sub

Információk, érdekességek

Vásárlási és étkezési tanácsok járvány idejére

2020. március 25.

Hogyan érdemes táplálkozás szempontjából előre tervezni, és milyen élelmiszereket ajánlatos beszerezni, ha járvány idején a vásárlási szokásaink átmenetileg megváltoznak, ritkábban járunk boltba, piacra és egyszerre nagyobb mennyiségű élelmiszert vásárolunk?

Fotó: pixabay.comEbben az időszakban is törekedjünk a kiegyensúlyozott, egészséges étrend követésére, mivel ez alapvető fontosságú az immunrendszerünk érdekében, a betegségek megelőzése és legyőzése szempontjából. A készleteket ésszerű mennyiségű, az egészséges étrendbe illeszkedő élelmiszerekkel töltsük fel.

Vásárlás előtt:

Mérjük fel a készleteinket!

     Ellenőrizzük le, hogy mekkora készlet áll rendelkezésünkre azokból az élelmiszerekből, amelyeket szeretnénk otthon tudni ebben az időszakban. Ha úgy ítéljük meg, hogy kb. két hétre elegendő mennyiség van az adott élelmiszerből, felesleges még többet vásárolnunk belőle, hiszen ez könnyen vezethet felesleges pénzkidobáshoz és élelmiszerpazarláshoz.

       Írjunk bevásárlólistát előre!

       A listán ne csak a megvásárolni kívánt termékek neve szerepeljen, hanem az is, hogy azokból mennyit szeretnénk vásárolni. Így biztos, hogy mindenből megfelelő mennyiség kerül a kosárba. Vásárlás ideje is jelentősen csökkenthető.

Mi és miért szerepelhet a bevásárlólistán?

Gabonafélék és száraz hüvelyesek, melyek hosszú ideig eltarthatók és sokoldalúan felhasználhatók. Fogyasszunk minden nap 3 adag gabonát (pl.: rizs, lisztből készült termékek, kenyérfélék, pékáruk, kekszek, müzliszeletek stb., amiből legalább 1 adag teljes értékű legyen (teljes kiőrlésű lisztből készült étel, barna rizs, zabpehely, teljes kiőrlésű tészta, bulgur, kuszkusz, köles, hajdina, teljes kiőrlésű keksz, stb.). Fogyasszunk rendszeresen száraz hüvelyeseket (szárazbab, lencse, sárgaborsó stb.). Felbontás után, minőségük megőrzésének érdekében tároljuk ezeket légmentesen záródó edényben, valamint hűvös és száraz helyen.

Fagyasztott zöldség, gyümölcs amely fagyasztóban, mélyhűtőben sokáig eltartható. Ha friss zöldség, gyümölcs nem áll rendelkezésünkre, fagyasztottból is készülhet párolt zöldségköret, rakott zöldség, főzelék, zöldségleves (akár krémleves), a gyümölcsök belekeverhetők natúr joghurtba, túróba, de készülhet belőlük turmix is.


Virológus: legalább egy év szükséges a vakcina kifejlesztéséhez

2020. március 23.

Fotó: 123rf.com

A koronavírus izolációja ellenére is hosszú idő, legalább egy év szükséges a hatásos vakcina kifejlesztéséhez – mondta Kiss Gábor, a vírus izolációját végző kutatócsoport vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Néhány kísérlet semmit sem ér, vagyis akkor tekinthető hatásosnak egy szer, ha több ezres populáción eredményes a tesztelése.

Ugyanakkor a vírus izolációja azért jelentős eredmény, mert csak akkor kezdődhet meg a vírus ellen hatásos szer kifejlesztése, ha a “kezünkben van a vírus” – fogalmazott a kutató.

Az izoláció során a fertőzöttektől vett mintákat olyan sejtekkel “hozták össze”, amelyekhez kötődni tudott, beléjük tudott jutni a kórokozó, és azokban sokszorosítani tudta magát.

Mindennek nyomán olyan mennyiségben tudták előállítani a vírust, ami lehetővé teszi a kutatását, vagyis meg tudják osztani a tudományos közösséggel – ismertette a folyamatot Kis Gábor.


Okostelefon okosan!

2020. március 22.

Az okostelefon mindennapi életünk része, olyannyira, hogy tartós használata az egészségi állapotunkra is rányomhatja a bélyegét. Sok helytálló és téves információ kering ebben a vonatkozásban a felhasználók között. Melyik igaz és melyik nem?

Fotó: pixabay.comAki elalvás előtt okostelefonozik, nehezebben alszik el?

Igen
Naponta több órát töltünk el fényt kibocsátó készülékek, köztük az okostelefonok nézésével. Nemcsak a felnőttek, de a gyerekek is „fertőzöttek” ebből a szempontból.

Mindez az alvásminőségre is rányomhatja a bélyegét, különösen akkor, ha este, a tervezett elalvás előtt olvas vagy játszik valaki az okostelefonján. Az okostelefon nézése közben a szembe jutó fény intenzitása akár tízszer nagyobb lehet, mint az a fényintenzitás, amely egy hagyományos könyv olvasólámpa melletti olvasása során jut a szembe. Ez a nagy fényintenzitás – amely a „világos van, nem kell aludni” jelzést küldi az agynak – gátlólag hat az elalvást elősegítő melatonin hormon elválasztására. Melatonin hiányában pedig nincs alvás. Azaz okostelefonozás után egy jó darabig nem jön álom a szemre… 

Értelemszerű, hogy a fényt emittáló eszközöket nézegetők a következő nap reggelén álmosabban ébrednek, mint akik hagyományos megvilágítás mellett olvastak, noha ugyanannyi időt voltak az ágyban – vagy álomba merülve, vagy arra várva. Mindez nem játék! Az alváshiány számos betegség előfordulási gyakoriságát növeli. Az alváshiányos gyerekek és felnőttek gyakrabban lesznek cukorbetegek, a túl rövid alvásidő növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikóját, csökkenti a koncentrációs képességet, rontja a tanulási képességeket, és folytatható a felsorolás.

Ront a helyzeten, hogy az elektronikai eszközök által kibocsátott látható fény hullámhossza a rövidebb hullámhossztartományba (kb. 400-500 nm) esik, és ez a rövid hullámhosszúságú látható (kékes) fény képes a legnagyobb mértékű eltolódást és zavart okozni a biológiai órában, ugyanis ez képes a legjelentősebben gátolni az elalvást segítő hormonnak, a melatoninnak az elválasztását. Másként fogalmazva, ez a kékes fény képes a legnagyobb mértékben felborítani a belső órát, megzavarva az alvás-ébrenlét ciklusokat. A kék fény negatív hatásainak ismeretében az elektronikai eszközök, így az okostelefonok gyártói ma már tudatosan törekszenek a kibocsátott kékes színű fény intenzitásának a csökkentésére. Érdemes emellett azokat az applikációkat alkalmazni, amelyek képesek a kijelző színhőmérsékletét változtatni, és a kékes fény kibocsátását blokkolni.


Mosson kezet, védekezzen a kórokozók ellen!

2020. március 21.

Fontos a helyes kézmosás, hiszen a leghatékonyabb védekezés a legkülönbözőbb kórokozók ellen, és ez az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének.

Fotó: pixabay.comAzt gondolhatnánk, hogy a kézmosás (evés előtt, vécéhasználat után, fertőzésveszélyes tárgyak érintése után stb.) magától értetődő rutincselekvés. Felmérések szerint azonban ez nincs így: tízből hat ember nem mos kezet például hazaérkezés után. Márpedig érdemes végiggondolni, hogy a napi tevékenység során hányféle olyan tárgyat, felületet érintünk meg, a kilincstől kezdve a tömegközlekedési eszközök kapaszkodóin, a pénzdarabokon, a közösen használt munkaeszközök billentyűin át a vécéfogantyúkig, amelyeken a legkülönbözőbb kórokozók telepedhetnek meg. A szennyezett kézről a kórokozók a szem, az orr, a száj vagy az intim szervek nyálkahártyáira kerülhetnek, vagy az apró sérüléseken keresztül, a bőr védelmi vonalát megkerülve könnyen bekerülhetnek a szervezetbe és fertőzést, gyulladást okozhatnak.

Különösen fontos a gyengébb immunrendszerű gyermekek, idősek és a betegek védelmére figyelni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai érzékeltetik a kézhigiéné fontosságát: a WHO felmérései szerint a világon évente 3,5 millió gyermek hal meg olyan betegség következtében, amit kézmosással meg lehetne előzni. A kórokozók elleni védelem legegyszerűbb és egyben leghatékonyabb módja a kézmosás, az egyszerű náthától kezdve a vírusos bőrfertőzéseken át a gyomorhurutokig, számos fertőző betegségtől megóvhat.

Pusztán az étkezés előtti és a WC használat utáni kézmosással a hasmenéses betegségek 45%-át, a légúti megbetegedéseknek pedig 23%-át lehetne elkerülni.

Mikor mossunk kezet?

  • Minden olyan helyzetben ajánlatos kezet mosni, amikor fertőzésveszélyes tárgyakkal kerülhettünk kapcsolatba: például tömegközlekedési eszközök igénybevétele után a munkahelyre vagy a lakásba belépve, és nemcsak látható szennyeződés esetén. 
  • A vécézés utáni kézmosás az alapvető testi higiénéhez tartozik, de jó tudni, hogy vécéhasználat előtt is legalább ennyire fontos lenne, hiszen legintimebb testrészeinket nem tanácsos szennyezett kézzel megérinteni. 
  • Az étkezések előtti kézmosásnak is természetesnek kellene lennie, hiszen a kórokozók a szennyezett kézről az étellel az emésztőrendszerünkbe kerülhetnek. 
  • Ha látogatóba megyünk, ott is első utunk vezessen a fürdőszobába, csakúgy, mint otthon, különösen akkor, ha csecsemő vagy kismama, netán beteg van a családban, hiszen a még kialakulatlan, gyenge vagy a leromlott immunvédelmű emberek fokozottan ki vannak téve a kórokozók támadásának.

Koronavírus: hogyan védhetem meg a gyermekem?

2020. március 19.

Az eddigi adatok alapján a koronavírus fertőzés elsősorban az idősebb, krónikus betegségben szenvedők esetében jelent fokozott veszélyt. Szülőként mégis aggódunk, hiszen a gyerekközösségekben rendszerint gyorsan terjednek a fertőzések. Dr. Hidvégi Edit gyermek tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát a megelőzés lehetőségeiről kérdeztük.

Fotó: gettyimages.comIdősek és krónikus betegek fokozott veszélyben

A koronavírus terjedésével az adatok szinte napról napra változnak. A The Journal of the American Medical Association (JAMA) február 24-én megjelent közlése szerint – a Kínai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai alapján – az igazolt fertőzések halálozási aránya 2,3%. A 9 év alattiak körében egyáltalán nem fordult elő haláleset a koronavírus fertőzés következtében. A 80 év feletti korosztály esetében azonban magas a halálozási arány: 14,8%. Emellett a krónikus betegséggel – szív- és érrendszeri betegség, diabétesz, krónikus légúti betegség és magasvérnyomás betegség – élők esetében is fokozott a kockázat.  

A gyerekek, ha meg is fertőződnek, enyhébb tünetekkel átvészelik a betegséget

A JAMA adatai szerint a Kínában történt fertőzések mindössze 1%-a érintette az 1 és 9 év közötti gyermekeket, és szintén 1% a 10 és 19 év közötti korosztályt. A gyermekek körében világszerte alacsony a fertőzöttek száma, s ha ki is mutatható náluk a koronavírus fertőzés, rendszerint enyhe tünetekkel átvészelik a betegséget. A kutatók szerint ennek oka a gyerekek és a felnőttek immunrendszere közti különbség lehet, vagyis a fiatalabb korosztály esetében a veleszületett immunválasz erősebb, így sokkal könnyebben győzik le a fertőzést. 

A magzat nem fertőződik meg

A The Lancet folyóiratban közölt kutatás alapján a fertőzés a magzatot nem veszélyezteti. A vizsgálatban 9, az utolsó trimeszterben lévő kismamát figyeltek meg. Mindegyik várandós hölgy esetében laboratóriumi vizsgálattal igazolták a koronavírus fertőzést. Egyikőjüknél sem alakult ki súlyos tüdőgyulladás a fertőzés következtében. A kismamák egészséges újszülöttnek adtak életet. A piciket császármetszéssel segítették világra, az 1 perces Apgar-értékeik 8-9/10, az 5 perces 9-10/10. Az újszülötteknél elvégzett koronavírus tesztek eredménye negatív lett.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...272829...166