sub

Információk, érdekességek

Gyógyteák szerepe a modern gyógyászatban

2016. szeptember 29.

A gyógynövényeket nagyon gyakran tea formájában alkalmazzuk. A teakeverékek jelentős hányada kiegészítő kezelésként fontos részei a terápiának (légúti tünetek kezelése, emésztésre ható szerek), míg más készítmények (pl. tejelválasztást fokozók) jelentőségét az adja, hogy nincs alternatívájuk a szintetikus szerek között.

Az emberiség a gyógyászatban hosszú évszázadokon keresztül csupán a természetes anyagok használatára támaszkodhatott. Később a szintetikus gyógyszergyártás előtérbe kerülésével a gyógyításban addig alkalmazott növényi szerek jelentős része háttérbe szorult. Az 1970-es években elinduló „zöld hullámmal” azonban ismét egyre népszerűbbé váltak a természetes anyagokat tartalmazó készítmények.

Mire használhatjuk a gyógyteákat?

  • Az emésztőszervi panaszok kezelése során felhasznált gyógynövények legtöbbjének hatását nemcsak a tradicionális alkalmazás során nyert tapasztalatok igazolják, hanem már humán klinikai vizsgálatok eredményei is megerősítették az alkalmazás helyességét. A gyógyteák alkalmasak étvágytalanság (benedekfű, ezerjófű, rozmaring), emésztési zavar (az előzőek mellett koriander, citromfű) kezelésére, emellett görcsoldó (édesköménytermés, kamillavirág), epehajtó (fehér üröm, orvosi pemetefű), hashajtó (szenna, aloé, rebarbara, kutyabenge) hatással is rendelkeznek. A terápia során jellemező, hogy általában több gyógynövényt kombinációban tartalmazó teakeverékeket alkalmaznak, mivel az emésztőszervi panaszok döntően több okra vezethetőek vissza. A teák fogyasztása azért is előnyös, mert a szintetikus készítmények között nem találhatóak hasonló, komplex módon ható szerek.

Kamilla - Az év gyógynövénye

2016. június 06.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya a 2016-os Év Gyógynövényének a kamillát választotta. A kamilla hazánk egyik legismertebb gyógynövénye, sokoldalú felhasználási lehetőségeivel méltán rászolgált erre a címre.

Kamilla - Az év gyógynövényeA kamilla, másnéven orvosi székfű (Matricaria recutita) Kelet-Európában őshonos, de ma már több földrészen megtalálható és termesztett növény. A 10–40 cm magas, fészkes virágzatú növény virágzatát és az abból nyert illóolajat használják a gyógyászatban. A kamilla nagyon régóta ismert és széles körben használt gyógynövény, már az ókori rómaiak és görögök is alkalmazták gyógyító céllal. Legelterjedtebbenemésztési panaszok, megfázással kapcsolatos tünetek, bőrbetegségek enyhítésére használták és használják ma is. Az Alföld eredetmegjelölésben meghatározott területeiről kézi erővel begyűjtött, vadon termő kamilla 2015 ótahungarikumnak minősül.

A gyógyhatás

A növény gyógyhatása több hatóanyag együttes jelenlétének eredménye. A csöves virágok színét is adó sárga flavonoidok a gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatásban játszanak szerepet. A kamilla nyálkaanyagai és az illóolajában feldúsuló szeszkviterpén-származékok – például az illóolaj jellegzetes kék színét is adó azulének – szintén a gyulladások mérséklésében játszanak szerepet. Azok a kamillatermékek, amelyek vízgőz-desztillációval előállított illóolajat tartalmaznak, nem véletlenül kék színűek. A hőkezelés nélkül készült kivonatokra viszont nem jellemző a kék szín, azok inkább sárgás vagy zöldes színűek.


Teát és gyógyteát a patikából

2016. május 19.

A gyógyteáknak számos betegség kezelésében fontos szerepük lehet, ugyanakkor a patikákban több olyan teával is találkozhatunk, amelyet nem elsősorban gyógyteának tartanak – pedig ha alaposabban megvizsgáljuk őket, kiderül, hogy számos előnyös, egészségvédő hatással rendelkezik a zöld tea és a többi, elsősorban élvezeti céllal fogyasztott tea is. Most induló sorozatunkban a leggyakrabban alkalmazott teákat, gyógyteákat mutatjuk be.

A betegek többsége a gyógynövények közül minden bizonnyal a gyógyteaként használható növényekkel találkozik először: a hasfájós csecsemők, kisgyermekek kezelésében a kamilla- vagy édesköménytea a modern gyógyszerek korában is őrzi jelentőségét, és a csecsemő- és kisgyermekkorban gyakori enyhébb bőrgyulladás csillapításában is máig kulcsszerepe van a kamillateának.

Már az őskorban is…

A gyógyteák történetének kezdetéről nem sokat tudunk, de feltételezhető, hogy már az ősember is készített hideg vagy meleg vizes kivonatot növényi részekből. Az idők során felismerték egyes növények gyógyhatását, és arra is rájöttek, hogy a „hatóanyagok” általában jobb hatásfokkal vonhatók ki meleg vagy forró, mint hideg vízzel. Ma már tudjuk, hogy a forrázás azzal az előnnyel is járt, hogy a teakészítés során elpusztul a növényi alapanyagon és a vízben lévő kórokozók jelentős része.

A napjainkban forgalomban lévő gyógyteák összetétele, felhasználása jórészt a tapasztalaton, tradíción alapul.

Bodorrózsa: természetes megoldás a vírusok ellen

2016. április 11.

A kora tavasszal gyakori vírusfertőzések időszakában rendkívül fontos, hogy ne csak a tünetek kezelésére, de a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektessünk. Ennek egyik legtermészetesebb módja a kevésbé ismert „csodaszer”, a 

Bodorrózsa

bodorrózsa, amelynek kivonata erős vírusellenes hatással rendelkezik. Így kimondottan alkalmas a megfázás és influenza megelőzősére, sőt kezelésére is. Ám ennél jóval többre képes – íme, öt kevésbé ismert tény a bodorrózsáról.

Duplán áldott

Erősíti az immunrendszertA bodorrózsa, más néven cisztusz rózsa Görögországból származik, és 1999-ben megkapta az „Európa gyógynövénye” címet. Egy legenda úgy tartja, az olimposzi istenek más növények mellett neki is gyógyerőt adtak, sőt rögtön duplán áldották meg. Gyantában gazdag levelei sebgyógyításra és a bőr megszépítésére használhatók, míg kivonatát fogyasztva a szervezet kívül-belül megfiatalodik és megerősödik.

„Az ehető növények közül a bodorrózsában található a legtöbb polifenol, ami egyfajta antioxidáns. Háromszor annyi van benne, mint a zöld teában, ezzel pedig természetes módon erősíti az immunrendszert, védi a sejtanyagcserét és stabilizálja a szív-és vérkeringést. Külsőleg alkalmazva lassítja a bőröregedést és gyorsítja a sebgyógyulást” – mondta el dr. Garay Zsolt fül-orr-gégész szakorvos.


A növények ereje

2015. december 02.

növények Az ősember gyógyszertára az őserdő volt. A természeti népek a mai napig gyakorolják ezt a képességüket. A népgyógyászat is ezeken az évszázados tapasztalatokon alapul. A növényeknek, növényi kivonatoknak, illóolajoknak meg kell hogy legyen a helye a hivatalos gyógyászatban is, annak kiegészítésére, adott esetben helyettesítésére, de természetesen nem mindenáron. 

Kamillaolaj

A kamilla illóolajat és az illóolaj-összetevőkben gazdag szeszes-vizes kivonatot a szájüreg és a felső légutak megbetegedései esetén szájöblögetőkben, inhaláló és légzéskönnyítő hatású készítményekben (pl. mellkasi bedörzsölők), valamint az orrüreg gyulladásainak kezelésére szánt kenőcsökben alkalmazzák.

Az emésztőrendszer (elsősorban a gyomor és a nyombél) gyulladásos folyamatainak és fekélyeinek kezelésére kamilla illóolajat, illetve annak főbb alkotórészeit tartalmazó készítményeket (emésztésjavító tablettákat, tinktúrákat és instant teákat) használnak.

Az illóolaj nagyon fontos alkalmazási területe a különféle bőrproblémák kezelése, melyekre terápiás és kozmetikai céllal alkalmazható készítmények sora áll rendelkezésünkre (pl. azulénben gazdag kenőcsök). A kamilla illóolajat gyulladáscsökkentő és bőrápoló tulajdonságai miatt gyakran alkalmazzák babaápoló készítményekben is.

A kamilla illóolaj erős gyulladáscsökkentő hatóanyagainak (matricin, kamazulén) köszönhetően az illóolaj és az illóolaj alkotórészeket tartalmazó szeszes kivonatok jó eredménnyel alkalmazhatók az izom- és ízületi gyulladások kezelésére, részben borogatások és gyógyfürdők, részben gyulladáscsökkentő hatással (is) bíró készítmények (masszázsolajok, krémek, kenőcsök) alkotórészeként.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...20