sub

Információk, érdekességek

Teát és gyógyteát a patikából

2016. május 19.

A gyógyteáknak számos betegség kezelésében fontos szerepük lehet, ugyanakkor a patikákban több olyan teával is találkozhatunk, amelyet nem elsősorban gyógyteának tartanak – pedig ha alaposabban megvizsgáljuk őket, kiderül, hogy számos előnyös, egészségvédő hatással rendelkezik a zöld tea és a többi, elsősorban élvezeti céllal fogyasztott tea is. Most induló sorozatunkban a leggyakrabban alkalmazott teákat, gyógyteákat mutatjuk be.

A betegek többsége a gyógynövények közül minden bizonnyal a gyógyteaként használható növényekkel találkozik először: a hasfájós csecsemők, kisgyermekek kezelésében a kamilla- vagy édesköménytea a modern gyógyszerek korában is őrzi jelentőségét, és a csecsemő- és kisgyermekkorban gyakori enyhébb bőrgyulladás csillapításában is máig kulcsszerepe van a kamillateának.

Már az őskorban is…

A gyógyteák történetének kezdetéről nem sokat tudunk, de feltételezhető, hogy már az ősember is készített hideg vagy meleg vizes kivonatot növényi részekből. Az idők során felismerték egyes növények gyógyhatását, és arra is rájöttek, hogy a „hatóanyagok” általában jobb hatásfokkal vonhatók ki meleg vagy forró, mint hideg vízzel. Ma már tudjuk, hogy a forrázás azzal az előnnyel is járt, hogy a teakészítés során elpusztul a növényi alapanyagon és a vízben lévő kórokozók jelentős része.

A napjainkban forgalomban lévő gyógyteák összetétele, felhasználása jórészt a tapasztalaton, tradíción alapul.

Bodorrózsa: természetes megoldás a vírusok ellen

2016. április 11.

A kora tavasszal gyakori vírusfertőzések időszakában rendkívül fontos, hogy ne csak a tünetek kezelésére, de a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektessünk. Ennek egyik legtermészetesebb módja a kevésbé ismert „csodaszer”, a 

Bodorrózsa

bodorrózsa, amelynek kivonata erős vírusellenes hatással rendelkezik. Így kimondottan alkalmas a megfázás és influenza megelőzősére, sőt kezelésére is. Ám ennél jóval többre képes – íme, öt kevésbé ismert tény a bodorrózsáról.

Duplán áldott

Erősíti az immunrendszertA bodorrózsa, más néven cisztusz rózsa Görögországból származik, és 1999-ben megkapta az „Európa gyógynövénye” címet. Egy legenda úgy tartja, az olimposzi istenek más növények mellett neki is gyógyerőt adtak, sőt rögtön duplán áldották meg. Gyantában gazdag levelei sebgyógyításra és a bőr megszépítésére használhatók, míg kivonatát fogyasztva a szervezet kívül-belül megfiatalodik és megerősödik.

„Az ehető növények közül a bodorrózsában található a legtöbb polifenol, ami egyfajta antioxidáns. Háromszor annyi van benne, mint a zöld teában, ezzel pedig természetes módon erősíti az immunrendszert, védi a sejtanyagcserét és stabilizálja a szív-és vérkeringést. Külsőleg alkalmazva lassítja a bőröregedést és gyorsítja a sebgyógyulást” – mondta el dr. Garay Zsolt fül-orr-gégész szakorvos.


A növények ereje

2015. december 02.

növények Az ősember gyógyszertára az őserdő volt. A természeti népek a mai napig gyakorolják ezt a képességüket. A népgyógyászat is ezeken az évszázados tapasztalatokon alapul. A növényeknek, növényi kivonatoknak, illóolajoknak meg kell hogy legyen a helye a hivatalos gyógyászatban is, annak kiegészítésére, adott esetben helyettesítésére, de természetesen nem mindenáron. 

Kamillaolaj

A kamilla illóolajat és az illóolaj-összetevőkben gazdag szeszes-vizes kivonatot a szájüreg és a felső légutak megbetegedései esetén szájöblögetőkben, inhaláló és légzéskönnyítő hatású készítményekben (pl. mellkasi bedörzsölők), valamint az orrüreg gyulladásainak kezelésére szánt kenőcsökben alkalmazzák.

Az emésztőrendszer (elsősorban a gyomor és a nyombél) gyulladásos folyamatainak és fekélyeinek kezelésére kamilla illóolajat, illetve annak főbb alkotórészeit tartalmazó készítményeket (emésztésjavító tablettákat, tinktúrákat és instant teákat) használnak.

Az illóolaj nagyon fontos alkalmazási területe a különféle bőrproblémák kezelése, melyekre terápiás és kozmetikai céllal alkalmazható készítmények sora áll rendelkezésünkre (pl. azulénben gazdag kenőcsök). A kamilla illóolajat gyulladáscsökkentő és bőrápoló tulajdonságai miatt gyakran alkalmazzák babaápoló készítményekben is.

A kamilla illóolaj erős gyulladáscsökkentő hatóanyagainak (matricin, kamazulén) köszönhetően az illóolaj és az illóolaj alkotórészeket tartalmazó szeszes kivonatok jó eredménnyel alkalmazhatók az izom- és ízületi gyulladások kezelésére, részben borogatások és gyógyfürdők, részben gyulladáscsökkentő hatással (is) bíró készítmények (masszázsolajok, krémek, kenőcsök) alkotórészeként.


Gyuri bácsi várja a természetbarátokat a IX. Bükkszentkereszti Gyógynövénynapokon

2015. július 05.

természetbarátokA legendás bükki füvesember, a 87 éves Szabó Gyuri bácsi a népi gyógyítás egyik utolsó, klasszikus mestere, aki maga is nagymamájától, a sajókazinci gyógyító asszonytól tanulta a gyógynövények generációkról-generációkra öröklődő ismeretét. Gyuri bácsi elhivatott tevékenysége - országjáró előadásai, ismereterjesztő könyvei, népszerű gyógynövénytúrái - kapcsán évek óta egyre többen válnak fogékonnyá arra, hogy egy jóval természetközelibb, harmonikusabb életforma felé forduljanak.

Ez az érdeklődés hívta életre a Bükkszentkereszti Gyógynövénynapokat, melyen a látogatók megismerhetik a gyógynövények titkait, inspiráló előadásokon vehetnek részt, ellátogathatnak Gyuri bácsi gyógynövénykertjébe. Aki egyszer belekóstolt a Gyuri bácsi által életre hívott rendezvény hangulatába, az a következő nyáron általában visszatér ebbe a hegyek által övezett, varázslatos faluba, így mára a Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok közel tízezer ember számára igazi, közös ünnep. 

Az idei rendezvény a XXI. század kihívásaira fókuszál: arra, hogyan őrizhetjük meg testi-lelki harmóniánkat egy felgyorsult, elidegenedett világban. Gyuri bácsi a méregtelenítésről, Dr. Bagdy Emőke a stresszről, Tóth Tamás az időjárás-változásról tart előadást a Gyógynövénynapokon.


Mi jut elsőnek eszedbe Ausztráliáról?

2015. május 11.

Szinte biztos vagyok benne, hogy erszényes állatkáik. Pedig a kenguruk földjéről érkezik hozzánk egy kis barna üvegcse. És, hogy mi van benne? Egyik jellegzetes fájuknak leveléből készült növényi kivonat. Aminek hatalmas ereje van! Százszor lepipálja a gyógyszertári gombaölőt, a háztartási fertőtlenítőket és társait. Gombaölő és fertőtlenítő egyben. A takarításon, mosáson kívül, jó körömgombára, herpeszre, pattanásra, és a sor még hosszú. Most megismerkedhetsz közelebbről, Ausztrália egyik legértékesebb kincsével.

Ausztráliából érkezik hozzánk egy igazi kis varázslat. A neve: teafa. Az Ausztráliában honos teafa ágaiból, leveleiből desztillált illóolajról van szó. Mivel fényérzékeny olaj, sötét 10 ml-s vagy 20 ml-s üvegben érkezik. Azért ilyen kis üvegben, mert bivalyerős. Ahogy mondani szokták: kicsi a bors, de erős. Elég belőle 1-2 csepp és gombaölő, fertőtlenítő hatása működésbe lép. Így egy 10 ml-s üvegcse, nagyon tartós, sokáig fog szolgálni Téged.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...20