sub

Információk, érdekességek

Önzés, ha anyaként edzel?

2016. április 23.

A napokban írta az egyik gyermektelen fitness modell, hogy azok, akik közösségi médiákban közzéteszik, hogy edzenek gyerekkel, mennyire hazug kép. Mert azok az anyák csak költik a férjük pénzét, babysitter vigyáz a gyerekekre, mert nekik legfontosabb a külsejük. Nem rám célzott, de ettől függetlenül úgy érzem, megér a téma egy misét. Az életmódot is éppen úgy le fogják másolni a gyerekek, mint minden más szokást.

Ha olvasok otthon, főzök, takarítok, mit játszik az én 2 évesem például? Olvas, kitalálja, hogy mi van odaírva, és felolvas belőle. Takarít a felmosóval, és főz nekem. Ha azt látja, hogy TV előtt növesztem a fenekem, nyilván azt fogja lemásolni. 

KISBABÁVAL TÖBBGYERMEKES ÉDESANYAKÉNT- Az egyik ikrem osztálytársának édesanyja, Kovácsné Poros Heni írta a beszámolójában, hogy „napra pontosan 2 hónapja kezdtem Nálad az online edzést. -8,1 kg és -18 cm”. Ezt heti 2 óra edzéssel érte el és tiszta táplálkozással úgy, hogy még szoptatott. És azt is vállalta, hogy jóval több lett így a teje, hogy odafigyelt a minőségi táplálkozásra. Nem tudom, hogy azért, mert 3 gyerek mellett szeretett volna egy vitalitással teli életet élni, a heti 2 óra edzés önzés volt részéről? Hozzáteszem, most 10 km futáson indul háromnegyed év elteltével a férjével, mert felvett egy hónapja plusz egy futóedzést a heti 2 alkalom mellé. És itt megint 2 új aspektussal bővültünk. A gyerek táplálása mellett a közös program a férjjel. Erről majdnem minden bajnokom beszámol.


Mit nem érezhetsz jógázás közben?

2016. április 18.

Személyi jógaedzőként nap mint nap találkozom olyan jógázókkal, akik vagy már kipróbálták korábban a jógát, vagy kifejezetten a hatha irányzatot, ám olyan mértékű fizikai sérüléseket szenvedtek, hogy jobb esetben irányt váltottak, rosszabb esetben teljesen elfordultak a jógától mint mozgásformától. Van, akinek nem a jóga az útja, ezzel semmilyen probléma nincs. De nincs annál szomorúbb, mint olyasvalakivel találkozni, akinek nem egyszerűen nem jelentett örömet a jóga, hanem kifejezetten rossz, fájdalmas emlékekkel távozott az első óráról.

A figyelem hiánya

Minden jógaórán alapvető szabály, hogy minimalizáljuk a sérülésveszélyt, és a lehető legbiztonságosabbá tegyük az időnként bizony kőkemény ászanák kivitelezését. Ez csak úgy lehetséges, ha az oktató pontosan tisztában van azzal, milyen esetleges műtéteken estél keresztül, milyen gyógyszereket szedsz, azok milyen mellékhatásokkal rendelkeznek. Ha két hét után, frissen műtött térddel kezded el a jógázást (vagy épp folytatod) annak reményében, hogy kíméletesen hozd újra helyre az ízületeket, akkor erről mindenképpen tájékoztasd az oktatót! Emellett az aznapi, úgynevezett „testérzetekről” is számolj be: ha szédülsz, gyötör valamilyen fronthatás, meghúztad a nyakad, hölgyeknél pedig a menstruáció mind mind olyan fontos szempont, melyeket figyelembe kell vennie az oktatónak, hogy a gyakorlásod ne egyszerűen hatékony, de biztonságos is legyen. Nagyon fontos tisztán látnod azt, hogy amikor belépsz a terembe, nem a Te felelősséged magadtól „kitalálni”, hogy esetleg a korábbi műtéteidről, egészségügyi problémáidról mesélni kellene. Akármilyen gyakorlott jógázó is vagy, ennek kikérdezése a jógaoktató feladata. Ha azt tapasztalod, hogy az órakezdés előtt nem fordítottak arra figyelmet, hogy feltérképezzék az esetleges egészségügyi problémáidat, akkor valószínűleg egy „húsdaráló” jógaórára kerültél, ami bármilyen népszerű, szakmailag nem fordít kellő figyelmet a jógaóra résztvevőire.


Endometriózis és jógaterápia

2016. április 10.

Miért súlyt a mostani 30-as generációra az endometriózis, ismertebb nevén a csokoládéciszta? Miért küzd minden 10. nő ma Magyarországon ezzel a rejtélyes betegséggel? Segítséget jelenthet-e a jóga, képes-e természetes gyógyírt jelenteni a már évek óta krónikus női betegségekkel küzdő nők számára?

Téged is érinthet!

Ez a rejtélyes betegség leginkább napjainkban minden tizedik nőt érint, miközben a lakosság jelentős része még ma sem ismeri. Elsősorban a fogamzásképes nőknél jelentkezik, a diagnózis nehéz, hiszen a fogamzásgátló tabletták gyakran elfedik a tüneteket. Emellett fájdalmas, görcsös menstruáció esetén sem szoktunk arra gyanakodni, hogy komolyabb probléma állhat a fájdalom hátterében, hiszen hányan hoztuk otthonról, hogy ez amolyan „női kereszt”, melyet ki jobban, ki nehezebben, de minden hónapban visel. Pedig az endometriózis tipikus tünetéről beszélünk. 

Még kevesebben tudják azt, hogy endometriózis ritkábban ugyan, de a kor előrehaladtával is megjelenhet, így azoknak a nőknek is érdemes odafigyelniük a tünetekre és a prevencióra, akiknél korábban nem jelentkezett a csokoládéciszta.


Hogyan hat Rád a tavasz? 5 tipp a tavaszi megújulás jegyében

2016. április 08.

A tavasz közeledtével a madárcsicsergés, a jóleső napsütés, a természet ébredése a lelkünket is megtöltik energiával. Ebben az időszakban kísérletezőbbek, és nyitottabbak vagyunk, valamint nagyobb kedvet érzünk új élmények megélésére, újszerű tapasztalatok befogadására. A tavasz tehát jó lehetőséget kínál arra, hogy feltöltsük magunkat, és újult erővel vágjunk neki az előttünk álló hónapoknak. Lássunk most néhány tippet ahhoz, hogy biztosan jól induljon ez az időszak!

1. Töltsd fel magad energiával!

A tavaszi fáradtság nem véletlen. A borongós hónapok után a szervezetnek nagy szüksége van a pihenésre, és a feltöltődésre. Fontos tehát, hogy eleget aludjunk, minél több friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk, és amikor csak tehetjük szabad levegőn legyünk – lehetőleg a természet közelében. 
A szabad ég alatt végezhető testmozgásformák is kincset érnek! Bátran vegyük tehát elő a futócipőt, vagy túrabakancsot, a biciklit, vagy a görkorcsolyát, és meg se álljunk az első parkig, vagy kirándulóhelyig.


2016-os wellness-szótár – Mi micsoda a 2016-os wellness-trendek világában?

2016. március 22.

Mi a különbség wellness és spa között? Nap mint nap találkozunk a különböző idegen kifejezésekkel, de pontosan mit is takarhatnak? 

AromaterápiaMagyarországon is egyre többen választják a prevenciós pihenést, ahol a kikapcsolódás mellett az egészségmegőrzés és a terápiás kezelés is hangsúlyos szerephez jut. Nézzük meg az ehhez kapcsolódó fogalmak jelentéseit.

Aromaterápia

Az aromaterápia az illóolajok tudománya. Már a múlt század elején felfigyeltek rá, hogy az illóolajok hatékonyan alkalmazhatók különböző betegségek gyógyítására. Az olajok képesek felszívódni bőrön keresztül, így hatékonyan kezelik többek között a gyulladásokat, stresszt, bőrpanaszokat, fejfájást, migrént vagy szorongást, ezenkívül erősíthetik az immunrendszert, segíthetnek leküzdeni a náthát, javíthatják a koncentrációt, és fokozhatják a szexuális vágyat.

Balneoterápia

A balneoterápia a termálvizek gyógyító hatásait hasznosítja. Magában foglalja a gyógyvizes kezeléseket, gyógytornát, szénsavas fürdőket, iszapkezeléseket, inhalálást és a különböző ivókúrákat is. Számos panaszra gyógyírt jelenthet az emésztőrendszeri és anyagcsere-betegségektől a szív- és keringési betegségekig.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...686970...111