sub

Információk, érdekességek

Te is fáradt vagy?

2015. március 26.

tavaszi fáradtságTavasz közeledtével egyre fáradtabbak, aluszékonyabbak vagyunk, fejfájás, szédülés gyötör, kedvetlennek érezzük magunkat és gyakrabban élünk át vírusos, megfázásos, náthás betegséget. Ez a tavaszi fáradtságnak nevezett állapot mégsem tekinthető betegségnek. 

Mi az a tavaszi fáradtság?

A tavaszi fáradtság részben a hormonháztartásunkban zajló folyamatok szezonális ingadozása, részben pedig a napfény hiánya és a téli étkezési szokások okozta vitaminhiány.

Ettől vagyunk fáradtak tavasszal

Télen a nappalok rövidebbek, fény hiányában az alvást szabályozó melatoninhormon termelődése fokozódik, a hangulatunkat és aktivitásunkat befolyásoló boldogsághormon – a szerotonin – képződése viszont csökken. Ezért a téli szürkeségben aluszékonyak és örömtelenek vagyunk. Ahogy hosszabbodnak a nappalok és nő a napfényes órák száma, lassacskán csökken az alváshormon és pótlódik a boldogsághormon. Ezáltal máris javul a kedélyünk, és könnyebbé válik a reggeli felkelés. A folyamat késhet, és hetekig tarthat, mivel az elhúzódó tél vagy a tavasz eleji változó, sőt szélsőséges időjárás nemcsak a közérzetünkben, hanem a hormontermelésben is zavart okoz. Mert bioritmusunk átállása a fényviszonyokhoz és nem a naptárhoz, és nem is az órabeállításokhoz igazodik (téli vagy nyári időszámítás).

A tavaszi fáradtság másik oka mozgásszegény életvitelünkből és táplálkozási szokásunkból ered. Télen hideg van és homály ül a tájon, nem szívesen megyünk a szabadba, szellőzetlen meleg helyiségben töltjük napjainkat. Így szervezetünk nem kap elég fényt, nem is mozgunk eleget, étkezésünk főleg kalóriadús feldolgozott élelmiszerekből áll. Bőrünk elveszti barnaságát, súlyfelesleggel, D- és C-vitamin-hiánnyal küszködünk.


Ön nyugodtan alszik?

2015. március 16.

alvászavar

Az alvászavar mára globális problémává nőtte ki magát, hiszen a világ népességének közel felét érinti az élet valamelyik szakaszában, azonban sajnos csak nagyon kevesen ismerik fel a problémát, és foglalkoznak a kezelésével. Pedig nemcsak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is érinti ez az egészségügyi probléma. A felmérések szerint Európa felnőtt lakosságának harminc százaléka szenved alvászavartól. Ennek hátterében társadalmi, szociológiai, élettani okok is állhatnak. Az alvászavar kezelhető és az esetek nagy részében gyógyítható is. Azonban az alvás hiányával vagy minőségével kapcsolatos probléma súlyos egészségügyi következményekkel is járhat! 

Az Alvás Világnapja minden évben a tavaszi napéjegyenlőséget megelőző péntekre, idén március 13-ára esik. 2015-ben a világnap szlogenje: „When sleep is sound, health and happiness abound”, ami körülbelül annyit tesz, mint „a pihentető mély alvás gyümölcse egészség és boldogság.” Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a pihentető alvás fontosságára. 2008 óta a világ több pontján kerül megrendezésre, Magyarország először 2009-ben csatlakozott a kezdeményezéshez. Az ötlet az Egyesült Államokból indult, de idén már több mint 50 országban tartják meg ezt a napot, és orvosok, kutatók, gyógyítók és civil szervezetek fognak össze, hogy rámutassanak az alvászavarok veszélyeire és aktualitására, hiszen a kialvatlanság napjainkra már népegészségügyi problémává  nőtte ki magát.


Tavaszi fáradtság vagy kortizolhiány?

2015. március 13.

kortizolhiány

A tavasz kezdetén sokan panaszkodnak enyhe depresszióra, fáradtságra. Azonban, ha a probléma tartósan fennáll, érdemes kortizolhiányra is gyanakodni, mely napjainkban egyre több embert érint. A betegségről, annak veszélyeiről és kezeléséről dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük. 

Mi az a kortizol?

A mellékvesekéreg által termelt kortizolt a legtöbben egyfajta stresszhormonként ismerik. Ennek oka, hogy bizonyos szituációkban az adrenalin mellett ennek a mennyisége is megnő, felkészítve minket a nehéz helyzetekre, méghozzá úgy, hogy aktiválja a szervezet energiaforrásait. Ekkor a pulzus, vérnyomás megnő, hogy az izomszövetekhez minél több friss oxigén és táplálék jusson. Miután ez a stresszes állapot lecseng, a kortizol szintje lecsökken.

Érdekesség: a kortizol hormon szintje napszaki ingadozást is mutat, vagyis mennyisége nem állandó (reggelente nagyobb).


A patikai mosakodókrém

2015. március 01.

A patikai fürdetőkenőcs (Unguentum hydrophilicum nonionicum Ph. Hg. VII.) testápolóként, habfürdőként és samponként is funkcionál.

Kisbaba a fürdőkádbanLatinul Unguentum hydrophilicum nonionicum Ph. Hg. VII-nek, magyarul fürdetőkrémnek, mosakodókrémnek vagy fürdetőkenőcsnek, mosdókenőcsnek is nevezik azt a fehér színű kenőcsöt, amit sok szülő elsőként vált ki a patikában újszülött gyermekének.

A fehér színű, kedvező árú kenőcs az újszülöttek és csecsemők, de akár a nagyobb gyermekek testének bekenésére is testápolószerűen alkalmazható. Az Unguentum hydrophilicum nonionicum használatát követően a baba bőre selymesen puhává válik. Újszülöttek és csecsemők esetén akár a hajas fejbőrön is használható a fehér kenőcs. Lényeges azonban, hogy a mosdókenőcs nem popsikenőcs, nem kifejezetten a pelenkázott bőr ápolására ajánlott.

Az első időkben törekedni kell a vegyszermentességre

A baba megszületését követő napokban, hetekben különösen ügyelni kell arra, hogy szappanokat, illetvemesterséges anyagok egész sorát tartalmazó habfürdőket, babafürdetőket ne használjanak a bababőrre. Vagy tiszta vízben, vagy növényi alapanyagokat tartalmazó, hipoallergén fürdetőszerben, vagy a patikai fürdetőkrémes vízben ajánlott fürdetni az újszülöttet. Különösen előnyös a patikai fürdetőkrém használata, ha az újszülött bőre hámlik. Gyakori jelenség a hámlás a lábujjak vagy a kézujjak között, a fül mögött, de a test egyéb részein is felléphet. Néhány fürdetőkrémes esti fürdés, vagy napközbeni bekrémezés után már látható a javulás.


Így tároljuk helyesen a kozmetikumainkat

2015. február 14.

kozmetikumok

Jelentősen meghosszabbíthatjuk kozmetikai szereink élettartamát, ha odafigyelünk megfelelő tárolásukra, és az azzal összefüggő teendőinkre. Gyakran tartjuk sminkkészletünket, arckrémünket például a fürdőszobai szekrénykében – ami nem megfelelő hely számukra. De vajon, tudjuk-e milyen okok vezetnek szépészeti, bőrápoló termékeink megromlásához? Néhány tudnivaló és hasznos tanács a válaszadáshoz. 

Tartsuk a kozmetikumokat száraz helyen!

Típusuktól függően, kozmetikai szereink  fő alkotórészei közé tartozik többek közt a víz. Márpedig a vizes készítmények sérülékenyebbek a mikrobák támadásaival szemben, mint más termékek. Még ha a tartósítószerek csökkentik is a szennyeződések káros hatását, tartsuk kozmetikai szereinket száraz, szellős helyen, és ne a fürdőszoba párás, nedves, meleg levegőjében, megelőzve ezzel a baktériumok elszaporodását. Ez utóbbi milyen kockázattal jár? A hatóanyagok gyengülnek a krémekben, az illatok, színek elváltoznak a sminkszerekben – röviden szólva, megromlanak. A legjobb a lakás olyan részében, szekrénykében tárolni őket, amely nem esik túl közel a fürdőszobához, mégis hamar hozzáférünk a sietős hétköznapokban. Mindamellett tanácsos megjegyeznünk: a 100%-ban növényi olajtartalmú szerek biztonságban vannak a bakteriális támadásoktól, míg a púderek különösen hajlamosak rá, hogy beszívják a környezetükben lévő nedvességet, és így gyorsan romoljanak.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...777879...111