sub

Információk, érdekességek

Így előzzük meg a “karácsonyi szindrómát

2012. december 19.

karácsonyi szindrómaGyomorfájás, nyakmerevedés, idegzsába, hólyaghurut... Az év végi ünnepek közeledtével ezek a tipikus tünetcsoportok (“karácsonyi szindrómák”) könnyen előjöhetnek, melyek révén testünk figyelmeztető jelzéseket ad le, felfedve feszültségeinket. Lelki eredetű fizikai tünetek jelennek meg tehát, de meg lehet előzni őket. Néhány jó tanács hozzá.

Amikor a nagy, karácsonyi családi összejövetelek régi sérelmek kiújulását vetítik előre, és félünk tőle, hogy ismét fellobban a viszálykodás vagy a harag lángja, e feszültség megjelenése különféle fizikai kockázatokkal jár. Hatására testünk az első, mely figyelmeztethet: összerándul a gyomrunk, megfájdul a fejünk, hólyaghurut tör ránk…

A fájdalmak felfedik érzelmeinket és feszültségeinket, testünk kész “újraírni” családi életünk konfliktusos előzményeit. De ha hallgatunk a szavára, és megfejtjük titkait, lehetővé válik, hogy a családi ünnepeket örömtelibben, a gyakori tünetcsoportok megjelenése nélkül éljük meg.


Gasztroajándék - kekszek mintázóval díszítve

2012. december 14.

Vásárokban kapható a "szerkezet", ami olyan mint egy díszes nyújtófa! Csodás kekszeket készíthetsz vele ajándékba!


Luca-napi babonák, hagyományok

2012. december 13.

A Luca-nap a Gergely-féle naptárreform előtt az év legrövidebb napja volt, ez az oka annak, hogy sok helyen a falusiak innentől kezdve számították a nappalok hosszabbodását.

Luca-nap dologtiltó nap volt, az asszonyok nem dolgoztak rajta, mert a babona szerint bármibe is fogtak volna, az baljós kimenetelű lett volna. 

Luca széke 
A férfiak viszont ezen a napon kezdtek hozzá a Luca-szék készítéséhez, mely 13 darabból és 13 különféle fából faragott szék volt. A háromlábú széket karácsony estéjére készítették el, az éjszakai misére. Aki akkor ráült a székre az éjféli misén, az megláthatta a falu boszorkányait, de már szaladnia is kellett haza, mertha felismerik őt, akkor széjjeltépik.


Hogyan legyen valóban békés a karácsony?

2012. december 08.

karácsonyAdvent a várakozás és az ünnepi készülődés időszaka. Ilyenkor a legtöbb épület és utca már karácsonyi díszben ragyog, és egyre több helyen állhatunk meg egy kis sült gesztenyét vásárolni. Szinte minden házban megjelenik az adventi naptár, amihez rendszerint egy-egy kellemes gyermekkori emlék is tartozik. A karácsonyi készülődés közben azonban sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni az ünnep valódi értékeiről, mert energiáinkat az köti le, hogy a legszebb és legtöbb ajándékokat szerezzük be, a menü legalább ötfogásos legyen és minden ragyogjon – beleértve a családunkat is. Ennek persze az lesz az eredménye, hogy a szentestére mindenki ingerült és feszült lesz.

Fülöp Emőke, a Budai Egészségközpont klinikai szakpszichológusának tanácsai segíthetnek abban, hogy nyugalomban, békében tölthessük el szeretteinkkel a karácsonyt.


Zöld ötletek a csizmába

2012. december 06.

Mikulás már javában készülődik a kiscipők megtöltögetésre - ideje, hogy mi is átgondoljuk, hogyan tehetjük zöldebbé a várakozást és ajándékozást. 

Van, aki október óta azt számolgatja, mikor teheti végre a csizmáját az ablakba. A türelmetlenebb gyermekeket lefoglalhatjuk adventi naptár készítésével.

Az akár koszorúként is használható naptárakat a háztartásban fellelhető hulladékokból állítsuk össze – baloldalon egy csipeszekből és teafilterekből, jobboldalon régi csomagolópapírokba burkolt gyufáskatulyákból, karton-papírkarikából és terítőből álló naptár látható:


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...434445...59