sub

Információk, érdekességek

Koleszterinkampány 2008.

2008. február 16.

A Magyar Szív Egyesület újabb kampánya

 

A Magyar Szív Egyesület (MASZÍV) tavaly januárban indította útjára az eddig példa nélkül álló, országos szûrõ-megelõzõ- és oktató koleszterin kampányát. Az egy éven át tartó kampány elindulását a hazai riasztó egészségügyi statisztikák indokolták, sikerességét pedig két reprezentatív egészségügyi felmérés pozitív mérlege igazolta.


A 2007. évi koleszterinkampány indításának okai


A magas koleszterinszint a világ szinte valamennyi fejlett országában vezetõ haláloknak számító szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fõ kockázati tényezõje. A MASZÍV szakemberei elõtt régóta ismert tény, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések megelõzésének kulcskérdése a felvilágosítás. Ezért az ingyenes szûrési lehetõségek mellett a kampány fõ eleme, a felvilágosítás és megelõzés volt. Ennek érdekében óriásplakátokon, szóróanyagokban, az elektronikus és nyomtatott médiában megjelent 600 cikkben látott napvilágot a koleszterinrõl szóló információ. A kampánynak köszönhetõen azok aránya, akik állításuk szerint soha nem méretik meg koleszterinszintjüket a januári 30%-hoz képest 24%-ra csökkent októberig. A januári 90%-ról októberre 97 %-ra nõtt azok aránya, akik tisztában vannak azzal, hogy a magas koleszterinszint csökkentéséhez a kiegyensúlyozott és változatos életmód is hozzájárul.


A rettegett E-számokról

2008. február 03.

Eszik...Az emberek nagy része élelmiszerek vásárlásakor azok árát, eltarthatóságát, esetleg energiatartalmát és egyéb tápértékeit nézi meg a címkén. Egyre többen vannak azonban azok, akik tüzetesebben megvizsgálják az áruk összetételét, így az E-számokkal jelölt összetevõket is. Ahhoz, hogy az ilyen módon jelölt (sokszor természetes forrásból származó) adalékanyagok értelmezhetõek legyenek, és ne keltsenek indokolatlan félelmet, szükség van egy kis E-szám ismertetõre. Nézzük meg, hogy valójában mi tekinthetõ élelmiszer-adalékanyagnak, milyen összetevõket takarnak az E- számok, és mi magyarázza felhasználásukat.


Mi az az adalékanyag?


Minden olyan anyag, amely önmagában nem élelmiszer ugyan, de szándékosan, kis mennyiségben adva az élelmiszerhez kedvezõen befolyásolja annak tulajdonságait. Vagyis az adalékanyagok használatának az a célja, hogy javítsák az élelmiszerek feldolgozhatóságát, eltarthatóságát, állagát, ízét, színét, illatát, (stb.), valamint, hogy elõsegítsék a tápértékek megõrzését.


Kik vannak a legnagyobb veszélyben? - egy kis influenzatörténet

2008. január 25.

Az influenzáról elõször Krisztus elõtt 412-ben tesznek említést, ám egyes történelmi leírások már az i.e. V. századi influenzajárványokra is utalnak. A betegség tömeges terjedését Európában a VI. században figyelték meg elõször - maga az elnevezés 1743. évi járvány óta használatos. Az influenza kifejezés - amely alatt ma a vírusos eredetû meghûlést értjük- gyökere valószínûsíthetõen a latin influencia szó, amely hatást, befolyást jelent.

Zajártalom

2008. január 22.

zajKorunk egyik jellegzetes és egyre növekvõ ártalma a zajártalom. Gyakorlatilag az élet minden órájában utoléri az embert: a munkahelyén és pihenése, szórakozása közben egyaránt. A zaj tartós és intenzív hatásának még a viszonylagos védettségben élõ magzat is érzi káros hatásait.


A zaj - különbözõ frekvenciájú és erõsségû hangok rendszertelen keveréke, mely az emberben kellemetlen érzést okoz. Hatására a szervezet mûködésében átmeneti vagy maradandó károsodások alakulhatnak ki, mind a hallószervben, mind a központi és vegetatív idegrendszerben. A zaj okozta halláskárosodás létrejöttében a légvezetéses út a döntõ; emellett azonban extrém intenzitású zajok esetén a csontvezetéses úttal is számolni kell. A halláscsökkenés kifejlõdésének üteme, mértéke és formája sok tényezõtõl függ. Ma még ezeknek csak egy részét ismerjük.


Hogyan kezelhetõk hatékonyan a sportsérülések és a mozgásszervi panaszok?

2008. január 06.

Az egészséges életmód terjedésével hazánkban is nõ az aktív pihenést választók száma, és ennek keretében a kedvtelésbõl ûzött sportolást, kirándulást, kertészkedést ûzõk köre. 

 
A rendszeresen vagy csak alkalmanként folytatott sporttevékenység elõnye mellett - különösen nem kellõ edzettség esetén, vagy ha a megfelelõ bemelegítés elmarad - kellemetlen panaszokat okozó sportsérülések elõfordulását is maga után vonhatja.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...127128129...163