sub

Információk, érdekességek

Lisztérzékenyek Világnapja

2006. május 18.

A tájékoztatón felhívták a figyelmet a már népbetegségi szintet elért kórkép súlyosságára.
 
A növekvő betegszám, az évente romló nemzetközi statisztika indokolta, hogy a WHO ezentúl május 20-ik napját a Lisztérzékenyek Világnapjává nyilvánítsa. A témával kapcsolatban ma délelőtt sajtótájékoztatót tartott az országos egyesület pécsi csoportja a PTE Egészségügyi főiskolai karán. Mint a meghívott dr. Bajor Edit gasztroenterológus és a 20-ai baranyai rendezvény szervezője, Bartos Tünde elmondta: a pécsi csoport két éve alakult, jelenleg száz beteggel működik, akikhez 75 család tartozik, s tevékenysége egész Baranyára kiterjed. Összejöveteleiket minden hónap utolsó csütörtökén tartják.

Az asztma világnapján

2006. május 03.

A Globális Asztma Kezdeményezés (GINA) az asztma gyógyítás színvonalát kívánja javítani az asztmával kapcsolatos új tudományos információk és azok kezelésének megismertetésével orvosok, nővérek és betegek körében világszerte.

Április 22. a Kék Bolygó napja

2006. április 21.

Április 22. a Föld Napja. A világméretű környezetvédelmi akciónap az Egyesült Államokból indult, ahol 1970. április 22-én Denis Hayes egyetemista kezdeményezésére 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért.

Húsvét ünnepén

2006. április 15.

Húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, mellyel Jézus Krisztus feltámadásáról emlékezik meg. Megünnepléséről már a III. század óta vannak adatok, de a VIII. századtól vált általánossá. Húsvét vasárnapján ér véget a nagyböjt, a hústól való tartózkodás időszaka - erre utal az ünnep magyar elnevezése is.
 A húsvéti hagyományok, népszokások mára már többnyire megkoptak, de néhány szimbóluma - eredeti jelentését sokszor már elveszítve - még ma is kapcsolódik az ünnephez.

Fogom a kezed, hogy el ne ess!

2006. április 12.

1997 óta évente április 11-én, James Parkinson születésnapján tartják meg a Parkinson Betegek Világnapját.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...434445...46