sub

Információk, érdekességek

A Magyar Gyógyszerész Kamara közleménye

2006. október 26.

Mai napon kezdõdik a Parlamentben az Egészségügyi Minisztérium által beterjesztett törvények általános vitája. A Magyar Gyógyszerész Kamara tájékoztatja a parlamenti képviselõket, hogy az Egészségügyi Minisztérium törvényellenesen, szakmai egyeztetés nélkül terjesztette be a fenti törvénycsomagokat, ezért az alkotmány-, és jogellenes.

 

Miután az Egészségügyi Minisztérium továbbra is azt állítja, hogy egyeztetett a Magyar Gyógyszerész Kamarával, ezért a köztestület felhívja az Egészségügyi Minisztérium figyelmét, hogy a parlamenti képviselõk részére juttassa el azokat a dokumentumokat, emlékeztetõket, jegyzõkönyveket, amelyek ezen egyeztetéseket bizonyítják.


A gyógyszer nem minden

2006. október 19.

Akad szép számmal olyan betegség - inkább állapot -, amelynél az egészséges életmód, némi józan ésszel párosítva, sokkal fontosabb a méregdrága szereknél. "Bármilyen gyógyszert adok a gyereknek, csak nem akar rendezõdni az állapota. Szédeleg egész nap, alacsony a vérnyomása. Már minden felírható és fel nem írható szert megkapott. Mit tegyek hát?" - kérdezte kétségbeesetten az egyik nyakigláb kamasz anyukája. 
Semmit, legalábbis gyógyszerfronton ne tegyen semmit. A betegek, a szülõk ugyanis gyakran gyógyszerfüggõkké válnak. Na nem abban az értelemben, hogy rászoknak az altatókra, netán a kábító fájdalomcsillapítókra. Csupán arra gondolok, hogy minden betegségre, panaszra kizárólag a gyógyszerektõl várnak megoldást. Az alábbiakban két példán demonstráljuk, mikor nem érdemes az orvost gyógyszerért nyaggatni.

A gyógyszerellátás védelmében

2006. október 19.

A magyar gyógyszerellátás a szigorú szakmai szabályozásnak és ellenõrzésnek köszönhetõen jelenleg európai színvonalon mûködik, akár a legkisebb faluban lévõ gyógyszertárban is. 
Kiemelkedõen jó a gyógyszerbiztonság, a jelenlegi kereskedelmi hálózatba nem tud bejutni a hamis gyógyszer. A beteg biztos lehet abban, hogy ugyanazon a megszokott áron kapja meg bármely patikában a gyógyszerét. Minden gyógyszertárat az orvosi egyetemet elvégzett, jól képzett diplomás gyógyszerészek vezetnek. A patikák országos lefedettsége egyenletes.

 

Van egy hagyományokban gazdag múlt, melyet a gyógyszerészek hozzáértése, precizitása, megbízhatósága és értékõrzése jellemez. Van a jelen, mely az általános szakmai feladatok mellett egy egyre inkább kiszélesedõ, betegközpontú gyógyszerészetet jelent a betegségmegelõzés, a szûrések és a gyógyszerészi beteggondozási feladatok felerõsödésével.


Új jogszabályok a gyógyszerkiadás rendjében

2006. október 13.

Az október 16-tól életbe lépõ miniszteri rendelet szerint a gyógyszerészek csak azokra a receptekre adhatják ki az ártámogatásban részesülõ készítményeket, amelyeken az orvos feltünteti az ún. BNO-kódot. Amennyiben az orvos ezt elfelejti ráírni a vényre, a beteg vagy visszamegy az orvoshoz hiánypótlásért vagy kénytelen lesz a gyógyszer teljes árát kifizetni. A kód a gyógyszerszedõ betegségével függ össze, tehát a gyógyszerész ezt semmilyen módon nem tudja pótolni. 
Az orvosi vényeken a BNO-kód kötelezõ feltüntetése a pénzügyi ellenõrzés szigorítása miatt vált szükségessé, elsõsorban a kiemelt támogatású gyógyszer felírások figyelemmel kísérése érdekében.


A BNO-kód az egészségügyben használt, a betegségek nemzetközi osztályozására szolgáló kódrendszer rövidítése. Kialakításának az volt a célja, hogy bármelyik országban megbetegedett, illetve sérülést szerzett személy diagnózisát egységes kódrendszer alapján lehessen besorolni. A szabványos kódolás alapján a különféle statisztikákat, ország jelentéseket egységes kódolás alapján lehet összehasonlítani.


STOP: a dohányzás betegség?

2006. október 12.

A dohányzást egy krónikus, visszaesésekkel járó orvosi problémának, valamint az egészséget hosszú távon leginkább veszélyeztetõ tevékenységnek tartja az orvosok többsége. Jelentõs a véleménykülönbség a dohányos és a nem-dohányos orvosok között.


Az orvosok többsége szerint a dohányzás a legveszélyesebb, a pácienseik egészségét hosszú távon befolyásoló tevékenység. Veszélyesebbnek tartották, mint a mozgásszegény életmódot, a helytelen táplálkozást, az alkoholfogyasztást vagy az elhízást – számoltak be a kutatók a 16 ország közel 3000 családorvosának véleményét tükrözõ felmérésrõl a kardiológusok összevont európai és világkongresszusán, 2006. szeptember 4-én.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...135136137...162