sub

Információk, érdekességek

Kire veszélyes a darázscsípés?

2007. június 19.

A legtöbb ember számára egyáltalán nem jelent veszélyt egy darázs csípése. A fullánkja által a bõrünkbe fecskendezett méreg mennyisége olyan kicsi, hogy nem vált ki általános reakciót a szervezetünkben - ez legfeljebb több tucat csípés esetén következhet be.

 

Más azonban a helyzet, ha valaki allergiás a rovarméregre: ilyenkor fennáll az anafilaxiás sokk veszélye. Az érintett személynél egy korábbi csípés következtében túlérzékenységi állapot alakult ki, mivel a szervezete ellenanyagot termelt a méreggel szemben. Az újabb csípésnél olyan anyagok szabadulnak fel a szervezetében, melyek kisebb-nagyobb reakciót váltanak ki.


Védekezz! De hogyan?

2007. június 17.

A fogamzásgátló módszereknek, eszközöknek egész évben hangsúlyos szerepük van életünkben, de különösen fontossá válik a védekezés nyáron, amikor a szabadság, a levegõ és napfény sokakat könnyelmûvé tesz. A szexuális együttlét azonban – legyen akár egyéjszakás, édes kaland, többéves házasságban élõ párok meghitt együttléte – felelõsséget és tájékozottságot igényel. Szakértõnk, dr. Cseh Erika szülész-nõgyógyász segít eligazodni az ismert, illetve az újdonság erejével ható fogamzásgátló eszközök, módszerek között, a nyár jegyében elõtérbe helyezve a védekezés habkönnyû formáit. Arra azonban mindenki figyelmét felhívja, hogy száz százalékos fogamzásgátlás nem létezik, s a forgalomban lévõknek is eltérõ a hatékonyságuk, így fontos, hogy minden esetben azt válasszuk ki, amely személyre szabottan a legjobb védelmet nyújtja.

Többgenerációs véradás

2007. június 09.

Az Országos Vérellátó Szolgálat idén a fiatalok és a családok megszólítását tûzte ki célul, mert fontos a példamutatás. A huszonévesek bevonása a véradásba garanciát jelent az elöregedõ társadalomnak az elkövetkezendõ évtizedek alatt.


Véradó fesztivál – avagy zenés véradás

 

Nyáron visszaesik a véradási aktivitás, melyet a nyári szabadságok eltöltése, a felsõoktatásban tanuló diákok vakációja magyaráz. Az erõteljes turistaforgalom és a kánikula miatt azonban gyakoribbá válnak a balesetek, illetve a sok vért igénylõ mûtétek, amelyek ekkor sem állnak le. Sõt, sokan éppen a nyári szabadságra idõzítik a tervezhetõ mûtéteket. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy nyáron is az egészségügy rendelkezésére álljon a szükséges vérmennyiség.


Szegedi integráció: érvényes és érvénytelen pályázat

2007. június 01.

A Szegedi Tudományegyetem az egyetlen érvényes pályázó az önkormányzat intézményeinek mûködtetésére.
Két pályázat érkezett a szegedi önkormányzat által az egészségügyi intézmények mûködtetésére kiírt tenderre, abból csak az egyiket, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) anyagát nyilvánították érvényesnek – nyilatkozta Ványai Éva, az önkormányzat egészségügyi bizottságának elnöke. Hozzátette: a másik pályázatot egyebek mellett azért nyilvánították érvénytelennek, mert az csak a járóbeteg ellátásra vonatkozott, a kórházra nem. (A pályázó a járóbeteg szakellátásban résztvevõ orvosok által évekkel ezelõtt alapított Szakorvosi Járóbeteg Egészségügyi Szolgáltató Kht. volt.) Ványai Éva elmondta: a szerzõdésrõl szóló döntés az egyetemmel történõ egyeztetéseket követõen a városi képviselõtestület júliusi közgyûlésén kerülhet napirendre.

87IV. Országos Patika Nap

2007. május 07.

Idén 2007. június 6-tól június 9-ig, immáron negyedik alkalommal kerül megrendezésre a patikanap, a gyógyszerésznapok és a hozzájuk kapcsolódó családi nap.

A négy éve, egyre sikeresebben zajló, s egyre nagyobb érdeklõdést kiváltó eseménysorozat mára már hagyománnyá vált nemcsak a betegek, a családok, hanem a szakmai közönség számára is.


A Magyar Gyógyszerész Kamara, a Galenus Kiadó és a patikák szervezésében idén nyáron is a figyelem központjába kerülnek a gyógyszertárak!


A négynapos rendezvény a patikanappal kezdõdik, ezt követik a IX. Magyar Gyógyszerész Napok, majd a visegrádi Családi Nap.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...131132133...162