sub

Információk, érdekességek

Fejfájás és kávézás: igyak vagy ne igyak?

2009. augusztus 18.

A koffein egyeseknél fejfájást okoz, míg másoknál megelõzi azt.

Az eredeti tanulmányt a Journal of Headache and Pain címû szaklapban tették közzé a trondheimi Norvég Tudomány- és Technológiai Egyetem (NTNU) kutatói.


Tinik drog- és alkohol fogyasztása - apák ivászata

2009. június 23.

Nagyobb valószínûséggel használtak drogot vagy itták le magukat az alkoholista vagy mérsékelten ivó apával élõ tinédzserek.

 

 

Az elmúlt évben a részeges apával élõ 12-17 éves tinik húsz százaléka itta le magát, a mérsékelten italozó apák gyermekeinek viszont egyharmada - olvasható az amerikai mentálhigiéniai felügyelet szakembereiknek tanulmányában.


A dohányzás nem játék!

2009. június 02.

A cigaretta jelen van életünkben akkor is, ha soha nem szívtunk el egy szálat sem, különösen vonatkozik ez a gyerekekre.

 

 

A felnõttkori dohányzási szokásokat nagymértékben meghatározza a gyermekkori passzív dohányzás, a gyerekeket körülvevõ felnõttek dohányzási szokásai. A dohányos szülõk gyereke mondhatni predesztinált, hogy õ is mielõbb kipróbálja a cigarettát. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet dohányzás-megelõzési programjai segítséget kínálnak, hogy ez ne következzen be.


Válság idején a krónikus betegségek megelõzése és kezelése a legfontosabb

2009. május 02.

Több országban meglepõen rövid idõ alatt és eredményesen tudták növelni az emberek életkilátásait.

 

 

Noha költséges egészségügyi befektetés, a gazdasági válságban mégis kiváltképp a krónikus betegségek ellátására célszerû több pénzt fordítani, mert kezelésük mind drágább, megelõzési lehetõségeik viszont költséghatékonyak. Az Egészségügyi Világszervezet szakértõi több tudományos fórumon foglalkoztak ezzel a kérdéssel.


Játékszenvedély mint gyógyszermellékhatás

2009. április 16.

A kóros viselkedés megszûnt, amikor a kezelést felfüggesztették vagy a dózist csökkentették.

 

 

Körülbelül minden ötödik, dopamin agonista (a dopamin termelõdését segítõ) szert szedõ Parkinson-kóros páciensnél jelent meg játékszenvedély vagy hiperszexualitás - állapították meg a rochesteri Mayo Klinika kutatói. Nem tapasztalták ezeket a viselkedési formákat azoknál a pácienseknél, akiket nem kezeltek e szerekkel vagy a szokásos terápiás adagnál kevesebbet kaptak, valamint azoknál, akik a karbidopa és levodopa hatóanyagú szereket önmagukban kapták.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...343536...45