sub

Információk, érdekességek

A mák

2006. január 02.

A görögök és a rómaiak mézzel keverve fogyasztották a mákot.
A mák zöld termésének megvágása után képzõdõ tejnedve, az ópium több mint két tucat alkaalkoidot tartalmaz.
A magyar A magyar nyelvben sokféle szókép kapcsolódik a mákhoz: a mákszem például a kicsinység mértéke, a rosszcsont gyerekeket pedig "mákvirágnak" hívják.

Könnyû karácsony

2005. december 30.

A karácsony a családról, a szeretetrõl és mindezekkel együtt a több fogásos nagy lakomákról is szól. A rokonok, barátok körében megült ünnep velejárója a tyúkhúsleves, a kiadós fõétel, a deszszert, és a nagymama bejglije is. Nem könnyû, és valójában felesleges is megtagadni a közös evés örömeit – tartja a dietetikus. Fekete Krisztina szerint nincs semmi fenyegetõ a karácsonyi traktában; ha gondosan összeállított az ünnepi menü, ha a mennyiség helyett a minõség kerül elõtérbe, no meg sikerül elkerülni a túlzásokat, még szigorú szabályokra vagy komoly diétára sincs szükség.

Manipulatív illatok

2005. december 30.

Holland kutatók azt vizsgálták, hogyan lehet az embereket illatok segítségével befolyásolni. Az eredmény meglepõ - különösen a tisztítószerek esetében.


Az étteremtulajdonosok figyelmébe: ha a vendég citromillatú tisztítószer illatát érzi az étteremben, az az érzése támad, hogy a hely tisztább az átlagosnál. Erre jutottak legalábbis holland kutatók, akik a Psychological Science címû szaklapban publikálták eredményeiket.


Közgyógyellátás: késik a reform

2005. december 29.

Csak júliustól választhat majd a több százezer közgyógyellátott, hogy miként szeretne térítésmentesen gyógyszerekhez jutni. Aki az új rendszer mellett dönt, betegsége alapján egyéni havi kerettel gazdálkodhat, amit térítésmentesen vásárolhat majd le a patikákban.


Charles Dickens: Karácsonyi ének

2005. december 28.

 

Scrooge irodájának ajtaja nyitva volt, hogy szemmel tarthassa írnokát, aki éppen levelet másolt a túlsó, szomorú kis fülkében. Scrooge-nál is nagyon kis tûz égett, de az írnok tüze annyival kisebb volt, hogy mindössze egyetlen darab szénnek látszott.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...144145146...162