sub

Információk, érdekességek

Átadták a GSK vakcinagyárát

2006. szeptember 09.

GlaxoSmithKline (GSK) 70 millió euró beruházással létesült gödöllõi vakcinagyára várhatóan a jövõ év elején kezdi meg a termelést.
A GSK 2002-ben vásárolta meg a Humán Rt. gödöllõi oltóanyaggyártó üzemét, ahol elsõ lépcsõben a meglévõ üzem korszerûsítését, kapacitásbõvítését végezték el, majd 2003-ban letették az új vakcinagyár alapkövét.

 

Az új üzemcsarnok létesítése mintegy 70 millió euróba került, a felújításokkal együtt a teljes fejlesztés értéke eléri a 100 millió eurót - mondta el az MTI-nek Leitner György, a GSK magyarországi vállalatának ügyvezetõ igazgatója.


Mindenért fizetni kell az egészségügyben

2006. szeptember 03.

Lesz 300 forintos vizitdíj, amit a háziovosnál és a szakrendelõkben kell fizetni, de ugyanennyit kérnek egynapi kórházi ápolásért is a kormány pénteki döntése alapján. A rászorulók és a kisgyerekek kedvezményt kapnak. Vége viszont az ingyengyógyszerek korának is, igaz, vehetünk majd fájdalomcsillapítót a hipermarketekben. Az [origo] összeállításából megismerheti az egyes döntések mögött meghúzódó érveket, ellenérveket is.


Megszülettek a döntések a kormány elsõ egészségügyi reformlépéseirõl - derült ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Molnár Lajos egészségügyi miniszter tájékoztatóján, amelyet a kormány kétnapos balatonõszödi ülése után tartottak. Véglegesítették az egészségügyben 2007 január elsejétõl bevezetendõ új díjakat, amelyekrõl korábban számos elképzelés megjelent.


Gyógyszerhamisítás

2006. szeptember 02.

Ez a nagyon veszélyes, a beteg emberek, a gyógyulni vágyók, az orvos- és gyógyszerészeti tudományban feltétel nélkül bízók helyzetét kihasználó, új csalási forma egyre jobban terjed az interneten. Az sem mellékes tényezõ, hogy az ilyen jellegû honlapokat látogatók számára a sokszor jól ismert, nagy valószínûséggel csak látszólag eredeti gyógyszerek megtévesztõen kedvezõ, alacsony árai nagy kísértést jelentenek. Hiába áll fenn az internetes hirdetés hiteltelenségének gyanúja, az olcsóság gyakran gyõz a kétkedés felett...

Keserû pirula vagy gyógyír?

2006. augusztus 31.

Több patika, olcsóbb gyógyszerek, jobb ellátás. Hirdeti tényként a Zöld könyv az egészségügyrõl, a 7. pontjában. A Zöld könyv, amely egy vitaindító dokumentum, célja, hogy rámutasson egy adott ágazat legfontosabb megoldatlan kérdéseire és felhívja az ágazat szereplõit az állásfoglalásra. 


Az Egészségügyi Minisztérium át akarja alakítani a gyógyszerellátás rendjét, így a tervezett reformok szabad versenyt ígérnek. A gyógyszerellátás az egészségügyi rendszer része, ezért nem tehetõ ki a piac törvényeinek. A szabadpiaci versenyben nem a betegek érdeke, hanem az üzleti szempontok érvényesülnek, ezért ez elfogadhatatlan a magyar gyógyszerészek számára.


Tartalék a természetbõl

2006. augusztus 30.

Nyáron és õsszel egy egészséges felnõttnek, aki változatos ételeket eszik, nincs szüksége vitaminpótlásra. Tél végére azonban a vitamintartalékok apadnak, különösen azoknál, akik dohányoznak, rendszeresen fogyasztanak alkoholt, illetve egyoldalú, zsíros étrenden élnek.


A vitaminok olyan szerves molekulák, amelyeket – néhány kivételével – az emberi szervezet nem képes elõállítani, ezért csak táplálékkal lehet hozzájuk jutni. Alapvetõen két fajtájuk létezik: a vízben és a zsírban oldódók. Az elõbbiekhez tartoznak a B-vitaminok (B1, B2, B3, B5, B6, B12, folsav, biotin, ubikinon) és a C-vitamin (vagy aszkorbinsav), az utóbbiakhoz pedig az A-, D-, E- és K-vitaminok. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...137138139...163