


Információk, érdekességek
Kullancs- és szúnyoginvázió várható
2013. április 30.
Az idei csapadékos időjárásnak köszönhetően rendkívüli ár –és belvíz helyzet alakult ki Magyarországon. Ennek köszönhetően a vérszívó élősködők közül a szúnyogok és a kullancsok számára kedvező körülmények miatt az elmúlt évekhez képest vélhetően sokkal nagyobb populációt hoznak majd létre! Ezért ezúton szeretnénk felhívni mindenki figyelmét a szúnyogok és a kullancsok elleni védekezés idei, különös fontosságára!
Tesszük ezt, annak birtokában, hogy a tavalyi esztendőben olyan új kutatási eredmények láttak napvilágot, amelyek mind a szúnyogok által terjesztett új kórokozókra, mind a kullancsok által egyre nagyobb számú Lyme-kór fertőzöttségre világítottak rá.
A Magyar Kullancsszövetség különösen fontosnak tartja a lakosság naprakész hiteles tájékoztatását, ezért egy interaktív kommunikációs kampányt indít.
Ezeket az élelmiszereket hamisítják a legszívesebben
2013. április 27.
Újabban igen gyakoriak az élelmiszerbotrányok. Mai bejegyzésünkben azokat az élelmiszereket vesszük sorba, amelyek esetében jellemző a fogyasztókat megtévesztő visszaélés.
Az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA) Food Fraud Database (FFD) néven adatbázist vezet a valaha felmerült élelmiszeripari visszaélésekről, a Mother Nature Network ezek alapján szedte össze, mely élelmiszerek esetében jelentkeznek leggyakrabban a problémák. Lássuk a listát!
50 gazdaságos öko tipp
2013. április 11.
A GreenDependent Egyesület jubileumi kiadását ünnepli a Kislábnyom magazinnak, amely rengeteg embernek segített már úgy spórolni, hogy közben az ökológiai lábnyomukat is jelentősen csökkentették. Az 50 legjobb környezetbarát tipp, amivel sokat spórolhatsz is!
1. Tartsunk húsmentes hétfőket. Ha egy négyszemélyes család egy héten egy hús- és sajtmentes napot tart, olyan, mintha négy hétig nem használna autót.
2. Használjuk újra a tojásos dobozt – vigyük magunkkal a piacra! Ha túl sok összegyűlne, készíthetünk belőle palántázót, húsvéti tojástartót és virágcsokrot is.
3. Ne igyunk eldobható csészéből. Házibuliban vagy szülinapi zsúron is használjunk névvel ellátott piknikpoharakat
4. Amennyiben lehetőségünk van, dolgozzunk minél többet távmunkában.
5. Amit lehet, kézzel végezzünk a konyhában: habverés, diódarálás, húsdarálás stb.
Árvíz, belvíz: hogyan védjük egészségünket?
2013. április 10.
Az elmúlt hetek esőzései következtében kialakult ár- és belvízhelyzetre való tekintettel az ÁNTSZ felhívja a lakosság figyelmét, hogy a fertőző megbetegedések megelőzése érdekében az emberek saját maguk és a környezetükben élők egészségét a higiénés rendszabályok betartásával tudják legjobban védeni, illetve a veszélyeket csökkenteni.
Továbbá fontos hangsúlyozni, hogy aki a vízvezetékeken csőtörést, vagy a környezetében vízkimaradást észlel, azonnal jelentse a vízmű üzemeltetőjének és az illetékes kormányhivatal járási népegészségügyi intézetének. Amíg megnyugtató választ nem kapnak, a vezetékes vizet is csak forralva szabad használni.
Immunerősítő ételek
2013. március 22.
A téli időszakban kimerül a szervezetünk, fáradékonyabbak vagyunk és fogékonyabbak a fertőzésekre, betegségekre. Pedig tudatos táplálkozással sokat tehetünk ez ellen – hívja fel a figyelmet Veresné dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense. A magyar felnőtt lakosság többsége szenved szelén- és D-vitamin-hiányban, ezen is lehet tudatos étrenddel segíteni.
Érdekesség, hogy a kukoricában, szójában, búzában található egyik fehérjealkotóból (glutamin) olyan anyag képződik, mely antioxidáns szerepet tölt be, így hozzájárul az immunrendszer jó működéséhez. A szervezet a betolakodó vírusok, baktériumok ellen többek között a szabad gyökök képzésével védekezik. Gondot jelent azonban, ha a zsíros táplálkozás vagy a stresszes életmód miatt ezek mennyisége túlzott mértékben megnő. Ilyenkor hasznosak a táplálékkal elfogyasztott olyan anyagok, melyek antioxidánsként vagy gyökfogóként viselkednek, vagy szükségesek az antioxidánsok felépítéséhez. Ilyen lehet például a mikroelemek közül a cink (marhahúsban, hüvelyesekben) vagy a szelén (a talajból jut a növényekbe, állatokba).
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...787980...169