

Az illóolajat és a mentolt a bőrgyógyászatban és a fül-orr-gégészetben használják. A mentolos hintőporok, kenőcsök, szeszes oldatok (0,5-1% mentollal) csökkentik a viszketést (pruritus). A mentolos orrcseppek csökkentik a nyálkahártya-gyulladás következtében fellépő fokozott váladéktermelést, ezért az olajos orrcseppeket náthában (rhinitis), de garatgyulladásban (pharyngitis) és gégegyulladásban (laryngitis) is rendelik. A külsőleges használatra szánt mentolos szeszes oldatok bedörzsölőszerek izomfájdalmakban (myalgia).


A stresszkezelés és a citromfű

2018. december 17.

Fotó: pixabay.comAz élet tele van stresszhelyzetekkel, melyek nagy részét nem tudjuk befolyásolni, míg másokra fel tudunk készülni, és önként vállaljuk. Stresszhelyzetek átélésére személyiségünk fejlődése szempontjából nagy szükségünk van. Addig nincs gond, amíg megfelelően tudjuk kezelni, és nem okoz állandó készenlétet.

Mi történik, ha a stressz tartós marad? Selye János, a stresszelmélet kidolgozója szerint átváltunk az ellenállás fázisába. Ekkor érezhetjük úgy, hogy nem tudunk lazítani, kikapcsolni. Izmaink tartósan megfeszülnek, vérnyomásunk magasabb, a pulzus szaporább, a légzés felszínesebb, gyorsabb, mint nyugalomban. Alvászavarok jelentkezhetnek, nemritkán elalvási, átalvási nehézség vagy korai ébredés formájában.

A harmadik fázisban szervezetünk kimerül. Olyan elváltozások jönnek létre, amelyek a betegségek kialakulásának előfutárai. Például kóros vérzsírszint, csökkent immunrend- szeri aktivitás, tartós vérnyomás-emelkedés, véralvadás-fokozódás, inzulinrezisztencia. Szív- és érrendszeri, anyagcserebetegségek, daganatos betegségek, krónikus gyulladások alakulhatnak ki.

A stresszre adott pszichológiai válaszok között a szorongás, düh, agresszió, melankólia és depresszió, valamint kognitív változások (koncentráció és/vagy memóriazavar) szerepelhetnek.


Natúr antibiotikumok?

2018. december 15.

A modern világban általában szintetikusan előállított gyógyszeres hatóanyagokkal vesszük fel a küzdelmet a baktériumok, a vírusok vagy a gombát okozta fertőzésekkel szemben. Az antibiotikumok, a vírus- és gombaellenes szerek megjelenése előtti időkben természetes anyagokkal, növényi szerekkel védték magukat az emberek a mikroszkopikus kórokozóktól, és azokkal próbálták legyőzni az általuk okozott betegségeket.

A mézet például ősidők óta alkalmazzák a kórokozók elpusztítására, sebkezelésre. Évszázadokra tekint vissza az oregánó, a borsmenta, a szegfűszeg, a fahéj, a rozmaring vagy a teafa illóolajának és készítményeinek használata. Az illatos komponensekkel teli készítményeket lemosóként, öblögetőként, teaként, szopogatótablettaként vagy fogkrémként ma is alkalmazzák a különféle kórokozók elölésére. A természetes antimikrobiális szerek a reneszánszukat élik, és számuk az újabb kutatásoknak köszönhetően folyamatosan bővül. A „fiatalabb” természetes antimikrobiális szerek közé sorolható a grépfrútmagkivonat, amely egy laboratóriumi vizsgálat alapján több száz különféle baktériumot, vírust és gombát képes elpusztítani.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...24